Gemeente Utrecht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

5 augustus 2003


1. Bestedingen fonds Sociale Integratie
Het college heeft besloten aan onderstaande initiatieven een subsidie toe te kennen uit het Fonds Sociale Integratie.
* Marokkaanse Ouderraad Leidsche Rijn - EUR 7.000 De Marokkaanse Ouderraad Leidsche Rijn maakt zich zorgen over de eenzijdige negatieve beeldvorming over de Marokkaanse gemeenschappen in Nederland. Daarom wil de Ouderraad de positie van Marokkanen in relatie tot bewoners van Leidsche Rijn verbeteren. Met de activiteiten concentreert de Ouderraad zich op preventie vanuit de gedachte dat goede integratie start bij de ouders thuis in de relatie met hun kinderen. De activiteiten beogen bewustwording bij ouders en kinderen van hun rol. Kinderen worden ondersteund in hun ontwikkeling om schooluitval en afwijkend gedrag tegen te gaan.


* Stichting Maatschappelijke Ontwikkeling Leidsche Rijn - EUR 12.550 SMOL ontvangt subsidie voor het ontwikkelen van een Moeder - Kind Centrum (M-K C) op initiatief van de initiatiefgroep Moeder - Kindcentrum Parkwijk. Voor een aantal moeders, met name met een Turkse of Marokkaanse achtergrond, is het niet vanzelfsprekend deel te nemen aan activiteiten in de wijk. Het Moeder-Kind Centrum wordt een voorziening voor alle vrouwen in het stadsdeel. Momenteel gaat het om het realiseren van de eerste fase van het project: professionaliseren van de initiatiefgroep; uitbreiden van het aanbod en afstemmen met overig aanbod; marktverkenning; ondernemingsplan; locatie vinden; exploitatiescenario. Fase twee gaat in als het centrum een haalbare kaart blijkt.


* Stichting Multiculturele Aktiviteiten Utrecht - EUR 25.000 SMAU wil met een manifestatie voor ouderen hun culturele participatie in de provincie Utrecht stimuleren en hen de gelegenheid geven elkaar te ontmoeten. Het organiseren van een Culturele Manifestatie voor Utrechtse Ouderen heeft als doel ouderen het gevoel te geven dat zij cultureel meetellen. Tevens wordt het signaal afgeven dat instellingen die ouderen verwaarlozen in hun programma-aanbod verkeerd bezig zijn. SMAU heeft in 2002 een succesvolle manifestatie voor ouderen in Den Haag gerealiseerd.


* SACtief (Schooladviescentrum) - EUR 18.240 voor twee jaar Sinds twee jaar worden in het verlengde van het project School & Veiligheid in enkele Utrechtse wijken initiatieven genomen om sociale cohesie en leefbaarheid voor leerlingen tot 12 jaar te vergroten. In de wijk Zuilen is in dat verband de pilot 'Het leerlingenoverleg: Zuilen een veilige wijk' gestart. Deze nieuwe aanpak wordt verder ontwikkeld in samenspraak met scholen, wijkbureau, buurthuizen, de bibliotheek en de politie. Ook wordt de aanpak in Ondiep geïntroduceerd. Concrete activiteiten zijn dat leerlingen ambassadeurs kiezen die hun school in het leerlingenoverleg vertegenwoordigen; leerlingen brengen de wijk(on-)veiligheid in kaart; wijkbureau en politie worden met de uitkomst hiervan geconfronteerd; leerlingen stellen gedragregels op, die worden 'verposterd' en verspreid over de wijk.


* Stichting Molenerf de Ster - EUR 5.000 voor 2003 'De Ster' streeft naar verdere verkleuring van de organisatie en activiteiten, en een verdere verankering van de Ster in het leven in wijk West. 'De Ster' levert sinds jaren waardevolle, vaak impliciete, bijdragen aan sociale integratie in de wijk en stad. Daarbij wordt gewerkt aan het stimuleren van onderling begrip en vertrouwen. Toch wil de Ster nog betere resultaten boeken. Daarom gaat de Ster netwerken en samenwerkingsverbanden uitbouwen met informele initiatieven en organisaties. Zo'n 14 wijkorganisaties worden met name genoemd. Verder wil men de locatie 'Molenerf' en eventueel het netwerk van de stichting ter beschikking stellen aan initiatiefnemers van activiteiten. De vernieuwde aanpak wordt met name uitgeprobeerd bij de kinderactiviteiten op de woensdagmiddagen, de culturele familiezondagen, het jongerenfestival, en het Lombok kunstweekend.


