KNGF

Fysiotherapie gaat strijd aan met bewegingsarmoede

Persbericht

Op zaterdag 20 september 2003 wordt de Fysiofitheidscan gratis afgenomen



Amersfoort, 4 augustus 2003 . Zestig procent van de Nederlandse bevolking beweegt te weinig. Om Nederlanders meer inzicht te geven in hun beweegpatroon en verantwoorde beweging te stimuleren, opent een groot aantal fysiotherapeuten op zaterdag 20 september aanstaande hun deuren. Geïnteresseerden kunnen op deze dag hun fitheid laten testen door fysiotherapeuten en krijgen antwoord op de vraag of ze voldoende bewegen. Op basis van de testgegevens krijgt iedere deelnemer een persoonlijk beweegadvies mee naar huis. De test, genaamd Fysiofitheidscan, is op 20 september gratis, maar deelnemers dienen zich wel vooraf op te geven via www.fysiofitheidscan.nl. De test sluit de Nationale Gezondheidsweek af.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Minimale inspanning is al goed voor de gezondheid. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen, die wordt gehanteerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat uit van sportieve activiteiten en van lichaamsbeweging die makkelijk is in te passen in het dagelijks leven. Zoals een eindje lopen, af en toe de fiets pakken in plaats van de auto, de trap nemen in plaats van de lift. Huishoudelijk werk, tuinieren, de hond uitlaten, dansen, zwemmen. Het maakt niet uit, als het maar in de dagelijkse routine past en vol te houden is. Belangrijk is dat het energieverbruik omhoog gaat en dat hoeft niet noodzakelijk met sporten.

De Fysiofitheidscan

De Fysiofitheidscan is speciaal ontwikkeld door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. De scan laat deelnemers ervaren hoe het is om een dergelijke inspanning dagelijks te doen. De test wordt afgenomen door een fysiotherapeut, die gewend is om mensen te adviseren, te behandelen en te begeleiden bij hun dagelijkse bewegen. Niet alleen om beter te worden, maar ook preventief, om nieuwe kwalen en aandoeningen te voorkomen en mensen met klachten verantwoord te laten bewegen. De scan duurt ongeveer een half uur. Daarin neemt de fysiotherapeut eerst een door de deelnemers ingevulde vragenlijst door. Daarna maakt de deelnemer kennis met de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, gevolgd door een conditietest. Iedere deelnemer heeft tevens de mogelijkheid om een indruk te krijgen van de kracht van de spieren, de lenigheid en coördinatie. Op basis van de gegevens volgt een persoonlijk beweegadvies, waarmee de deelnemer zelf aan de slag kan en waar nodig ondersteund zal worden door de fysiotherapeut.

Waarom is gezond bewegen zo belangrijk?

Regelmatige lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan de gezondheid. Hart en bloedvaten blijven beter in conditie. Het verlaagt de bloeddruk en er is minder kans op overgewicht. Verder blijven botten langer sterk, de spijsvertering gaat beter werken en zelfs het risico van dikkedarmkanker wordt kleiner. Wie regelmatig beweegt, voelt zich gewoon beter en energieker en kan beter tegen stress.

60 procent van de Nederlandse bevolking beweegt te weinig

De fysiotherapeuten willen onder de aandacht brengen hoe belangrijk voldoende beweging is voor een goede gezondheid. Ongeveer 60% van de Nederlandse bevolking beweegt te weinig en voldoet niet aan de Nederlandse Beweegnorm. Zelfs bij jonge kinderen komt al bewegingsarmoede voor. Terwijl verantwoord bewegen zorgt voor een goede gezondheid en de kans op klachten verkleint. De fysiotherapeuten richten zich daarom ook op preventieve activiteiten. De Fysiofitheidscan is er een voorbeeld van. Tevens blijkt dat er bijvoorbeeld voor mensen met een chronische aandoening, zoals artrose, diabetes, reuma, osteoporose of hart en vaatziekten, onder begeleiding van een fysiotherapeut goede mogelijkheden zijn voor sportieve activiteiten. Hiervoor worden speciale, aangepaste programma.s opgezet. Hetzelfde geldt voor wie door een blessure lange tijd niet kon sporten, maar nu de draad weer op wil pakken. Met de begeleiding van een fysiotherapeut kan meer dan velen denken.


---


---