RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 0804 Hilversum, 29 juli 2003

VERGEZICHT RVU/NEDERLAND 3 - De Vis wordt duur betaald -

MAANDAG 4 AUGUSTUS 2003 VAN 13.40 TOT 14.30 UUR, RVU/NEDERLAND 3

Documentaire over de dilemma's van de groeiende Europese visserij voor de kust van West-Afrika. Hier ligt één van de rijkste viswateren ter wereld. Vangstbeperkingen zijn er nog nauwelijks. Nederlandse vissers werden jaren geleden door Mauritanië uitgenodigd om daar te komen vissen op sardinella's. Dit is een haringachtig visje dat ver uit de kust zwemt. Directeur Cornelis Vrolijk van vismultinational The Group sloot een contract met Mauritanië. Volgens Vrolijk schuilt er geen kwaad in zijn activiteiten en voorziet hij de bevolking van Afrika van schaars verkrijgbare eiwitten. Bovendien zouden de Afrikaanse vissers deze vis niet kunnen vangen. Vissers in Senegal doen dat echter wel.

Inmiddels vangen verschillende Europese hightech diepvriestrawlers honderdduizenden tonnen vis tegelijk uit de West-Afrikaanse wateren. De EU koopt jaarlijks voor 260 miljoen gulden aan visrechten in Afrika. De verkoop van visrechten levert de straatarme Afrikaanse landen veel geld op. Het vormt een groot deel van hun staatsbudget. De vraag rijst of het hier om een vorm van ontwikkelingshulp gaat of om het subsidiëren van een Europees werkgelegenheidsproject voor de multinationale Europese visserij, die niet armlastig lijkt te zijn.

De reders doen samen met het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij onderzoek naar de visstanden en hopen op deze manier de vis duurzaam te beheren. Over de interpretatie van de uitkomsten verschillen de meningen. Hebben de Nederlanders geleerd van de overbevissing in de Noordzee? Of maken ze in Afrika dezelfde fout en blijven landen daar uiteindelijk met lege handen achter?

Deze documentaire onderzoekt de vraag of de West-Afrikaanse landen en hun bevolking wijzer worden van de grootschalige visactiviteiten.

Oorspronkelijke titel: De vis wordt duur betaald (Nederland, 2001) Regie: Remy Vlek
Aankoop en eindredactie: Ronnie Griens

Herhaling van 29 augustus 2001.

Met vriendelijke groet,

Monique Calis
RVU /// educatieve omroep
Afdeling Communicatie

---
(T) 035 - 677 1461 (di t.m. vrij)
(F) 035 - 677 1409
(E) monique.calis@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl

---