Ministerie van Justitie

Overlast en hinderlijk gedrag flink aangepakt
4 augustus 2003

De aanpak van overlast en hinderlijk gedrag op straat heeft het aantal vervolgingen door het Openbaar Ministerie (OM) in de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld. Het aantal door de politie aangeleverde zaken, meest overtredingen van de plaatselijke regels, de zogeheten algemene plaatselijke verordeningen (APV), steeg van zo'n 25.000 in 1999 naar bijna 52.000 vorig jaar.

Zo'n 2700 mensen, voornamelijk drugsgebruikers, belandden vorig jaar in de gevangenis voor het overtreden van de lokale regels. Volgens het OM in Rotterdam zou de APV het veiligheidsgevoel in de stad bevorderen en wordt de maatregel steeds vaker ingezet in de strijd tegen de verloedering.

Op basis van de verordening wordt opgetreden tegen mensen die overlast veroorzaken. Daarbij gaat het onder meer om wildplassen, slapen in portieken en openlijk drugsgebruik. Ook storen veel mensen zich aan het overdag rondhangen van zwervers in portieken, op bruggen en in winkelcentra.

Niet alleen groeit het aantal zaken, ook de ernst van de overtredingen nam toe: ten opzichte van het jaar ervoor stroomden ruim 3200 zaken meer binnen waarin voorlopige hechtenis werd toegepast. Daarnaast komt de OM-prioriteit veelplegers in de cijfers tot uitdrukking: het aantal verdachten met meer dan één lopende zaak is toegenomen. Bijna negen procent van het aantal verdachten heeft zelfs drie of meer lopende zaken.

De meeste APV-zaken komen uit de grote steden. De grote stijging valt samen met de start van overlastprojecten in Amsterdam, Rotterdam en Heerlen. Dit zijn ook de grootste leveranciers van zaken aan het OM.