ZORGVERZEKERAAR VGZ

VGZ-zorgkantoren: 400.000 euro besparing mogelijk

VGZ-zorgkantoren pleiten voor samenwerking
Bij ontwikkeling websites 400.000 euro besparing mogelijk

De internetsite van de VGZ-zorgkantoren blijkt een voorbeeld te zijn voor overige zorgkantoren. Deze week zullen een aantal collega-zorgkantoren hun sites presenteren, welke direct zijn afgeleid van het VGZ-format. Hiermee maakt VGZ haar door het ministerie van VWS toebedeelde rol van koploper in de AWBZ-brede zorgregistratie en informatievoorziening tussen patiënten, instellingen en zorgkantoren, meer dan waar.

VGZ heeft de intentie om op het gebied van de AWBZ al haar kennis en kunde te delen met mede-concessiehouders. Het doel hierbij is om eenduidigheid te bereiken, waardoor de gebruiker overal in Nederland op eenzelfde manier geïnformeerd wordt over zorg die uit de AWBZ wordt betaald en met name de toegang tot die zorg. Bovendien wordt door samenwerking een forse kostenbesparing op het gebied van informatievoorziening gerealiseerd. Door het gebruik van de VGZ opzet zoals die in overleg met VWS is gemaakt, zou landelijk minstens 400.000 euro kunnen worden bespaard. Als dergelijke ontwikkelingen meer in gezamenlijkheid zouden plaatsvinden - zoals VWS en VGZ - voorstaan, dan zouden nog veel grotere besparingen mogelijk zijn.

Bij het informeren van de klant over het zorgaanbod en de toegankelijkheid ervan, heeft VGZ in nauwe samenwerking met TWA-Medic Info een website ontwikkeld (www.vgz-zorgkantoren.nl) waar de klant terecht kan voor concrete, actuele informatie over het zorgaanbod van zijn keuze. De site geeft informatie over zorg maar ook over specifieke wachttijden in een bepaalde regio voor specifieke zorgsoorten.

VGZ werkt voortdurend aan een verdere verbetering van de site. Vorige maand ondertekende VGZ nog een intentieverklaring in het kader van het project Drempels Weg, een activiteit van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid dat er naar streeft om websites toegankelijker te maken voor gehandicapten.


---