Gemeente Kerkrade

05.08.03: Koninklijke onderscheiding voor de heer A. Römgens

Maandag 4 augustus om 19 uur ontving de heer A. Römgens uit handen van burgemeester Jos Som een koninklijke onderscheiding. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vindt plaats om 19.00 uur bij de heer Römgens thuis. Ook wethouder Toon Willems zal bij de uitreiking van de onderscheiding aanwezig zijn.

Persoonlijke gegevens de heer Römgens:

Naam: Römgens, A.J.A.
Adres: Kaffebergsweg 41, 6468 AE Kerkrade

De heer Römgens is 54 jaar oud en heeft sinds geruime tijd al dan niet als bestuurslid diverse activiteiten ontplooid ten behoeve van het cultuurhistorisch erfgoed in Limburg. Hij heeft zich bijvoorbeeld altijd ingezet voor het behoud en de promotie van het (Kerkraads) dialect. Dit deed hij onder andere als actief lid van de Kerkraadse dialectvereniging Kirchröadsjer Plat, waar hij al sinds 1975 bij is.

Bijna al zijn vrijwilligersactiviteiten hebben wel iets te maken met taal. Dit ligt volledig in het verlengde van zijn beroepsmatige werkzaamheden. Hij was freelance sportjournalist bij het Limburgs Dagblad en was werkzaam als pr-functionaris / redacteur van het personeelsblad bij het ABP in Heerlen.

De heer Römgens is auteur van allerlei boeken en andere zaken. Zo schreef hij diverse gedenkboeken (al dan niet in Kirchröadsjer Plat), verschillende carnavalsrevues en was hij vertaler van producties voor erkende toneelverenigingen.

Verder is de heer Römgens van 1997 tot 1998 redactielid geweest van de (carnavals)krant van de Carnavalsvereniging Kerkrade. In 2001 was hij tevens pr-functionaris / adviseur bij Winterland Kerkrade.

Ook heeft de heer Römgens van 1983 tot 1988 de functie van bestuurslid bekleed bij toneelvereniging Excelsior. Geruime tijd was hij tevens voorzitter / secretaris / penningmeester van de gelegenheidsharmonie Leider Kein Preis.