Gemeente Asten


04/08/2003
Brandweernieuws

Brand
Woensdag om 06.35 uur is Asten gealarmeerd voor een ruigtebrand aan de Polderweg. Het inzetten van 1 straal hoge druk van de uitgerukte tankautospuit was voldoende om het brandje snel te blussen.

Kort na twaalven op woensdagmiddag werd de post Deurne opgeroepen door een automatisch alarm bij het verzorgingshuis aan de Visser. Nog voordat de voertuigen uitrukten kwam de melding door dat er geen brand was. Door het leggen van vloerbedekking en de daarbij vrijkomende lijmdampen was een melder op alarm gegaan. Met de verantwoordelijkheden is aansluitend gesproken hoe dit soort meldingen te voorkomen.

Op woensdag werd de brandweer van Someren om 16.30 uur opgeroepen voor een bermbrand nabij de Scheidingsweg. De brand was ontdekt door een patrouillevliegtuig van de brandweer. Het uitgerukte brandweervoertuig werd door dit vliegtuig naar de juiste plaats geloodst. De bermbrand was op een afgelegen zandweg ontstaan door in brand geraakt afval en was inmiddels uitgebreid tot een oppervlakte van ongeveer 200 m2. De brand werd bestreden met een straal water en enkele vuurzwepen.

Donderdag werd de Somerense brandweer rond 15.15 uur gealarmeerd vanwege een woonhuisbrand aan de Van Dongenstraat in Lierop. Dor blikseminslag was op het dak brand ontstaan. De brandweer van Someren rukte hierop uit met twee tankautospuiten en een officier van dienst. Bij aankomst van het eerste voertuig kwam er een flinke rookpluim uit het dak van een bakkerij. Tijdens een eerste verkenning ontdekte de brandweer dat er binnen nergens vuur te bekennen was. Het vuur zat dus alleen onder de dakpannen. Met behulp van een hoogwerker van de brandweer Helmond werden de dakpannen gedeeltelijk verwijderd en werden de restanten van het vuur afgeblust. In totaal is men anderhalf uur bezig geweest. De eigenaar bleef met beperkte rook- en waterschade achter. De volgende ochtend konden de bakkerij en de winkel weer worden geopend.

Vrijdag om half vier 's middags zijn tankautospuiten van Geldrop en Asten uitgerukt naar de A67 voor een autobrand. De bestuurder van een stationwagon merkte dat zijn auto begon in te houden en te roken en zette zijn auto stil op de uitrit bij Lierop. Snel kon hij zijn 2 kinderen, zichzelf en de bagage in veiligheid brengen. De brandweer van Asten heeft de brand met 2 stralen hoge druk geblust. De oorzaak was vermoedelijk een probleem/lek in de brandstofleiding.

Hulpverlening
Vrijdagmiddag tegen zessen kwam de post Neerkant in actie aan de Bospeelweg. Een tractor had daar olie verloren en daarmee een onveilige situatie veroorzaakt. Nog geen uur later was de weg weer schoon en veilig.

Bij droogte extra patrouille
Tijdens een langdurige droogteperiode patrouilleert de Regionale brandweer Zuidoost-Brabant met een vliegtuig boven het gebied. Met dit vliegtuig kan in een vroegtijdig stadium een natuurbrand worden ontdekt en kunnen brandweereenheden naar de juiste locatie worden gedirigeerd. dit is met name van belang vanwege de uitgestrektheid van de bos- en heidegebieden.

Vragen over de brandweer
Met vragen over brandveiligheid of over de brandweer kan men terecht bij onderstaande personen:
Asten Dhr. I. Kamps, 0493-671206
Deurne Dhr. A. van Oosten, 0493-313480
Someren Dhr. B. van Otterdijk, 0493-494888