RVU

747AM P E R S B E R I C H T

PB 0804-0808 Hilversum, 28 juli 2003

HALTE 747AM

- St. Pietersberg -
MAANDAG 4 T/M 8 AUGUSTUS 2003, 13.05-13.30 UUR, RVU / 747AM

Deze week verzorgd door de RVU: De St. Pietersberg bij Maastricht; Nederlands grootste berg.

Ook Nederland had in de oorlog ondergrondse bunkers. In het diepe zuiden van Limburg op de grens met België ligt de Pietersberg. In de Tweede Wereldoorlog kwam dat goed uit want door alle ondergrondse gangen (die in de loop der jaren gemaakt werden door de mergelafgravingen) konden Engelse piloten en joodse families naar België gesmokkeld worden. Ook vonden kostbare kunstschatten zoals de Nachtwacht er een veilige plek, in een kluis met muren van gewapend beton. De bouwmaterialen voor dit gewapend beton werden in diezelfde berg gewonnen, want al vanaf de jaren twintig graaft de ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) delen van de Pietersberg af voor cementwinning.

Het RVU-team van Halte 747AM parkeert de studiobus op de Pietersberg, gaat met een inmiddels 82-jarige smokkelaar kijken of hij de weg in het ondergrondse donker nog steeds weet te vinden en bezoekt de kluis die nu gerestaureerd wordt. Verder proeft de redactie wat de berg oplevert, witte wijn en champignons, en is er ruim aandacht voor de bijzondere natuur op Nederlands grootste berg, de vleermuizen erin, de schapen erop. Maar wat als de ENCI maar door blijft graven, wat is Maastricht zonder de Sint Pietersberg? Waar moet dan de lange afstands wandeltocht 'het Pieterpad' eindigen?

Herhaling van 14 t/m 18 april 2003.

Programmamakers: Annette van den Berg, Miranda van Keulen, Arien Metz , Hans Noortman, Marcia Welman en Sonny in 't Zandt. Eindredactie: Maya Schepers.

halte747am.nl
halte747@rvu.nl

Halte 747AM is een radioprogramma van de RVU en de VARA. Rijdende reporters trekken wekelijks met hun Halte 747-bus naar een andere plaats in Nederland. Vanuit die mobiele studio maken ze iedere werkdag een portret van de locatie en de mensen die er wonen en werken. Halte 747AM is een dagboek van veranderend Nederland. Reportages, interviews, live-verslag en sfeergeluiden vertellen hoe het was, wat het is geworden en hoe het zal zijn.
Noot voor de redactie (

RVU