N I E U W S U I T D O E L

Electronische nieuwsbrief van Doel 2020 - 4 augustus 2003 - nr. 4/03

I N H O U D :


. Editoriaal: Naar Straatsburg

. 29e Scheldewijding en Doelse Feesten

. Worden polderhoeves afgebroken?

. Afscheid van pastoor Tony Werkers

. 1.500 bezwaarschriften tegen provinciaal ruimtelijk structuurplan

EDITORIAAL: NAAR STRAATSBURG

Met de uitspraak van het Arbitragehof heeft Doel 2020 een slag verloren. Aan de bouw van het Deurganckdok valt, althans voorlopig, nog weinig te doen. Dat dit het gevolg is van het stelselmatig buiten spel zetten van de bestaande wetgeving en het monddood maken van de rechterlijke macht, verandert weinig aan het resultaat.

Wij kunnen niet anders dan rekening houden met die feiten. Maar het betekent niet dat de strijd voor het behoud van Doel en de polder voorbij is. Wie dat zegt doet op zijn minst voorbarige uitspraken.

Onze stelling is klaar: wij blijven openstaan voor elk gesprek dat de impasse rond de aanleg van het Deurganckdok kan doorbreken. Maar zo lang men hooghartig elk gesprek blijft weigeren, en men hier in Doel blijft doorgaan met een politiek van verrotting en vernieling, laat men ons in feite geen andere keuze dan door te gaan met onze juridische procedures.

Daarom hebben onze raadslieden opdracht gekregen om de zaak aanhangig te maken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Een rechtbank die in tegenstelling met het Arbitragehof niet gevoelig is voor Belgische politieke belangen. Een rechtbank ook, waar in tegenstelling met het Arbitragehof, al onze argumenten zullen aan bod komen.

Afgezien hiervan levert de Vlaamse overheid ons nog argumenten genoeg om ook voor andere rechtbanken de juridische strijd verder te zetten. De critici zullen stellen dat dit alles lang kan aanslepen. Dat is correct. Het schaadt bovendien het imago van de Antwerpse haven, of erger, tast de economische betrouwbaarheid van die haven aan.

Dat is niet iets waar wij ons vrolijk om maken, maar men laat ons weinig keuze. Wij hebben steeds gesteld dat voor Doel en omgeving een politieke oplossing mogelijk is. Een oplossing bovendien die tegemoet komt aan de voornaamste verzuchtingen van alle betrokken partijen. Maar in het land van "de nieuwe politieke cultuur" werd een rechtstreeks gesprek hierover met de bewoners van Doel of hun vertegenwoordigers, steeds overbodig geacht. Het is aan de nieuwe ploeg in de Vlaamse regering om uit te maken of zij op deze weg verdergaat of, eindelijk, de impasse wil doorbreken.

Doel 2020

WELKOM OP DE 29E SCHELDEWIJDING EN DOELSE FEESTEN


--- Een drie dagen durend programma! ---

VRIJDAG 8 AUGUSTUS 2003

Scheldewijdingsfuif met disco bar, aanvang 21u - Inkom gratis - In Taverne Restaurant Doel 5, aan het Parkje

ZATERDAG 9 AUGUSTUS 2003

Ontvangst van de kapiteins met receptie door Watersportvereniging De Noord en het Gemeentebestuur van Beveren

ZONDAG 10 AUGUSTUS 2003

Opening van de feesten om 10u, voor deze gelegenheid is de dorpskom van Doel volledig verkeersvrij
Parkings zijn beschikbaar buiten de dorpskom - Pendeldienst met huifkar

Tot 18u kan u genieten van:
Een grote rommelmarkt
Tientallen standen met oude ambachten en folklorestanden met o.a.: klompenmaken, bezembinden, barbier, siermeden, houtdraaien, pyrografie, mandenvlechten, glaskunst, .
Marktkramen - Infostanden van verenigingen - Allerlei eetkraampjes - Grote feesttent met tap
Verschillende tentoonstellingen met o.a.: De Beverse Modelauto Fanaten, oldtimers, .

10u30: Plechtige Scheldewijdingsmis opgedragen door E.H. pastoor K. Verstraete in de kerk van Doel, muzikaal opgeluisterd door het St. Martinus zangkoor uit Beveren.
Om 15u vertrekt de fanfare met pastoor en gevolg naar de Scheldedijk, waar de Bootwijding plaats heeft en kan u genieten van de Vlootshow

Optreden van het blaasensemble Kunst en Vreugd uit Beveren op de kiosk aan het Parkje
Optredens in De Doolen, rondgang door de straten van Doel van fanfares en straatanimators met o.a.: de Koninklijke fanfare St. Cecilia uit Haasdonk, Stukken & Brokken, de Marchingband "Het Molenkorps", .

Demonstratie van hondenclub "De Trouwe Vriend" uit Zwijndrecht op de Scheldedijk

Ook aan de kinderen wordt gedacht:
Kindermolen - Viskraam - Clowns - Kindergrime - Springkasteel - Bokkenwagenrijden .

