Provincie Zuid-Holland

Persbericht

04-08-2003
Provincie Zuid-Holland adviseert: niet zwemmen in vijver Oosterpark en in Zevenhuizerplas

De provincie Zuid-Holland geeft een negatief zwemadvies voor de vijver Oosterpark in Ridderkerk en de Zevenhuizerplas bij Zevenhuizen. In de vijver Oosterpark komen te veel blauwwieren voor. In de Zevenhuizerplas is de giftige rode alg nog steeds de boosdoener. Blauwwieren en de rode alg kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts.

Blauwwieren in opmars
De blauwwieren nemen toe en komen in steeds meer verschillende zwemlocaties voor. De aanhoudende warmte is hiervoor de reden. Blauwwieren kunnen binnen 12 uur na het zwemmen gezondheidsklachten geven. Deze klachten gaan in de regel vanzelf over, maar het is toch verstandig een arts te raadplegen. Als zich olieachtige drijflagen van blauwwieren voordoen moet u daar niet in het water gaan. De provincie adviseert om zo spoedig mogelijk na het zwemmen te douchen. Let vooral op kleine kinderen. Zij zijn kwetsbaarder. Omdat zij eerder water inslikken lopen zij sneller een vergiftiging op. Ook honden kunnen ziek worden van het drinken van het besmette water.

Actuele informatie
Op de provinciale website (www.zuid-holland.nl/zwemwater) en via de zwemwatertelefoon (070 441 75 50) is de meest actuele informatie over de Zuid-Hollandse zwemlocaties te vinden. De zwemwatertelefoon is op werkdagen te bereiken tussen 08.30 uur en 16.30 uur.

Controle zwemwater
Elke twee weken controleren de waterkwaliteitsbeheerders en de provincie Zuid-Holland de kwaliteit van het oppervlaktewater. Er wordt gecontroleerd op bacteriën, helderheid en blauwwieren. Als eenmaal blauwwieren in het water voorkomen dan blijven ze naar alle waarschijnlijkheid de komende maanden aanwezig. Pas bij een langdurige koude periode verdwijnt het blauwwier weer.