Deelgemeente slotervaart Amsterdam


Veilig op straat

Op verschillende manieren wordt er in Slotervaart/Overtoomse Veld gewerkt aan veiligheid en de leefbaarheid in de openbare ruimte. Tastbare voorbeelden hiervan zijn de stadstoezichthouders en buurtregisseurs die er voor zorgen dat het veilig is op straat.

Buurtregisseurs

Verspreid over het stadsdeel zijn er 5 veiligheidssteunpunten, waar vanuit er in totaal 9 buurtregisseurs van politie werken:
* Derkinderenstraat: twee

* Nicolaas Japiksestraat: één

* Delflandplein: één

* Abraham Staalmanplein: twee, waarvan één voor het Sierplein
* Belgiëplein: twee

* De 9e buurtregisseur werkt vanuit station Lelylaan.

Deze buurtregisseurs houden zich bezig met openbare orde, veiligheid en leefbaarheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hangjongeren, parkeeroverlast, kleine criminaliteit, vernielingen en overige overtredingen en misdrijven.

Stadstoezichthouders ingehuurd

Door het stadsdeel worden er tevens 10 stadstoezichthouders ingehuurd bij de dienst Stadstoezicht. Deze toezichthouders werken in koppels vanuit de genoemde steunpunten.

Deze toezichthouders zijn belast met het signaleren en rapporteren van alle calamiteiten in de openbare ruimte. Door hun aanwezigheid op straat werken zij direct aan criminaliteitspreventie en kunnen zij publiek op straat helpen en informeren. Ook kunnen zij bij evenementen ingezet worden om toezicht te houden op het ordelijk verloop.

Samenwerken

Dat buurtregisseurs en stadstoezichthouders vanuit dezelfde steunpunten werken werkt samenwerking in de hand. Toezichthouders kunnen worden aangestuurd door de buurtregisseurs van politie, en zo ondersteunen de toezichthouders de buurtregisseurs regelmatig op straat bij diverse vormen van overlast.

Stadsdeel Slotervaart / Overtoomse Veld - 5 augustus 2003
---