Vanaf 18u: ROCK - I - DOOLEN in De Doolen
Optredens van de Doelse coverband Planche en van de groepen Explorion, Too Hot For Me en Contraband

WORDEN POLDERHOEVES AFGEBROKEN?


-- Twee weken na de actie van Doel 2020 voor het behoud van enkele waardevolle historische hoeven aan de rand van het dorp, werden alle bomen rond de hoeven vermalen. En dat zonder dat de noodzakelijke kapvergunning was afgeleverd. ---

De gemeente Beveren liet PV opmaken maar intussen was het kwaad geschied. Terzelfdertijd werd een abrupt einde gemaakt aan het gebruik van de omliggende weiden door boeren uit Doel. Zonder waarschuwing werden de omheiningen vernield zodat het vee kon ontsnappen. In de hoeves die door onze mensen zijn opgeknapt, werden de daaropvolgende dagen alle ruiten uitgegooid.

Vervolgens verklaarde de gemachtigde ambtenaar van de provincie dat deze hoeves wel binnen de op te hogen bergingszone C60 vallen. Zo zouden ze onder het nooddecreet vallen en zonder slopingsaanvraag kunnen afgebroken worden.

Dat is echter in tegenspraak met alle documenten die daar eerder over werden verspreid. Eerder had men beloofd het gebied van de zogenaamde C60, een stuk ongerepte polder ten westen van Doel, slechts aan te snijden als men het echt nodig had. Nu wil men daar kortelings de ophogingswerken starten.

Daarmee dreigen dus vier oude hoeves te verdwijnen. Een daarvan is opgenomen in de patrimoniumlijst van Oost-Vlaanderen. Het gaat om de oudste schuur in de regio. Doel 2020 stapte naar de diverse overheden om de afbraak toch nog te kunnen stoppen.

AFSCHEID VAN PASTOOR TONY WERKERS


-- Op zaterdag 19 juli namen in het kerkje van Prosperpolder honderden vrienden afscheid van pastoor Tony Werkers. Een week eerder was hij onverwacht overleden in zijn pastorij, in zijn geliefde Polder. Tony Werkers was pastoor in Prosperpolder sedert 1967 en bleef er 36 jaar op post. Op 10 juli ll. overleed hij onverwacht, 81jaar oud. ---

Tony Werkers kwam in Prosperpolder op het moment dat er volop plannen werden gemaakt voor de uitbreiding van de Antwerpse haven op de Linkeroever. In die eerste plannen zou Prosperpolder net als Kallo, Doel en grote delen van de polder, moeten verdwijnen. Maar met de economische terugval van de jaren '70 werden de plannen echter teruggeschroefd. En in 1978 werd beslist dat Prosperpolder kon blijven.

'Nonkel Tony' was op dat moment de spil van het sociale leven in zijn poldergehucht. In zijn tuin bouwde hij een ontmoetingszaaltje voor de boogschutters en de kaarters die er elk weekeinde terecht konden. Hij was ook een echte steunpilaar voor de actie van Doel 2020 en elk jaar met de jaarmarkt van Prosperpolder werd de pastorij opgefleurd met een spandoek voor het behoud van Doel en de polders. Hij was een graag geziene gast op onze activiteiten, enkele weken geleden nog op een werkvergadering van Doel 2020. Voor ons blijft hij ten allen tijde een voorbeeld van oprechtheid en standvastigheid.


---


1.500 BEZWAARSCHRIFTEN TEGEN PROVINCIAAL
RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN


-- Doel 2020 maakte in juli 1500 bezwaarschriften over aan de Oost- Vlaamse provincieraad. Volgens die bezwaren kan het niet dat de provincie Doel opgeeft terwijl hetzelfde document stelt dat de resterende open ruimte in de Vlaamse Ruit essentieel is voor "het behoud van een leefbaar woonklimaat" en men ijvert voor "een duidelijke begrenzing en buffering van de Antwerpse haven". ---

De bezwaren stippen ook aan dat Doel een antwoord kan bieden op de noden van de Waaslandhaven. Zo spreekt de nota over de bijkomende woonbehoefte die de Linkeroeverhaven creeert, en waar op korte termijn geen oplossing voor bestaat. De leegstaande huizen in het nabijgelegen Doel kunnen dit probleem afdoende oplossen.

Dat het ontwerp niet spreekt over de toeristische functie van Doel, komt in de bezwaren uitgebreid aan bod. Met nog altijd meer dan 100.000 bezoekers per jaar is Doel op toeristisch gebied een knooppunt van bovenlokaal belang. Bovendien heeft het dorp een bijzondere cultuurhistorische waarde met architecturaal interessante gebouwen en beschikt het, historisch gezien, over een voor Vlaanderen, uniek urbanisatiepatroon.

