Gemeente Langedijk


Herinrichtingsplan deel Voorburggracht
05 augustus 2003

Het is enige tijd rustig geweest rond de herinrichtingsplannen voor de Voorburggracht in onze gemeente. Nadat eerdere plannen voor de totale herinrichting niet mochten rekenen op steun van zowel bewoners, middenstanders als een meerderheid van de Langedijker gemeenteraad is besloten tot fasegewijze aanpak. Samen met het RK kerkbestuur en winkeliersvereniging Hartje Langedijk is nagedacht over concrete maatregelen voor met name de omgeving rond de Rooms Katholieke Kerk en Super de Boer. Het plan zoals dat nu wordt gepresenteerd komt voor een belangrijk deel uit de koker van het kerkbestuur en de middenstandsvereniging.

Burgemeester en wethouders kunnen zich vinden in het plan zoals dat nu voor ligt. Alle omwonenden worden deze week met een speciale verkeersbrochure geïnformeerd over het plan. Zoals gezegd komt het plan zoals dat nu voor ligt neer op een totale herinrichting van de omgeving bij de RK kerk en Super de Boer, het zogenoemde centrumgebied. Ook in de directe omgeving worden maatregelen getroffen. Het gemeentebestuur is van mening dat herinrichting van de Voorburggracht niet ten koste mag gaan van parkeerruimte. Het blijft belangrijk dat alle boodschappende mensen dichtbij kunnen parkeren. Dus op loopafstand van de winkels en de kerk. Het parkeerterrein aan de Kloosterstraat wordt daarom opnieuw ingericht en uitgebreid.

In het kort laten de maatregelen zich als volgt omschrijven.

Eenrichtingsverkeer Dorpsstraat

De Dorpsstraat krijgt eenrichtingsverkeer tussen de Willem de Zwijgerstraat en de RK kerk. Het winkelgebied dus. Dit betekent dat autos en motoren (het gemotoriseerd verkeer) alleen in zuidelijke richting mogen rijden.

Parkeerstrook op Voorburggracht

Bij de kerk en supermarkt, tussen Platte Ven en Zijperpad, worden parkeervakken op het wegdek aangegeven. Nu wordt er ook geparkeerd, maar doordat de vakken nauwelijks zijn aangegeven geeft het een onrustig beeld. Visueel wordt de Voorburggracht smaller. Toch blijft de totale wegbreedte gelijk; 7 meter. Het voordeel van de nieuwe, bredere en aparte vakken is dat het goed zichtbare parkeerruimte wordt. De fietsers hoeven niet meer óm de autos heen te manoeuvreren die nu soms half op de rijweg staan. Ze kunnen gewoon recht langs de parkeerstrook fietsen.

Passeerstrook zwaar verkeer

De Connexxionbus en vrachtwagens kunnen elkaar slecht passeren. Dat probleem is vooral groot als er veel autos geparkeerd staan. Om dit probleem op te lossen is bedacht de Voorburggracht tegenover de kerk wél breder te maken. Daar wordt geen parkeerstrook aangelegd. Zo kan de weg over een korte lengte zes meter breed worden. Op dezelfde hoogte wordt aan de Dorpsstraat de parkeerruimte anders ingericht.

Extra parkeerruimte

Een deel van het speelterrein aan de Nieuwstraat wordt ingericht als parkeerterrein. Deze grond is eigendom van de gemeente. Er is alleen nog wel vrijstelling van het bestemmingsplan voor nodig. Het kan 18 extra parkeerplaatsen opleveren. Daarnaast wordt onderzocht of het parkeerterrein van de Rabobank kan worden uitgebreid. Op de Molenkade worden ook nog zes nieuwe parkeervakken gemaakt. En aan die kant krijgt de Voorburggracht wat extra parkeervakken. Hiermee wordt het vervallen van enkele andere parkeerplaatsen weer gecompenseerd. Uiteindelijk wordt het aantal parkeerplaatsen in het centrumgebied zelfs vergroot.

Voorburggracht krijgt ander kleurtje

De Voorburggracht tussen de Platte Ven en het Zijperpad krijgt meer de inrichting van een winkelstraat. Er komt asfalt met een afwijkende kleur.

Geordend parkeren tussen Platte Ven en Molenkade

Ten noorden van de Platte Ven blijft de Voorburggracht een normale asfaltweg. De weg is nu nog 7 meter breed. Wat vooral verandert is het parkeren. Er komen echte parkeervakken aan de oostkant van de weg. Die vakken zijn 2 meter breed. De rijbaanbreedte wordt daarmee teruggebracht naar 5.5 meter. De parkeervakken hebben als voordeel dat de autos niet meer op de weg staan. Er blijft dus meer overzicht en doorstromingsruimte voor het doorgaande verkeer over. Vooral voor fietsers wordt het hierdoor veiliger.

Belangstellenden voor een exemplaar van de verkeersbrochure kunnen deze afhalen bij de gemeentelijke afdeling Communicatie.