* De Tussenvoorziening - EUR15.000
Stichting De Tussenvoorziening (opvang voor daklozen) is nauw betrokken bij de leerstoel 'Maatschappelijke Reïntegratie en Community Support' van de Faculteit Sociaal Agogische Opleidingen (FSAO) van de Hogeschool van Utrecht. Uit die contacten is een onderzoeksvoorstel geboren met twee duidelijke vraagstellingen:
* Wat is de identiteit van De Tussenvoorziening.
* Waar kan - met het oog op de toekomst - de kwaliteit van de dienstverlening verbeterd worden, met behoud van de sterke kanten. De Tussenvoorziening probeert bij de sterke groei van de afgelopen jaren zoveel mogelijk de informele, open en betrokken houding en werkwijze te handhaven, die de doelgroep waardeert. Met deze groei neemt de behoefte toe deze methodiek nader uit te werken, te toetsen aan de bestaande methodieken en schriftelijk overdraagbaar te maken. Bij De Tussenvoorziening zijn bijna 100 vrijwilligers verbonden zijn aan de Sleep-Inn, Tussenbus, Smulhuis en het Maatjesproject. De Hogeschool investeert ¬ 26.250 in het onderzoek.


* Interkerkelijke werkgroep etnische groeperingen in de Rivieren/Dichterswijk - EUR 3.296 De Interkerkelijke werkgroep etnische groeperingen in de Rivieren/Dichterswijk bestaat sinds 1988 en werkt aan knelpunten rond het samenleven van mensen met en zonder een migratie-achtergrond. Met name jongeren vanaf 15 jaar bezoeken het huiskamerproject. Hier komen jongeren met hun vragen, huiswerkproblemen, maar ook vragen over schoolkeuzen, loopbaan, en dergelijke. De gezelligheid, onderlinge ontmoeting en de gesprekken zijn belangrijk voor hen. Ook vaders weten 'de huiskamer' te vinden als zij met vragen zitten. Hiernaast zijn er gespreksavonden met allochtone ouders en jongeren.


* Cumulus - EUR 5.000
Het project 'Levensverhalen en sprookjes van 1e generatie Marokkaanse vrouwen in Utrecht, Staatsliedenbuurt' is gericht op cultuurbehoud en maatschappelijke participatie van oudere (alleenstaande) Marokkaanse vrouwen. Concreet gaat het om de productie van een publicatie van ervaringsverhalen en nog niet eerder opgetekende sprookjes uit de Marokkaanse cultuur; deze beschikbaar en toegankelijk maken voor Marokkaanse vrouwen, allochtone en autochtone wijkbewoners en jeugd. Verder is er reeds interesse voor de publicatie van onder andere het ROC, Vader Rijncollege, Bureau Inburgering gemeente Utrecht, GG & GD en vrouwenboekhandel Savannah Bay.


* Stichting Free-Zone - EUR 1.200
De hedendaagse stads- en straatcultuur, de zogenoemde 'Urban Youth Culture' staat centraal in het gratis toegankelijk TAG-festival 2003 in het Griftpark op zaterdag 13 september (13.00 - 21.00 uur). Het festival geeft jongeren de kans zich te laten zien, hun talenten te tonen, en zich in het contact met publiek en professionele kunstenaars verder te ontwikkelen. TAG is graffiti, rap, skate, hiphop, DJ's, turntablism en breakdance.


* Stichting Beestenbende - EUR 5.000
De Stichting Beestenbende brengt op een sociaal-culturele wijze groepen bij elkaar die anders niet vanzelfsprekend met elkaar in contact komen. In dit voorstel gaat het om integratie van de 'zwarte' basisschool De Kaleidoskoop uit Kanaleneiland en de 'witte' Kohstammschool uit Utrecht Oost. Door intensieve samenwerking en speciale aandacht van docenten leren de kinderen in korte tijd op een vanzelfsprekende wijze elkaar kennen. De activiteit 'De vier seizoenen' bestaat uit een workshop van 5 dagen voor 40 kinderen. Het project wordt afgesloten met een generale repetitie voor medeleerlingen en een voorstelling voor ouders en andere geïnteresseerden


