Politie Noord- en Oost Gelderland

REGIOPOLITIE NOORD- EN OOST GELDERLAND

PERSBERICHT

Apeldoorn, 5 augustus 2003

Onderwerp: Politie Monitor Bevolking 2003 gepresenteerd.

De leefbaarheid in politieregio Noord- en Oost-Gelderland (het gebied van Harderwijk tot Winterswijk) blijkt landelijk gezien, evenals vorig jaar, goed te zijn, toch ervaren de geënquêteerden een stijging van autocriminaliteit en overlast van hangjongeren. Dit laatste bleek ook tijdens een onlangs gehouden buurtscan in Apeldoorn. De integrale aanpak hiervan krijgt regionaal steeds meer aandacht.

De Politie Monitor Bevolking is een tweejaarlijks, landelijk bevolkingsonderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, preventiegedrag van burgers en de kwaliteit van het politieoptreden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en Justitie in alle 25 politieregio s. Dit jaar heeft de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland nog aanvullende vragen laten stellen zodat de politie een nog beter beeld krijgt van de veiligheidsbeleving en het waardeoordeel over de politiezorg in deze regio.

Bijna alle scores in deze politieregio blijken vaak (veel) gunstiger dan het landelijk gemiddelde, maar daarmee moet je niet tevreden zijn.

Er zijn zaken die regionaal minder scoren dan 2 jaar geleden en het serviceniveau ten opzichte van slachtoffers kan altijd beter.

Onveiligheidsgevoelens

Uit de dit jaar gehouden enquête blijken de gevoelens van onveiligheid aanzienlijk verminderd te zijn ten opzichte van 2 jaar geleden (26.7 naar 20.3).

De professionele houding en serieuze aandacht voor slachtoffers en hulpvragers bleken een positieve invloed te hebben.

Met name hangplekken en de omgeving van uitgaansgelegenheden zorgen voor "kriebels" bij een deel van de geënquêteerden.

Buurtproblemen

Volgens hen is er bij het onderwerp veiligheid in de buurt een duidelijke stijging van de autocriminaliteit (auto-inbraken en vernielingen aan auto s) waarneem-baar. Ook vraagt men meer aandacht voor de overlast door hangjongeren en zeker voor de verloedering op straat (weggooien van afval, bekladden van panden, vernieling straatmeubilair).

Slachtofferschap

Als conclusie komt naar voren dat deze regio objectief één van de veiligste regio s van Nederland is. Natuurlijk vindt ook hier slachtofferschap plaats maar vooral het aantal mishandelingen blijkt de afgelopen 2 jaar sterk te zijn gedaald. Inbraak in woningen en fietsendiefstal en vernieling aan auto s liggen ver beneden het landelijk gemiddelde, maar diefstal uit auto s zit regionaal helaas weer in een stijgende lijn.

Slachtofferschap

NOG

2001

NOG

2003

Landelijk

2001

Landelijk

2003

Vernieling aan/diefstal vanaf auto s

15,5

16,7

25,1

24,3

Diefstal uit auto s

3,1

4,3

6,9

7,0

Fietsendiefstal

3,1

2,8

5,5

5,2

Inbraak in woning

0,8

1,0

2,1

2,0

Mishandeling

1,2

0,4

1,1

0,9

Aanrijding zonder doorrijden

7,6

6,9

9,7

8,8

Bedreiging

3,9

3,4

5,6

5,9

Portemonneediefstal zonder geweld

1,8

2,0

3,5

3,4

Overige diefstal

5,3

4,7

7,1

6,5

Overige vernieling

5,8

6,3

8,4

7,9

Politie en burgers

Regionaal blijkt de tevredenheid over de politie te groeien. Over het algemeen is er sprake van een grote mate van tevredenheid van de burger over het politie-optreden. Een nog betere terugkoppeling naar de melder over de follow-up van de melding kan de tevredenheid verder verbeteren. Een professionele houding en serieuze aandacht voor slachtoffers van misdrijven en hulpvragers hebben ook hier een positieve invloed.

Bij het opnemen van een aangifte is 63 % tevreden over het politieoptreden. Er wordt duidelijk aandacht besteed aan het verstrekken van een preventieadvies. In onze regio neemt men duidelijk meer maatregelen om inbraken in woningen te voorkomen. De verwijzing naar een Bureau Slachtofferhulp kan beter.

Informatie over het verloop van een zaak krijgt een behoorlijke score (37.3 bij landelijk 22.7 %) en het Informatiepunt Slachtoffers Noord- en Oost-Gelderland speelt hierin een belangrijke rol. Dit informatiepunt is een samenwerkings-verband van het Openbaar Ministerie in en de Politie in deze politieregio.

Landelijk gezien bestaat de indruk en dat is in onze regio ook merkbaar, dat het publiek steeds hogere eisen aan het optreden van de politie stelt. De politie treedt regelmatig als katalysator op, terwijl het probleem vaak bij een andere instantie thuis hoort.

Wel verwacht men dat de politie zich nog meer in de woonbuurten laat zien. Het streven om o.a. met wijkagenten het contact met het publiek te verbeteren is dit voorjaar actief opgepakt.

Met betrekking tot de jeugdproblematiek zijn er in diverse gemeenten in de regio projecten, waarbij jongeren op hun gedrag worden aangesproken. Daarnaast bestaat het zgn. LINK-overleg waarbij strafbare feiten gepleegd door jongeren t/m 24 jaar door verschillende partners in de strafrechtketen èn de hulp-verleningsketen (Reclassering, Tactus afdeling Verslavingszorg, Raad van de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie, het Bureau HALT, de Jeugdreclassering en de Politie) worden besproken om de jongere niet verder te laten afglijden. Na de start in 2000 in het district Nw. Veluwe werd het LINK-overleg in 2002 in het district Apeldoorn ingevoerd en gezien de positieve resultaten wordt het per 1 september a.s in de hele regio ingevoerd.

Regionale vragen

Hier werd specifiek naar de bekendheid met de wijkagent gevraagd. 42 % van de ondervraagden weet dat in deze politieregio wijkagent lokaal worden ingezet. De tevredenheid over het optreden van deze functionaris bleek 92 % te zijn en in mei heeft de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland in het kader van de kwaliteit en service 100 wijkagenten aangesteld (KOERS 2007). Deze actie is verleden jaar in gang gezet en blijkt aan te sluiten op de wensen van de in januari geënquêteerde mensen. De wijkagent is de spil in zijn wijk en wordt ondersteund door teamleden en ondersteunende diensten.

De invoering van het Politie Service Centrum (februari 2002) dat via het 0900-8844 nummer bereikbaar is, regelt al het telefoonverkeer binnen deze politieregio en sluit ook aan op de serviceverlening door de politie. Deze afdeling beantwoordt ook allerlei informatievragen van het publiek (mag mijn kind van 11 op de passagiersstoel van een auto, wanneer is het politiebureau Eibergen geopend, hoe lang mag een caravan op straat staan e.d)

Algemene conclusie: de veiligheidsbeleving in de regio Noord- en Oost-Gelderland is gegroeid, maar burgers en overheden moeten alert blijven. Samenwerken op het gebied van de integrale veiligheid kan de positieve score alleen maar verbeteren.

-Einde bericht-

Voor informatie:

Anton de Ronde, 055-548 2050