Gemeente Barneveld


Balie Leven en reizen doet mee aan landelijke servicemeter

Persinformatie

Balie Leven en reizen doet mee aan landelijke servicemeter

De balie Leven en Reizen gaat meedoen aan een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van de dienstverlening. Vier periodes in een jaar krijgen bezoekers van de balie het verzoek om een vragenformulier in te vullen. Iedere meetperiode duurt een maand. Het eerste meetmoment start op 4 augustus. De reden dat onze gemeente aan dit onderzoek meedoet is tweeledig; inzicht in de huidige kwaliteit ook ten opzichte van andere gemeenten en het inventariseren van mogelijke verbeterpunten. Aan het onderzoek doen ook gemeenten mee die wat betreft inwonertal vergelijkbaar zijn met de gemeente Barneveld. De deelnemende gemeenten doen anoniem mee.

Landelijke Servicemeter

Het Overheidsloket 2000 biedt de mogelijkheid aan gemeenten om gebruik te maken van de Landelijke Servicemeter. Deze biedt onder meer enquêtes aan op divers gebied. Zo is er een enquête gericht op de kwaliteit van de dienstverlening. Gemeenten die met een dergelijk onderzoek willen meedoen en zich willen vergelijken met vergelijkbare gemeenten elders in het land, kunnen zich aanmelden. Naast een aantal standaardvragen heeft iedere deelnemer de mogelijkheid om ook zelf vragen toe te voegen maar die doen dan niet mee in de onderlinge vergelijking. Het onderzoek naar de kwaliteit van de dienstverlening duurt een jaar en met daarin vier meetperioden die ieder een maand duren.

Inzicht in dienstverlening

Er zijn verschillende argumenten voor de gemeentelijke organisatie van Barneveld om aan een dergelijk onderzoek mee te doen:

§ weten hoe de bezoeker de dienstverlening van de balie ervaart.

§ weten hoe de balie scoort ten opzichte van andere gemeenten.

§ de resultaten geven mogelijk aanwijzingen voor verbetering van de dienstverlening.

§ de resultaten zijn bruikbaar voor het burgerjaarverslag.

Het is de eerste keer dat de organisatie aan een dergelijk onderzoek meedoet.

Uitvoering

Het onderzoek start 4 augustus. Dan vindt de eerste meetperiode van ongeveer een maand plaats. Bezoekers van de balie krijgen na afloop het verzoek om een vragenformulier in te vullen. De andere meetmomenten zijn in december van dit jaar en in maart en juni van het volgend jaar. De eindrapportage aan het college is gepland in augustus 2004. Deze bevat naast een beschrijving van de resultaten mogelijk ook aanbevelingen voor verbetering van de dienstverlening.

Barneveld, 30 juli 2003

Voorlichting