Politie Amsterdam-Amstelland

Amsterdamse politie zoekt verkrachter
5-8-2003. De regiopolitie Amsterdam-Amstelland is op zoek naar een man die mogelijk sinds eind mei verschillende zedendelicten heeft gepleegd. Het gaat daarbij om tenminste twee verkrachtingen en vijf pogingen daartoe.
De dader, een negroïde man met rasta-haar die beleefd overkomt en er keurig uitziet, sprak zijn vrouwelijke slachtoffers ?s nacht in het Amsterdamse centrum op een vriendelijke wijze aan en volgde ze om even later onverwachts toe te slaan. De recherche denkt dat de verdachte ook elders actief is geweest.

Sinds eind mei worden Amsterdamse zedenrechercheurs geconfronteerd met een aantal zedenmisdrijven die waarschijnlijk door dezelfde dader zijn gepleegd. Dit vermoeden bestaat omdat er sterke overeenkomsten zijn in werkwijze en signalement. De meeste zaken deden zich voor in juni. In twee gevallen werden de slachtoffers verkracht, in vijf gevallen bleef het bij een poging tot verkrachting dan wel aanranding. De aangerande slachtoffers wisten zich van de dader te ontdoen door de aandacht te trekken van passanten of door in een onbewaakt ogenblik op de vlucht te slaan.

De werkwijze van de verdachte is elke keer vrijwel identiek. Hij spreekt zijn slachtoffers aan, volgt ze een tijdje en slaat dan toe. Meestal wordt het contact gelegd in het Amsterdamse centrum. De man maakt aanvankelijk een keurige indruk, spreekt goed Nederlands en/of Engels en heeft een net voorkomen. Hij wekt daardoor in eerste instantie geen argwaan.

Toen het de recherche duidelijk werd dat er sprake was van een aantal opvallende overeenkomsten in diverse zaken werd onmiddellijk het opsporingsonderzoek uitgebreid. Daarbij werd samenwerking gezocht met diverse wijkteams en de Vliegende Brigade van de ME. Helaas heeft dat nog niet tot het gewenste resultaat geleid.
De slachtoffers die zich bij de politie hebben gemeld, hebben allen een aanbod voor professionele hulpverlening gekregen. De man voldoet aan het volgende signalement:
Negroïde man (vermoedelijk van Afrikaanse afkomst) ± 25 jaar oud
Lengte ongeveer 1.75 meter
Normaal postuur
Net voorkomen
Donkere ogen
Zwart halflang RASTA-haar tot op de schouders In enkele gevallen droeg de verdachte een donkerkleurige rugzak. De regiopolitie Amsterdam-Amstelland is op zoek: naar mensen/getuigen die informatie denken te hebben over deze zedenmisdrijven.
naar mensen die menen de dader te kennen aan de hand van gedrag en/of het gegeven signalement.
naar vrouwen die mogelijk ook met deze man te maken hebben gehad en (nog) geen aangifte hebben gedaan.
De Jeugd- en Zedenpolitie is telefonisch bereikbaar op nummer: (020) 559 3045.

---

Disco in met nepwapen

4-8-2003. Gisternacht hebben portiers van een discotheek aan de Nieuwezijds Voorburgwal een 19-jarige bezoeker aangehouden die in het bezit was van een nepvuurwapen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Een getuige wees de portier erop dat een man die de horecazaak binnen wilde gaan een vuurwapen in zijn broeksband had. De portier en twee collega's wisten de man vast te houden en tegen de grond te werken tot een agent de verdachte overnam. De man bleek in het bezit van een nepvuurwapen dat niet van echt te onderscheiden is. Het wapen is in beslag genomen.

---

Jonge messentrekker gearresteerd

4-8-2003. Een 13-jarige jongen werd zaterdag op het Damrak gearresteerd nadat hij een winkelier had bedreigd met een mes. De jongen werd door een medewerker de toegang tot de winkel geweigerd omdat hij voor veel overlast zorgde. De knaap nam dit niet en trok een mes. De gewaarschuwde agenten arresteerden de jonge messentrekker in de winkel.

---

Klikobakmoord 1999

Reconstructiefoto slachtoffer

4-8-2003. Op vrijdag 17 september 1999 werd in een grijze klikobak die in de Weespertrekvaart bij Driemond dreef, het lichaam gevonden van een jonge vrouw. Ze was door vuurwapengeweld om het leven gekomen. Het stoffelijk overschot was grotendeels vergaan en in beton gegoten. Lees meer...

---

Wapen bij verkeerscontrole

4-8-2003. Even na twee uur controleerden dienders een auto op de Burgemeester Stramanweg. Toen een agent de bestuurder aansprak zag hij op de passagiersstoel een vuurwapen liggen. De automobilist werd aangehouden en ingesloten.

---

Vondeling De Pijp


2-7-2003. Op maandagavond 30 juni rond zeven uur is in het portiek van een huis aan de Van Ostadetraat (De Pijp) een vondelingetje aangetroffen. Lees meer over de vondst van dit onbekende meisje.
---

Hou inbrekers buiten

In de warmere maanden van het jaar komen dieven gemakkelijker woningen binnen, bijvoorbeeld door een open raam of deur. De komende tijd wil de politie door preventie helpen om het aantal diefstallen uit woningen terug te brengen. We geven u daarom een aantal tips.

Als u uw woning verlaat, ook als is het maar voor eventjes, sluit dan deuren en ramen goed. Denk ook aan de eerste verdieping! Trek niet alleen de voordeur achter u dicht, maar draai hem ook op slot.

folder vakantietips

In de vakantieperiode zijn veel mensen weg en valt dus een deel van de sociale controle weg. Vertel buren of bekenden uit de buurt wanneer u weg bent en spreek af dat u op elkaars woning let. Zorg ervoor dat uw woning een bewoonde indruk maakt, door post uit de brievenbus te laten halen en buiten het zicht op een stapeltje te laten leggen; door de tuin te laten verzorgen en voor een goede verlichting te zorgen. Het huis moet eruitzien alsof u gewoon thuis bent.

Ziet of hoort u iets verdachts, bel dan 0900 - 8844 of bij spoed 112.

De politie wil graag samen met u zorgdragen voor een veilige zomer, zodat vakantiegangers bij thuiskomst niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Speciaal voor de vakantie is een folder gemaakt met daarin belangrijke tips voor een onbezorgde vakantie, zowel thuis als op uw vakantieadres. Ook kunt u uw woning laten beveiligen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®.

---

Zwangere vrouw spoorloos

Het politieonderzoek naar de verblijfplaats van de zwangere Deborah Rosiek is nog steeds in volle gang. Lees meer over deze zaak.