Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verhofstadt maakt van minister van Staat volledig potsierlijke eretitel (04/08/03)

De N-VA reageert met totale verbazing op de benoeming tot minister van Staat van Luc Coene. De N-VA loopt al niet hoog op met dit achterhaald instituut, maar nu maakt premier Verhofstadt er met de benoeming van een politiek vriendje helemaal een potsierlijke bedoening van. Het is immers enkel en alleen de eerste minister die samen met het staatshoofd de benoemingen tot minister van Staat regelt.

Voor de eerste keer in de geschiedenis wordt een kabinetschef minister van Staat. Daarenboven geldt zulke benoeming enkel voor politici die het land een grote dienst bewezen hebben. Coene heeft ontegensprekelijk heel wat zaakjes achter de schermen afgehandeld, maar hiermee bewees hij louter de premier en zijn partij enige diensten, het land zeker niet. En waarom blijven alle andere kabinetschefs in de kou staan? Of was Coene gedurende vier jaar de enige verdienstelijke kabinetsmedewerker van de hele paars-groene regering?

Volgens N-VA-voorzitter Geert Bourgeois misbruikt premier Verhofstadt de eretitel voor partijpolitiek gebruik. Indien de premier zonodig zijn eigen vriendjes een eretitel wil verstrekken, dan start hij beter met een eigen Orde van de Blauwe Politieke Vrienden of iets dergelijks. Bourgeois zal de eerste minister alleszins bij het begin van het politieke jaar interpelleren met de vraag of het, na de démarche van de eerste minister, nu niet echt tijd wordt om de ministers van Staat en de Kroonraad, die toch nooit samenkomt, af te schaffen.

Auteur:
Geert Bourgeois, alg. voorzitter, Kamerlid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be