Lektroom, 09.45 uur

Utrecht 5-8-2003 - Persbericht district Lekstroom

Misverstanden over drugsgebruik in Houten

De politie van het district Lekstroom en de gemeente Houten willen in deze persverklaring laten weten dat in de berichtgeving over drugsgebruik in de gemeente Houten een aantal feiten onjuist is vertaald.

Een persbericht dat door de politie van het district Lekstroom op woensdag 30 juli jl. naar buiten werd gebracht, was aanleiding voor berichtgeving in de media. Het persbericht had als doel om de succesvolle aanhouding en aanpak van vier drugsdealers in de gemeente Houten nader toe te lichten. Deze drugsdealers handelden in soft- en harddrugs in de gemeente Houten vanuit twee locaties: een woning en een horecagelegenheid.

Uit onderzoek, dat vanaf eind 2002 door de politie werd uitgevoerd, om aan de praktijken van de drugsdealers een einde te maken, bleek dat een groep van 50 personen bij deze dealers soft- en harddrugs kochten. Van deze groep van 50 personen, waaronder enkele minderjarigen, komt een gedeelte uit de gemeente Houten. Het aantal van 50 vinden we voor Houten al teveel. We hebben dan ook zeer serieus deze zaak in de aandacht gehad en we hebben er voortdurend bovenop gezeten. Met als resultaat de genoemde aanhouding.

Tevens is uit politieonderzoek gebleken, dat er zich in deze groep gebruikers van zowel soft- als harddrugs, minderjarigen bevinden. De politie heeft hierover in de media haar zorg uitgesproken om daarmee een signaal af te geven aan ouders en verzorgers van minderjarigen in Houten. Daarbij werd aan ouders en verzorgers hulp aangeboden in samenwerking met de gemeente Houten en andere instanties. Dit hulpaanbod is in de media niet genoemd.

In de berichtgeving over deze bezorgdheid werd door diverse media de indruk gewekt dat in de gemeente Houten een grote groep jongeren harddrugs zou gebruiken.
De gemeente Houten en de politie van district Lekstroom betreuren deze weergave van de feiten en benadrukken, dat dit zeker niet uit het onderzoek naar de drugsdealers is komen vast te staan. Tevens willen we benadrukken dat noch door de politie, noch door de gemeente Houten aantallen gebruikers zijn genoemd aan de media in het kader van genoemd onderzoek.
De in de diverse media gesuggereerde aantallen gebruikers alsmede het aantal minderjarigen dat zich met drugs inlaat in de gemeente Houten, is een uitleg die voor rekening komt van de diverse media en kennelijk ingegeven werd door het uiten van de bezorgdheid door de politie over het gebruik van soft- en harddrugs door minderjarigen in zijn algemeenheid.

De politie van district Lekstroom en de gemeente Houten hebben zich met genoemd onderzoek gericht op de aanpak van de drugsdealers in Houten om aan de handel in soft- en harddrugs in de gemeente een einde te maken. Ook het gebruik van drugs en met name harddrugs door jongeren wordt door ons als de politie en gemeente uiterst serieus genomen.

Wij blijven de drugsproblematiek, en met name het gebruik van harddrugs, uiterst serieus nemen, wat de omvang ook moge zijn. Daarom blijven we ons inzetten om handel in soft- en harddrugs en het gebruik daarvan, zowel preventief als repressief, intensief aan te pakken.

Gemeente Houten, Politie Lekstroom
C. J. Lamers H. Wierda
Burgemeester Districtschef

(