Rechtbank Leeuwarden

Waterskiën op het Bergumermeer toch mogelijk

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 4-08-2003

Verzoekster exploiteert een waterskischool aan het Bergumermeer. Op grond van het Besluit aanwijzing gebieden voor snelle motorboten en waterskiën 1999 was onder meer een deel van het Bergumermeer aangewezen als snelvaargebied, zodat in dit gebied waterskiactiviteiten konden plaatsvinden. Op 25 maart 2003 hebben Gedeputeerde Staten van Fryslân het besluit aanwijzing gebieden voor snelle motorboten en waterskiën 2003 vastgesteld, op grond waarvan
-onder meer- het snelvaargebied op het Bergumermeer per 1 april 2003 is opgeheven. Verzoekster heeft tegen dit besluit bezwaar gemaakt en heeft aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden gevraagd om schorsing van dit besluit.

In zijn uitspraak van 11 juli 2003 heeft de voorzieningenrechter het verzoek toegewezen en het bestreden besluit geschorst voor zover het Bergumermeer in het aanwijzingsbesluit 2003 niet is aangewezen als gebied voor snelle motorboten en waterskiën.
Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft verweerder, onvoldoende rekening gehouden met de belangen van verzoekster door haar zo kort voor de aanvang van het vakantieseizoen te confronteren met de opheffing van de snelvaarzone. Daardoor heeft verzoekster geen mogelijkheden gehad zich te oriënteren op een bedrijfsverplaatsing. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter had het in de rede gelegen een overgangstermijn in acht te nemen en had verweerder de mogelijkheid van een te treffen financiële compensatieregeling bij de besluitvorming moeten betrekken.

De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de schorsing enkel geldt in de rechtsverhouding tussen verzoekster en Gedeputeerde Staten en dat in die rechtsverhouding het aanwijzingsbesluit van 6 april 1999 wederom van kracht is. Dit heeft tot gevolg dat verzoekster zich per 12 juli 2003 weer kan bezighouden met waterskiactiviteiten.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AI0721

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=12681&i=32&ti=3