GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 4 augustus 2003 17:29
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Rutte te laconiek over uitblijven extraatje minima

( 4 augustus 2003)

De langdurige minima hebben lang genoeg gewacht: zij hebben het beloofde extra geld hard nodig.

Vorige maand bleek uit onderzoek van GroenLinks dat ruim 93% van de onderzochte gemeenten het beloofde extraatje voor langdurige minima nog niet had uitbetaald. Dit terwijl dat reeds in november 2002 in het Najaarsakkoord was afgesproken. De gemeenten hebben het geld van het Rijk al lang ontvangen. GroenLinks spoorde staatssecretaris Rutte daarom aan tot actie. De mensen om wie het gaat, hebben het geld hard nodig.

In zijn laconieke reactie stelt Rutte vandaag dat de gemeenten meer tijd nodig hebben. Die reactie is onbegrijpelijk en teleurstellend. De gemeenten hebben inmiddels al 9 maanden de tijd gehad. In 9 maanden kan veel gebeuren. In deze 9 maanden had ook veel moeten gebeuren. De overheid heeft een sociaal akkoord gesloten met de sociale partners en verwachtingen naar minima gewekt. Die afspraak moet nu worden nagekomen: mensen die al jaren moeten rondkomen van het minimum kunnen dit geld niet missen. Zij mogen niet langer aan het lijntje worden gehouden vanwege bureaucratisch gedoe van de overheid. Er is niets sociaals aan om mensen zo lang te laten wachten op geld waar ze recht op hebben.

Het is goed dat Rutte dit onderwerp nogmaals onder de aandacht brengt bij de gemeenten. We zijn ook blij dat hij erkent dat dit geld niet mag worden toegevoegd aan de algemene middelen. Wij verwachten van hem dat hij daar ook naar handelt: Rutte moet niet polderen met de gemeenten maar er voor zorgen dat ze gaan betalen. Wij zullen hem daar aan houden en hem op zijn huid blijven zitten tot dat voor elkaar is. De langdurige minima hebben lang genoeg gewacht.

Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -