CNV

CNV doet twaalf aanzetten tot innovatie

Het CNV heeft vrijdag 1 augustus de discussienota 'Innovatie op tafel' uitgebracht, waarmee de vakcentrale een praktische bijdrage wil leveren aan het innovatiedebat in Nederland. In de nota doet het CNV twaalf aanzetten tot innovatie. 'Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen om het innovatief gedrag te stimuleren', aldus Rienk van Splunder, CNV-bestuurder sociaal-economisch beleid.

De aanzetten zijn gerangschikt naar cao-partijen, ondernemingsraden en overheid.

Cao-partijen

1- Opnemen van een 'agenda voor de toekomst' in cao's, met duidelijke innovatiedoelstellingen voor komende jaren.

2- Stimuleren van de employability van werknemers, bijvoorbeeld via het levensloopbewust persoonlijk ontwikkelingsplan of niet-functiegerichte scholing, training en stages (wel moeten werknemers daarvoor een eigen budget krijgen).

3- Krachtige voortzetting van het erkennen van Eerder Verworven Competenties.

4- Regelen van flexibele indeling van werktijden bij cao. Ook onderzoeken van de mogelijkheden van structureel telewerken. Eventueel met try-outs starten.

5- Stimuleren van sectoroverstijgende netwerken door O&O-fondsen, ook kunnen zij belangrijke wetenschappelijke ontwikkelingen zichtbaar maken in bedrijfstakken.

6- Vergroten van de inzetbaarheid van werknemers, oftewel functionele flexibiliteit. Eveneens het omzetten van tijdelijke contracten in vaste.

Overheid

7- Verplichten innovatie als examenvak om studenten een innovatieve denkhouding mee te geven.

8- Beschermen van werknemers bij het verminderen van onnodige regelgeving.

9- Investeren in onderwijs. Concreet: het terugbrengen van het aantal schoolverlaters zonder diploma van 17 procent nu naar minder dan 10 procent aan het einde van deze kabinetsperiode. Verder extra investeringen in de kwaliteit van het wetenschappelijke en beroepsonderwijs, introductie van het nieuwe schooltype htvo (vergelijkbaar met de havo maar waarbij praktische en technische vaardigheden meer waardering krijgen), differentiatie van collegegeld en het fiscaal faciliteren van de Persoonlijke
Ontwikkelingsrekening.

10- Verbeteren brugfunctie innovatiecentra en universiteiten. Oftewel: het toegankelijker maken van de kennis van innovatiecentra en universiteiten voor bedrijven. En: investeren in aan universiteiten gelieerde centra.

Ondernemingsraden

11- Versterken van motiverende organisatiestructuur en organisatiecultuur door het verbreden van takenpakketten en het overhevelen van managementtaken naar werknemers.

Laatste aanzet: Innovatiewedstrijd
Het laatste actiepunt (aanzet) daagt leden, niet-leden, partners en niet-partners uit om innovatieve suggesties te doen. Het CNV heeft hieraan een innovatiewedstrijd gekoppeld. Tot aan de definitieve vaststelling van de nota op 15 december 2003 door het Algemeen Bestuur van het CNV mogen innovatieve ideeën worden gemaild naar innovatie@cnv.nl. Twee bruikbare ideeën worden beloond. 'Wij zien het belang in van innovatie. Het is een van de belangrijkste bronnen van duurzame economische groei. Want feit is dat loonmatiging alleen absoluut onvoldoende is om onze economische structuur te versterken', aldus CNV-bestuurder Van Splunder. 'Innovatie op tafel' is te downloaden via www.cnv.nl. Ook is op de internetsite meer informatie te vinden over het CNV-voorstel voor het nieuwe schooltype htvo.


04 aug 03 17:09