Lijst Pim Fortuyn


Vraagtekens bij het Vlaams Blok

4 augustus 2003

Beste LPFers,

Terug van vakantie lees ik een open brief van het Rotterdamse gemeenteraadslid Michiel Smit, die contacten heeft met het Vlaams Blok en mij vraagt wat daar mis mee is. Het Blok maakt zich immers ook zorgen over de criminaliteit, islamitisch fundamentalisme en internationaal terrorisme. De briefschrijver stapt met deze vragen luchtigjes over het internationale uitgangspunt heen dat officiële contacten tussen politieke partijen worden onderhouden door de fractieleiding en/of de partijsecretaris. Het is volkomen onjuist dat individuele leden zich een grote broek aantrekken en zich in het buitenland voordoen als kaderleden van de LPF. Dit kan niet door de beugel, ook niet als het gaat om contacten met onomstreden partijen. Op dit moment onderhoudt de LPF met geen enkele buitenlandse partij banden. Ook niet met de Britse Conservatieven, Forza Italia of de Duitse christen-democraten, waarin Pim potentiële partners zag. We weten allemaal hoeveel verdriet het Pim deed als hij werd vergeleken met De Winter, Haider of Le Pen. In april 2002 hebben we keihard en met succes gewerkt om de LPF te ontdoen van het vermeende extreem-rechtse imago. Pim heeft ongeveer vijftig buitenlandse reportageteams te woord gestaan om dat beeld te corrigeren. Er waren zelfs tv-ploegen uit Alaska, Japan en Australië gekomen. Ik accepteer het niet dat Smit achter mijn rug om de LPF compromitteert met het Vlaams Blok, of welke andere partij dan ook. Hij werd mede om deze reden uit de fractie van Leefbaar Rotterdam gezet en heeft zijn eigen partij Nieuw Rechts opgericht. Als hij denkt zijn rechtse dromen te kunnen verwezenlijken met de LPF als voertuig heeft hij het mis. Het Fortuynisme is links noch rechts. Die begrippen zijn verouderd.

Het is overigens buitengewoon kwalijk dat de partijvoorzitter van het Vlaams Blok zich inlaat met deze ergste vorm van achterkamertjespolitiek (anonieme leden uit de top van de LPF, beweerde hij in Metro), gecombineerd met een overvaltechniek door het geven van een persconferentie aan Nederlandse media. Zonder excuus van zijn kant en van de heer De Winter voor deze handelwijze is wat mij betreft zelfs geen beleefdheidsgesprek mogelijk.

De LPF heeft niets te winnen, maar veel te verliezen door contacten met het omstreden Vlaams Blok. In tegenstelling tot het Blok heeft de LPF regeringsverantwoordelijkheid gedragen, hetgeen erkenning door de coalitiepartners inhield. Het kabinet is niet door politieke maar door persoonlijke meningsverschillen gevallen. Nog steeds kunnen wij met onze acht kostbare zetels de doorslag geven in de Nederlandse politiek. Wij zijn er niet om stoere dingen te roepen, maar om dingen te bereiken. Daarom werken we hard en serieus aan het terugwinnen van het vertrouwen. Dankzij Pim Fortuyn is in Nederland de linkse censuur van het politiek-correcte denken gebroken. Nagenoeg niemand bestrijdt nog dat Pim de juiste diagnose heeft gesteld. Ook de huidige regeringspartijen belijden met de mond een strenge aanpak van de criminaliteit, het vreemdelingenbeleid en het islamitisch terrorisme. Maar de stem van de LPF blijft nodig om te zorgen dat de daad bij het woord wordt gevoegd en men niet terugvalt in de oude gewoonten. Er is wat dat betreft nog een lange weg te gaan, maar de eerste stappen zijn gezet.

Het Vlaams Blok probeert zich te ontdoen van het extreem-rechts imago, waardoor het in isolement is geraakt. Met Pim Fortuyn ben ook ik van mening dat de Belgische politiek er niet verstandig aan heeft gedaan een cordon sanitaire rond het Vlaams Blok op trekken en deze partij melaats te verklaren. Dit is echter een interne Belgische zaak, waar de LPF niets mee te maken heeft. De LPF richt zich de komende maanden uitsluitend op de Nederlandse politiek en werkt aan de verdere professionalisering van de partij. Dit najaar zal ons wetenschappelijk bureau van de grond komen. In mei 2004 zijn er verkiezingen voor het Europese parlement. Als wij daarin zetels weten te veroveren, zullen wij bekijken met welke Europese partijen samenwerking mogelijk is. Het wetenschappelijk bureau zal de opdracht krijgen de verkiezingsprogrammas van mogelijke partners te vergelijken. Volgens de door Pim Fortuyn uitgezette lijn denk ik daarbij allereerst aan de Britse Conservatieven, de Duitse christen-democraten en Forza Italia. Ook zullen we dan en niet eerder kijken naar de drijfveren en het programma van het Vlaams Blok,. Ik ben niet van plan op het advies van het wetenschappelijk bureau vooruit te lopen en nu al te gaan praten met welke buitenlandse partij dan ook.

Mat Herben
Voorzitter Tweede-Kamerfractie

Naschrift:
De heer M. Smit heeft mij laten weten dat hij niet is geroyeerd, maar op verzoek van de fractie uit de fractie van Leefbaar Rotterdam is gestapt. Hij heeft zich nimmer als LPF-kaderlid in het buitenland voorgesteld. Ik ben daar blij om. Het staat hem uiteraard vrij om als onafhankelijk gemeenteraadslid van Rotterdam met wie dan ook contacten te onderhouden. Het lijkt erop dat de partijvoorzitter van het Vlaams Blok voor zijn beurt heeft gesproken en daarmee onnodige ophef in de media heeft veroorzaakt.