Volgens de bezwaren kan het ook niet dat men een dorp zo maar als woonkern schrapt terwijl het samen met zijn omgeving in het huidige, rechtsgeldige gewestplan ingekleurd is als woon en landbouwgebied.

Doel 2020 wil hierover ook nog een gesprek met de voorzitter van de provincieraad, mr. Piet Van Eeckhout. Wij hopen daar gehoor te vinden om Doel als woonkern opnieuw op de kaart te zetten.


---


-- C O L O F O O N --

Verantwoordelijke uitgever: Ferdinand De Bondt, Pr. Josephine- Charlottelaan 31, 9100 St-Niklaas

INFO DOEL 2020


- Algemeen adres (ook voor abonnementen 'Nieuws uit Doel'): Doel 2020, Rudi Van Buel, p/a Engelsesteenweg 80, 9130 Doel, tel. 03-575 88 11 (na 18u), e-mail: doel_forever@belgium-mail.com
- Bankrekening: 418-6058891-29 van Doel 2020, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht

- Redactie 'Nieuws uit Doel': Paul Maes, Nijken 18, 9400 Denderwindeke, tel. 054-34 20 61, e-mail: nieuwsuitdoel@advalvas.be.
- Voordrachten: Jan Creve, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, tel. 03- 773 28 33, jan.creve@tiscali.be.

- Werkgroep Bewoningsrecht: Marina Apers, Scheldemolenstraat 61, 9130 Doel, tel. + fax 03-575 88 62, marina.apers@belgacom.net
- Lesmappen voor lager en secundair onderwijs: bart_geirnaert@hotmail.com.

- Wandelingen en dagprogramma's: Maurice Vergauwen, Camermansstraat 12, 9130 Doel, tel. 03-575 81 71

- Gemeenschapshuis De Doolen, Engelsesteenweg 8 te Doel: open elke vrijdag vanaf 20u. Voor gebruik: tel. Johan De Vriendt, 0479-99 06 71.
- Internet: www.doel2020.org; over Doel en zijn geschiedenis: http://home.tiscali.be/be065885


---

WERKGROEP BEWONINGSRECHT & JURIDISCHE HULP

Doelenaars kunnen terecht bij de advocaten van Doel 2020 voor juridische hulp of advies i.v.m. onteigeningen, huurproblemen of het woonrecht. Meldt u bij Marina Apers (Scheldemolenstraat 61, tel. + fax: 03/575 88 62, marina.apers@belgacom.net), die de zaak zal doorspelen. Ook kandidaat-inwoners kunnen daar terecht.


---

EEN DAG IN DOEL - VOOR GROEPEN

Wil u met uw vereniging of vrienden een aangename dag doorbrengen in het pittoreske Doel en in de Scheldepolders? Doel 2020 organiseert voor groepen een volledig dagprogramma, dat u zelf kan samenstellen: een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinge, de kerncentrale, een rondleiding in het dorp, een fietstocht langs de Schelde. Onze gidsen- inwoners leiden u door hun dorp tot aan de werf van het Deurganckdok, en besluiten de dag in de voormalige gemeenteschool die vorig jaar door actievoerders werd gerestaureerd tot een gemeenschapscentrum. Er is ook een tentoonstelling over de strijd voor Doel te zien. Desgewenst leggen wij voor u contacten met een cafe, een restaurant enz. Meer informatie: Maurice Vergauwen, Camermansstraat 12, 9130 Doel, tel. 03-575 81 71, doel_forever@belgium-mail.com


---

WIJ HEBBEN UW FINANCIELE HULP BROODNODIG !

Sinds 1997 voert Doel 2020 actie voor het behoud van Doel en de Wase polders. Dat leverde opgemerkte acties op, tussenkomsten in het parlement, procedures voor de hoogste rechtbanken en ook deze nieuwsbrief die telkens op duizenden exemplaren de deur uitgaat. De Doelenaars zijn vastbesloten hun strijd verder te zetten, maar dat kan slechts dankzij uw steun. Help ons onze juridische strijd verder te zetten en deze nieuwsbrief nog ruimer te verspreiden. Alle beetjes helpen om Doel op de kaart te houden! U kan storten op rek. nr. 418-6058891-29 van Doel 2020, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, met vermelding "Procedures".


---

VERSPREID ONS VAN VEURNE TOT MAASEIK

Met deze nieuwsbrief wil Doel 2020 iedereen in Vlaanderen bereiken die met Doel sympathiseert (of invloed kan uitoefenen). Kent u mensen die dit zouden moeten ontvangen, stuur dan hun adres (er is ook een papieren versie) of e-mailadres aan: Rudi Van Buel, Engelsesteenweg 80, 9130 Doel, doel_forever@belgium-mail.com.


---

Deze e-versie van 'Nieuws uit Doel' is in textformaat opgesteld zodat iedereen hem kan lezen, en wordt in principe beperkt tot 20 kB. Een pdf- versie kan je downloaden op www.doel2020.org (archief nieuwsbrief).