Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Veiligheidsbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 4 augustus 2003

Behandeld


- Harmen van Dijk


Kenmerk


- DVB/NN-242/03

Telefoon


- +31 (070) 348 5089


Blad


- 1/4

Fax


- +31 (070) 348 5684


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- harmen-van.dijk@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Wilders over de mogelijke succesvolle test door Iran van de Shahab-3 raket


---

Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Wilders over - de mogelijke succesvolle test door Iran van de Shahab-3 raket. Deze vragen werden ingezonden op - 8 juli 2003 met kenmerk - 2020314580.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Wilders (VVD) over de mogelijk succesvolle test door Iran van de Shahab-3 raket.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de laatste succesvolle test van de Shahab-3 raket door Iran, met een bereik van meer dan 1300 kilometer? 1

Antwoord

De regering heeft kennisgenomen van de uitlatingen van de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken van 7 juli jl. waarin hij de berichtgeving over een test van de Shahab-3 raket bevestigt. Informatie omtrent het succes van de test en het werkelijke bereik van de testraket staat de regering op dit moment niet ter beschikking.

Vraag 2

Heeft de aanstaande commandant van US-Centcom, generaal Abizaid, voor een Amerikaanse Senaatscommissie gezegd dat Iran over het grootste ballistische rakettenarsenaal in het Midden Oosten beschikt inclusief langeafstandswapens voor massavernietiging?

Antwoord

Generaal Abizaid heeft op 24 juni 2003 in schriftelijke antwoorden op vragen van de Senate Armed Services Committee gesteld dat Iran beschikt over langeafstandsraketten die ook geschikt zijn voor de overbrenging van massavernietigingswapens.

Vraag 3

Zijn er toenemende contacten, o.a. inzake rakettechnologie, tussen Iran en Libië?

Antwoord

Er zijn aanwijzingen dat de contacten tussen Iran en Libië inzake rakettechnologie de laatste jaren zijn toegenomen.

Vraag 4

Welk verband legt u tussen de Iraanse wens langeafstandsraketten te bezitten, alsmede het door Iran - een land met één van de grootste voorraden olie en gas ter wereld - opbouwen van een nucleaire capaciteit die geschikt is voor de ontwikkeling van kernwapens2 en uitspraken van de Iraanse leider en ex-president Rafsanjani3 over de mogelijkheid Israël te vernietigen met één enkel kernwapen?

Antwoord

De regering is bezorgd over het toenemende bereik van de Iraanse ballistische raketten, alsmede over de Iraanse wens een infrastructuur op te bouwen voor een volledige nucleaire brandstofcyclus, die mogelijk gebruikt zou kunnen worden voor het maken van kernwapens. De combinatie van een kernwapencapaciteit en ballistische raketten met een bereik van meer dan 1000 km. zou Iran een strategische positie bezorgen, die een ernstig destabiliserende werking in de regio kan hebben, en een toenemende bedreiging voor het NAVO-grondgebied kan vormen. Tegen deze achtergrond zijn uitspraken als die van ex-president Rafsanjani uit 2001 niet bevorderlijk voor het vertrouwen, hoewel de vraag is in hoeverre deze uitspraken representatief zijn voor het huidige Iraanse standpunt.

Vraag 5

Hoe beoordeelt u in dit verband de blijvende weigering van Iran een additioneel protocol met de IAEA af te sluiten4en welke politieke gevolgen verbindt u hieraan in bi- en multilateraal verband?

Antwoord

De bestuursraad van het 'International Atomic Energy Agency' (IAEA), als ook de Europese Unie heeft Iran opgeroepen tot spoedige en onvoorwaardelijke afsluiting van een Additioneel Protocol bij het Non-proliferatieverdrag. Iran heeft te kennen gegeven ondertekening van een Additioneel Protocol te willen overwegen, maar heeft daaraan tot op heden de voorwaarde gesteld dat het in ruil daarvoor toegang krijgt tot Westerse nucleaire technologie. De regering is echter van mening dat ondertekening van een Additioneel Protocol onvoorwaardelijk dient te geschieden. Afsluiting van een Additioneel Protocol tussen Iran en het IAEA is voor de regering een essentiële stap op de weg naar een Handels- en Samenwerkingsakkoord tussen Iran en de EU.


1Ha'aretz engelstalige interneteditie, 4 juli jl. (- www.haaretz.com).


2Aanhangsel Handelingen nr. 1134, Vergaderjaar 2002-2003.


3Aanhangsel Handelingen nr. 565, Vergaderjaar 2001-2002.


4Aanhangsel Handelingen nr. 1134, Vergaderjaar 2002-2003.


---