NMBS

Datum: 01/08/03

Juli 2003: 760 000 treinreizigers naar zee, een record!

De uitbundige julizon deed het kusttoerisme per trein pieken.

Iedere zomer breidt de NMBS haar aanbod naar toeristische bestemmingen uit, in het bijzonder richting kust. Opvallende nieuwigheid dit jaar is dat sommige toeristische treinen (ICT) bestaan uit nieuwe dubbeldeksrijtuigen. Dit zorgt niet alleen voor extra comfort, maar is ook een troef omdat er zo meer zitplaatsen worden geboden. Hierdoor kon de NMBS tegemoet komen aan de grote vraag van de cliënteel.

Bekeken over een periode van vijf jaar namen in juli 2003 een recordaantal reizigers de trein naar zee.

Van zaterdag 28 juni en tot en met zondag 31 augustus rijden iedere dag 81 toeristentreinen (ICT) naar de kust en terug. Ze brengen kustbezoekers naar Oostende, Knokke, Blankenberge, Zeebrugge of De Panne-Koksijde. Op weekend- en feestdagen kan dit zelfs oplopen tot 85 toeristentreinen per dag. Sommige toeristentreinen richting kust bestaan uit de nieuwe dubbeldeksrijtuigen. Die rijtuigen bieden niet alleen een groter aantal zitplaatsen (tot 1300 per trein), maar hebben ook een grote ruimte voor het vervoer van fietsen (in het multifunctionele rijtuig). Ze zijn bovendien uitgerust met klimaatregeling, wat meer dan welkom is tijdens warme dagen. Kortom, alles om een treinreis aangenaam te maken.

Naast de toeristentreinen kan de NMBS nog bijkomende treinen inleggen in functie van het weer en grote toeloop. Die treinen komen boven op degene vermeld in de dienstregeling. Zo worden de echte pieken opgevangen. In juli reden er 84 dergelijke bijkomende treinen.

Tijdens het volledige zomerseizoen biedt de NMBS iets meer dan 37 000 zitplaatsen extra aan, weekends en feestdagen inbegrepen. Wanneer het echt heel mooi weer is tijdens het weekend, kan dit aantal nog worden verhoogd.

Verleden jaar kwam het voor dat sommige treinen op de IC E-verbinding Genk/Luik - Blankenberge/Knokke overvol zaten. Dit probleem werd dit jaar met succes opgelost dankzij het inleggen van zes nieuwe ICT-treinen (drie treinen heen- en terug Hasselt-Blankenberge). Die treinen vullen de drukke IC E-treinen aan.

In de voorbije julimaand namen niet minder dan 760 000 reizigers de trein naar de kust (goed voor bijna 1,5 miljoen treinritten in beide richtingen samen). Dit is een stijging van 17% in vergelijking met verleden jaar en de beste score in vijf jaar! Tijdens het weekend loopt die stijging zelfs op tot 26% ten opzichte van juli 2002.

Het weekend van 19-20 en 21 juli was het allerdrukste: 100 000 reizigers namen toen de trein naar zee. Zoals gewoonlijk telden de stations Oostende en Blankenberge het meeste klanten.


© 2003 NMBS