Verbond van Verzekeraars

Commissie pleit voor gelijke behandeling

De Europese Commissie heeft een intern, onofficieel Richtlijnvoorstel opgesteld, dat het principe van gelijke behandeling van mannen en vrouwen radicaal moet doorvoeren in de hele dienstverleningssector in de EU. Het voorstel kan ook verzekeraars raken, omdat zij bij de premieberekening van sommige producten onderscheid maken tussen mannen en vrouwen.

Bij het vaststellen van de premie van een levensverzekering moet een verzekeraar uitgaan van de gemiddelde levensverwachting. Omdat die voor vrouwen hoger is dan voor mannen, betalen vrouwen soms een hogere premie. Het omgekeerde kan bij een autoverzekering gebeuren: mannen betalen daarvoor soms meer premie, omdat zij statistisch gezien meer ongelukken maken in het verkeer dan vrouwen.

Omdat deze verschillen in diverse lidstaten worden gehandhaafd, heeft het Comité Européen des Assurances (CEA) de Europese koepel van verzekeraars alarm geslagen en brieven gestuurd naar alle betrokken Eurocommissarissen. Ook in de media kreeg het onderwerp veel aandacht en dat alles heeft ertoe geleid dat de Europese Commissie nu een onofficieel Richtlijnvoorstel heeft gedaan; de officiële publicatie hiervan is met enige maanden vertraagd. Het is nog niet precies duidelijk welke gevolgen het richtlijnvoorstel voor verzekeraars zal hebben. Het gerucht gaat dat verzekeraars van de richtlijn zullen worden uitgezonderd. Als dit niet het geval is, zal de richtlijn in Nederland waarschijnlijk geen grote consequenties hebben, omdat veel zaken hier al in de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen zijn geregeld, waarmee Nederland vooruitloopt op de meeste Europese lidstaten.

Bondig, augustus 2003