Gemeente Dordrecht

vreemde ogen

---

Onafhankelijk onderzoek: vestiging Makro in Dordrecht heeft nauwelijks effect op detailhandel in de Drechtsteden

Vincent Brinkhof

De gemeente Dordrecht volgt een artikel 19 procedure om de vestiging van een Makro op Dordtse Kil III mogelijk te maken. Eerder deed de gemeente zelf onderzoek naar de effecten van de komst van de Makro op de detailhandel in de Drechtsteden. De gemeente concludeerde toen dat de vestiging van de Makro verantwoord was omdat het omzetverlies voor de detailhandel zeer gering zal zijn.

Om zeker van haar zaak te zijn heeft de gemeente een second opinion gevraagd aan het economische onderzoeksbureau BRO. Het onderzoek van BRO is inmiddels opgeleverd. De uitkomsten van deze second opinion bevestigen de bevindingen van de gemeente Dordrecht. De door BRO ingeschatte verdringing komt zelfs nog iets lager uit dan de scenario's waar het gemeentelijk advies van uit is gegaan. De effecten voor de detailhandel in het verzorgingsgebied zijn beperkt. BRO noemt drie redenen waarom de effecten verwaarloosbaar zijn. De effecten worden verspreid over een groot gebied, zodat het effect per winkel nauwelijks waarneembaar is. De gevolgen zijn ook nog verspreid over verschillende branches. En tot slot zal een verschuiving plaatsvinden van de omzet van bestaande Makro's naar de nieuwe vestiging.

In de maand april heeft de bestemmingsplanwijziging ter inzage gelegen en hebben belanghebbenden hun zienswijze over dit plan aan het college van B&W kenbaar kunnen maken. Deze insprekers zijn in juni door de gemeente geïnformeerd over de externe onderzoeksopdracht.Binnenkort worden zij uitgenodigd voor een eind augustus te houden bijeenkomst waarbij de resultaten van het onderzoek worden toegelicht. Tevens zal wethouder F.van den Oever (Economische Zaken) het standpunt van het college van Burgemeester en Wethouders toelichten.