Actueel

Zondagsdiensten ambulancepersoneel niet onrechtmatig
Bron: Rechtbank Maastricht

Datum actualiteit: 4-08-2003

De rechtbank Maastricht heeft bij vonnis van 31 juli 2003 uitspraak gedaan in het conflict tussen de (particuliere) ambulancezorg en de vakbonden.

Het personeel van de particuliere ambulancezorg streeft ernaar dat zij de mogelijkheid krijgen uit te treden bij het bereiken van de leeftijd van 55 jaar, gelijk de regeling voor de werknemers van de gemeentelijke ambulancezorg. De werkgevers achten deze regeling onhaalbaar. De vakbonden hebben vervolgens het personeel van de particuliere ambulancezog opgeroepen actie te voeren. Vanaf 28 juli worden door de werknemers spoedeisend vervoer gereden.

De werkgevers hebben in kort geding geëist dat de acties worden verboden. De president van de rechtbank Maastricht heeft beslist dat de actie op zich niet in strijd is met de geldende regels, maar dat het recht wel wordt begrensd door de beperkingen die bij de wet zijn voorgeschreven en in een democratische samenleving noodzakelijk zijn voor de bescherming van - onder meer - de volksgezondheid.

Omdat de vakbonden enerzijds de actievoerders hebben opgedragen in spoedeisende gevallen altijd aan de vervoersplicht te voldoen en de werkgevers anderzijds niet aannemelijk hebben gemaakt dat zich ernstige incidenten hebben voorgedaan, kan niet worden gesteld dat de volksgezondheid in gevaar is gekomen door de acties. De vordering van de werkgever(s) wordt dan ook afgewezen.

De vakbonden worden wel geadviseerd de vinger aan de pols te houden teneinde risico's als gevolg van de actie binnen aanvaardbare grenzen te houden.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: ai0750

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=12683&i=&ti=