FNV Bouw


FNV Bouw: Stel tropenrooster in!

FNV Bouw roept werkgevers in bouw en afbouw op een tropenrooster in te stellen. De bond wil vermijden dat werknemers op het heetst van de dag aan het werk zijn. Eventueel minder gewerkte uren moeten worden doorbetaald, vindt de bond. Verder vraagt FNV Bouw werkgevers in de gww om niet overdag te asfalteren.

Nu de temperaturen opnieuw sterk oplopen, vindt FNV Bouw het tijd om zich rechtstreeks tot de werkgevers te wenden. De bond heeft een brief gestuurd naar AVBB, BouwNed, ViaNed, Fosag en NOA, de werkgeversorganisaties in de bouw, de grond-, weg- en waterbouw, het schildersbedrijf en de stukadoorssector. Half juli raadde FNV Bouw al aan niet overdag te asfalteren. Die oproep herhaalt de bond nu. Verder vraagt FNV Bouw de werkgevers om de werktijden aan te passen en ook verder de arbeidsomstandigheden waar mogelijk te veraangenamen. Werknemers hebben recht op extra pauzes in een koele ruimte. Ook moet de werkgever een plek ter beschikking stellen waar de werknemer schone kleren kan aantrekken. Er moet zo mogelijk in de schaduw worden gewerkt. Vóór alles moet worden vermeden dat werknemers op het heetst van de dag in de zon aan het werk zijn.

FNV Bouw vindt dat eventueel minder gewerkte uren normaal kunnen worden doorbetaald, naar analogie van 'onwerkbaar weer'. In het voorjaar is het aantal onwerkbare dagen gering geweest. Daardoor zullen de meeste werken op schema liggen of daar zelfs op vooruitlopen. Dus is het financieel en qua planning mogelijk de teugel te vieren, vindt FNV Bouw. Via de internetsite www.fnvbouw.nl en aan de telefonische helpdesk geeft FNV Bouw tips tegen de hitte.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610