PERSBERICHT - 2003-08-04

Recent theoretisch én praktisch onderzoek door hogeschoolstudente wijst uit:

'VLM Airlines biedt snelste verbinding naar Londen'

Uit recent onderzoek rond efficiënt zakelijk reizen, met tijd als belangrijkste factor, blijkt dat VLM Airlines de snelste verbinding biedt voor de reiziger die naar het centrum van Londen reist. Een VLM passagier doet er vanuit Rotterdam slechts 114 minuten over om het zakelijke hart van Londen - Bank of England - te bereiken.

VLM Airlines is daarmee niet alleen in theorie maar ook in de praktijk de beste optie voor de zakenreiziger die tijdwinst als belangrijk pluspunt beschouwt.

Onderzoek naar Elapsed Travel Time
Het vergelijkend onderzoek werd van januari tot mei 2003 uitgevoerd door A.E.P. de Laat, studente aan de Internationale hogeschool voor toerisme en verkeer in Breda, waar ze als afstudeerrichting Luchtvaart volgde. De studie brengt de ETT of Elapsed Travel Time in beeld. Dit is de tijd die de gehele reis beslaat vanaf vertrekpunt tot aankomstpunt.

Zowel de trein als de conventionele en low cost luchtvaartmaatschappijen die een verbinding bieden met Londen (met een vertrek vanuit Antwerpen, Brussel, Amsterdam en Rotterdam) werden in kaart gebracht. Naast Eurostar werden er in deze analyse 7 luchtvaartmaatschappijen opgenomen die vanuit België en Nederland opereren: British Airways, British Midland, Easyjet, KLM Royal Dutch Airlines, Lufthansa, Ryanair en SN Brussels Airlines (1).

Doelstelling was te achterhalen welke speler de kortste ETT aanbiedt en dus het meest efficiënte en tijdbesparende alternatief voor de zakenreiziger die naar het centrum van Londen wil.

Criteria en resultaten
In het onderzoek is uitgegaan van drie referentiepunten (in afstemming met British Tourism Board) in Londen: het zakelijke centrum (Bank of England), het geografische centrum (National Gallery) en het toeristische centrum (Natural History Museum).

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat bij VLM Airlines (dat vanuit kleinere, regionale luchthavens opereert) de Elapsed Travel Time beduidend lager is dan bij luchtvaartmaatschappijen die vanuit grotere luchthavens vliegen.

Uit het theoretisch onderzoek blijkt dat VLM vanuit Antwerpen en Rotterdam de kortste ETT heeft naar de drie bestemmingen in Londen. Vanuit Brussel heeft VLM de kortste ETT naar het zakelijk centrum en het geografisch centrum. Het praktisch onderzoek toont aan dat VLM de kortste ETT heeft naar de drie referentiepunten in Londen. Het kleinste verschil is 1 uur en 7 minuten. Het grootste is (zonder vertraging) 2 uur en 5 minuten.

Stiptheid is troef
Ook op het vlak van punctualiteit onderscheidt VLM Airlines zich van haar concurrenten. Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar vertrokken meer dan 9 op de 10 vluchten van VLM op tijd, met name 92,9 %, (volgens AEA (Association European Airlines) normen). Voor juni 2003 bedraagt dit percentage 92,4 %.

VLM Airlines in profiel
VLM Airlines is actief sinds 1993 en biedt lijndiensten aan vanuit Antwerpen, Brussel, Luxemburg, Manchester en Rotterdam met bestemming London City. Daarnaast opereert VLM vanuit Rotterdam naar Manchester en Milaan. In de zomermaanden worden vluchten aangeboden op de Kanaaleilanden. Hiernaast organiseert VLM Airlines een groot aantal bedrijfscharters naar uiteenlopende bestemmingen in Europa. VLM Airlines genereerde over 2002 voor de vijfde keer op rij winst en stelt thans 270 personen tewerk.

VLM AIRLINES Marketing & Communications
Catherine Stuyck
Antwerp Airport PO Box 50
B-2100 Antwerpen
Tel: 03/285.68.93 gsm +32 495 48 76 97
Fax: 03/285.68.29
E-mail: catherine.stuyck@vlm-airlines.com
www.vlm-airlines.com

VLM AIRLINES Rotterdam
William Vet
Rotterdam Airportplein 60
PO Box 12106
3004 GC Rotterdam
Tel: 010 415 77 77
Fax: 010 262 27 55
E-mail: william.vet@vlm-airlines.com
www.vlm-airlines.com