RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 0804 Hilversum, 29 juli 2003

DE MEIDEN VAN VADER RIJN

MAANDAG 4 AUGUSTUS 2003 VAN 14.40 TOT 15.30 UUR, RVU/NEDERLAND 3

Een jaar lang volgden Ankelien Barkman en Annebelle Schneemann een eindexamenklas van het VMBO van het Vader Rijn College in Utrecht. Een klas vol meiden en geen enkele jongen. Nederlandse, Turkse en Marokkaanse leerlingen met hoge toekomstverwachtingen maar niet al te veel motivatie. Of ligt het niet zo eenvoudig?

De redenen waarom de meiden deze beroepsopleiding volgen zijn uiteenlopend. Ook de manier waarop ze hun examen proberen te halen verschilt van elkaar. Hoe ze zich op school gedragen staat bovendien vaak in groot contrast met hoe ze thuis zijn of op hun werk. Terwijl ze zich op hun stage-adres als zelfverzekerde jonge vrouwen laten zien, lijken in de klas desinteresse en een grote mond te overheersen.

Als toeschouwer kun je je voorstellen dat de leerkracht er grijze haren van krijgt, maar aan de mentor van deze klas zal het niet liggen: met een onbegrensde bevlogenheid zet hij zich voor zijn meidenklas in en helpt ze waar hij kan. Soms vraagt hij zich wel af waar hij mee bezig is: geeft hij deze leerlingen een opleiding waarmee ze aan een carrière kunnen beginnen of is de school een plek waar ze vier jaar lang van de straat worden gehouden? In elk geval heeft hij maar één doel: ze moeten allemaal slagen.

Intussen wil Nazli advocaat worden en droomt Semra ervan een toekomst op te bouwen in Turkije. De moeder van Chantal hoopt dat haar dochter geen schoonmaakster wordt - net als zij. Chantal zelf weet niet zo goed wat ze wil worden. Ze weet eigenlijk ook niet wanneer ze examen heeft...

Een documentaire van Ankelien Barkman en Annebelle Schneemann Eindredactie: Wim Beijderwellen

Een herhaling van 11 juli 2001.

Met vriendelijke groet,

Monique Calis
RVU /// educatieve omroep
Afdeling Communicatie

---
(T) 035 - 677 1461 (di t.m. vrij)
(F) 035 - 677 1409
(E) monique.calis@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl

---