Landelijke Studenten Vakbond

Persbericht t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Kamernood breekt wet

Utrecht 5 augustus 2003 - De woningnood onder studenten leidt tot schandalig hoge kamerprijzen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). In 10 van de 12 grote studentensteden ligt de gemiddelde kamerprijs al boven het toegestane maximum. Amsterdam en Utrecht spannen de kroon. Daar wordt regelmatig het dubbele van de wettelijk kamerprijs betaald.

Er zijn 25 willekeurige kamers per stad bestudeerd. Deze zijn vervolgens vergeleken met het puntensysteem, dat door het ministerie van VROM is ontworpen om de maximale huurprijs te berekenen. Voor een gemiddelde kamer is dat 14,15 Euro per vierkante meter. Op Eindhoven en Tilburg na zit de gemiddelde kamerprijs boven dit maximumbedrag. Amsterdam en Utrecht scoren het slechts met gemiddeldes van respectievelijk 26,7 en 25,2 Euro. Voor een kleine kamer van 10m2 betaald een student dan al snel 100 euro te veel per maand. Op een beurs van 220 Euro is dit erg veel.

De LSVb vindt het zorgwekkend dat op deze manier munt wordt geslagen uit de kamernood. Op dit moment zijn 30.000 studenten aan het wachten op een kamer bij een woningcorporatie. "De situatie is zo schrijnend dat studenten al lang blij zijn als ze een kamer vinden" aldus LSVb-voorzitter Merijn de Jong. "Vaak komen ze in de problemen met hun huisbaas als ze huurverlaging proberen aan te vragen, want er zijn genoeg studenten die wél de veel te hoge prijs willen betalen."

Woningcorporaties en gemeenten, die toe moeten zien op goede woningbouw, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. De Jong: "Er is een wet waarin staat hoe veel een kamer maximaal mag kosten, en die moet worden nageleefd. Dit is niet de verantwoordelijkheid van de student, maar van de overheid".