Partij van de Arbeid


---
Vragen van de leden Fierens en Boelhouwer (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken


1. In dagblad Trouw1 stond een artikel over de plannen van de gemeente Zaanstad om haar werknemers te gaan verzekeren tegen schade en letsel die agressieve burgers hen kunnen toebrengen. Onder de regeling vallen de gemeenteraad, het college van B&W, de sociale dienst, de postkamer en de afdeling handhaving. Ook andere gemeenten overwegen een dergelijke verzekering af te sluiten. Is de minister op de hoogte van de voornemens van o.a. de gemeente Zaanstad?


2. Hoe beoordeelt de minister deze ontwikkeling, daar deze alles te maken heeft met een toename van het geweld (fysiek en mondeling) tegen overheidsinstanties? Te denken valt hierbij ook aan de recente hate-mail campagne tegen Burgemeester Stekelenburg.


3. Wat is de analyse van de minister ten aanzien van de toename van die geweldsuitingen? Heeft de minister al een beleid ontwikkeld dat leidt tot scherpe veroordeling c.q. maatregelen tegen deze bedreigingen?


4. De bedreigingen leiden ook tot het treffen van een aantal veiligheidsmaatregelen binnen gemeentehuizen, dat het open karakter van die gemeentehuizen onder druk zet. Deze ontwikkeling staat haaks op de wens om juist gemeentehuizen zo open en klantgericht mogelijk te houden. Hoe verhoudt de inzet tot openheid van de minister (en van gemeenten) zich tot de toenemende veiligheidsmaatregelen die ook genomen moeten worden?


1 Dagblad Trouw d.d. 30-07-2003