POWER PLATE INTERNATIONAL

Power Plate daagt V.U. Amsterdam en onderzoekers voor rechter

Power Plate International B.V., de onderneming die zich bezighoudt met het ontwikkelen, produceren en verkopen van de zogenaamde trilplaat, een fitnessapparaat dat bekend staat onder de naam Power Plate, is een procedure gestart tegen de Vrije Universiteit Amsterdam en tegen de aan de Vrije Universiteit verbonden onderzoekers Hollander en De Ruiter.

Hollander en De Ruiter hebben in 2002 naar hun zeggen onderzoek verricht naar de werking van trilplaten. Zij hebben vervolgens geconcludeerd en gerapporteerd dat de Power Plate niet werkt. Op de website van de faculteit der bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit is een korte samenvatting van het onderzoek gepubliceerd en hierbij was aanvanke-lijk ook een foto van de Power Plate geplaatst.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Hollander en De Ruiter niet de Power Plate maar een andere trilplaat Galileo hebben onderzocht. De trilplaat Galileo is niet door Power Plate Interna-tional B.V. ontwikkeld en geproduceerd en wordt ook niet door haar verkocht. Door Hollander en De Ruiter is geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende types trilplaten.

De Universiteit van Leuven heeft de Power Plate onderzocht en geconstateerd dat de Power Plate wel degelijk effect heeft op de spierkracht. Het onderzoeksrapport is gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Medicine and Science in Sports and Exercise.

Bij de rechtbank Amsterdam is een verzoek ingediend om in deze zaak getuigen te horen terzake van de naar de mening van Power Plate onzorgvuldige wijze waarop Hollander en De Ruiter hun onderzoek hebben verricht en hierover mededelingen naar buiten hebben gedaan. Deze procedure gaat vooraf aan de procedure waarin door Power Plate schadevergoeding zal worden gevorderd van de onderzoekers en van de Vrije Universiteit. De getuigenverhoren zullen plaatsvinden op 24 september a.s. van 13.30 uur tot 16.30 uur bij de Rechtbank te Amsterdam.

Nadere informatie kan worden verkregen bij:

Power Plate International
Telefoonnummer:020 6401670

Köster Advocaten, Mr. J.P. Koets
Telefoonnummer: 023 5125025


05 aug 03 12:14