Gemeente Utrecht



2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
59 Vragen van de heer G.A.M. van de Vecht
(ingekomen 5 augustus 2003)


Energiemaatschappij Eneco is voornemens om een kabeltunnel onder de rijksweg A2 door te leggen met een diameter van 2,6 meter. De kabeltunnel komt uit op enige meters van het woonwagenkamp De Huppel. Op die plaats zullen ook de graaf- en
boorwerkzaamheden plaatsvinden. Daartoe wordt een bouwput aangelegd met stalen damwanden tot 15 meter, die in de grond geheid worden. Bij de werkzaamheden zijn stroomaggregaten betrokken en een grote boormachine met een boorkop van 2,6 meter doorsnee. Vrachtwagens zullen af en aan rijden om het zand af te voeren. Deze werkzaamheden zouden op 4 augustus beginnen.
Hoewel het evident is dat de bewoners van het woonwagenkamp aanzienlijke hinder zullen ondervinden, is er geen milieuvergunning aangevraagd. Voor deze werkzaamheden is ook een vergunning nodig op grond van de Wet Beheer Rijkswaterstaat. Ook die vergunning ontbreekt.

De fractie van Leefbaar Utrecht wil daarom graag antwoord op de volgende vragen:

Had Eneco aan de gemeente Utrecht een milieuvergunning moet vragen met het oog op de hinder voor bewoners?
Indien de gemeente van oordeel is dat een milieuvergunning niet aan de orde is, op welke wijze is voorzien in het beperken van de hinder voor bewoners?
Is aan de bewoners een programma voorgelegd, waaruit blijkt dat de hinder tot aanvaardbare proporties is teruggebracht?
In welk stadium zijn de bewoners voor het eerst op de hoogte gebracht van de voorgenomen werkzaamheden?
Indien de werkzaamheden vertraging ondervinden door het niet tijdig aanvragen van de vereiste vergunningen en het niet tijdig raadplegen van de bewoners, welke gevolgen heeft dat voor de omleiding van de A2 en de verdere ontwikkeling van Leidsche Rijn?
Is de gemeente, mede gezien het feit dat zij samen met Eneco en Rijkswaterstaat deel uitmaakt van de projectgroep omlegging A2, medeverantwoordelijk voor de vertraging die thans dreigt optreden?
Wat zijn de mogelijkheden om de werkzaamheden tijdig te laten plaatsvinden, rekeninghoudend met de belangen van de bewoners van De Huppel?



---- --