2. Gemeente positief over uitbreiding Nieuw Plettenburgh De gemeente Utrecht staat positief tegenover de plannen van woningbouwvereniging Portaal om de ouderenhuisvesting in het complex Nieuw Plettenburgh in de wijk Zuid uit te breiden. Portaal heeft plannen om het complex uit te breiden met ouderenwoningen. Op die manier wil Portaal de kwaliteit van de ouderenhuisvesting verbeteren. Samen met Portaal gaat de gemeente een nota van uitgangspunten opstellen waarin randvoorwaarden en uitgangspunten voor de uitbreiding worden vastgelegd. Nieuw Plettenburgh is eigendom van Portaal en het gaat hier dus om een particulier initiatief van de woningbouwvereniging.


3. Intentieovereenkomst ontwikkeling Fort Blauwkapel De gemeente Utrecht heeft een intentieovereenkomst afgesloten met Bemog Projektontwikkeling Almere BV over de ontwikkeling van Fort Blauwkapel. In de intentieovereenkomst is overeengekomen dat Bemog zorg draagt voor de ontwikkeling van twee nieuwe kantoorgebouwen, zes woningen met werkruimten, vier eengezinswoningen en één vrijstaande woning. De twee nieuwe kantoorgebouwen vormen samen met de bestaande militaire barak en de schotbalkenloods het werkkwartier. In de nabije toekomst kunnen hier zich kleinschalige bedrijven vestigen. De gemeente zorgt voor de renovatie danwel verkoop (met renovatieplicht) van de militaire barak en schotbalkenloods. Met de renovatie van de militaire barak is inmiddels een begin gemaakt en voor de twee kantoorgebouwen zijn een monumenten- en bouwvergunning aangevraagd. Voor de woningen wordt op dit moment gewerkt aan een Voorlopig Ontwerp. Na goedkeuring hiervan zal Bemog een Definitief Ontwerp laten opstellen en indienen. Zodra het Definitief Ontwerp is beoordeeld sluiten de partijen een overeenkomst tot uitgifte in erfpacht waarin onder meer de uitgifteprijs voor de woningen en kantoorruimten worden vastgelegd, maar ook afspraken over de toegankelijkheid, inrichting en onderhoud van het werkkwartier.

De (her)ontwikkeling van Fort Blauwkapel heeft een lange geschiedenis: reeds in 1998 zijn de eerste afspraken gemaakt over de ontwikkeling van Fort Blauwkapel. Na een eerste omstreden stedebouwkundig plan, werd een aangepast stedebouwkundig plan Fort Blauwkapel in april 2002 vastgesteld. In februari 2003 werd het bestemmingsplan door de gemeenteraad vastgesteld en op 1 juli 2003 heeft ook de provincie het plan goedgekeurd. Dit goedkeuringsbesluit ligt tot en met 21 augustus 2003 ter inzage.


4. Waterkelder aan Oudegracht wordt wellicht rijksmonument De eigenaar van Oudegracht 329 heeft gevraagd of de waterkelder in de tuin achter het pand de beschermde status als rijksmonument kan krijgen. De kelder ligt voor een deel ook achter het pand aan nummer 327. De staatssecretaris van Cultuur beslist over de aanwijzing tot rijksmonument en heeft ter voorbereiding hiervan de Utrechtse gemeenteraad om advies gevraagd. Het college van b & w stelt de raad voor de staatssecretaris positief te adviseren.

De vermoedelijk 17e eeuwse kelder is door bouwhistorici van de gemeente als bijzonder gaaf en waardevol beoordeeld. De commissie voor welstand en monumenten heeft het college positief geadviseerd over het verzoek om bescherming. Daarbij is rekening gehouden met een bouwplan voor een kelder en een serre bij Oudegracht 327. Bij de uitvoering van dat plan dient de bijzondere waterkelder te worden gerespecteerd.

Noot voor de media:
Er is vandaag geen persconferentie naar aanleiding van de vergadering van b en w. Mocht u naar aanleiding van deze berichten uit de b en w vergadering nog vragen hebben, kunt u contact opnemen met Nicoline Bos, bestuurscommunicatie, 030-286 11 38.