GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 5 augustus 2003 12:38 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Woekerprijzen voor studentenkamers zijn onacceptabel

( 5 augustus 2003)

De VROM-Inspectie moet malafide verhuurders opsporen en beboeten. Dat eist Ineke van Gent van de minister van VROM, naar aanleiding van het LSVb-onderzoek naar de woekerprijzen voor studentenkamers.

In tien van de twaalf onderzochte steden betalen studenten namelijk te veel voor hun kamer.

Het handhaven van de huurprijswetgeving, waarbij aan de hoogte van de huur een maximum wordt gesteld, is een taak van de rijksoverheid. Als malafide verhuurders in overtreding zijn, moet de Inspectie dus ingrijpen. Daarnaast pleit GroenLinks voor meer structurele oplossingen tegen de woningnood onder studenten: Invoering van huursubsidie voor Kamers is noodzakelijk. GroenLinks start deze zomer samen met de LSVb een kaartjesactie om de politiek aan die belofte te houden. De minister van VROM wordt opgeroepen snel met concrete en effectieve maatregelen te komen.

Ineke van Gent stelde de volgende vragen over de woekerprijzen voor studentenkamers aan de minister van VROM:

Vragen van het lid van Gent aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, ingediend 5 augustus 2003, over woekerprijzen voor studentenkamers.


1. Heeft u kennis genomen van het LSVb-onderzoek naar de woekerprijzen voor studentenkamers in het merendeel van de studentensteden?
2. Heeft u gelezen dat in tien van de twaalf onderzochte steden een vierkante-meterprijs wordt gevraagd door verhuurders die het toestane maximum overtreft? Wat is hierover uw mening?
3. Doet u zelf onderzoek naar de prijzen die worden gevraagd en betaald voor particuliere kamers? Zo nee, bent u bereid een peiling te houden in de studentensteden?
4. Erkent u dat naleving van de huurprijswetgeving een zaak van huurders, verhuurders én overheid is? Op welke manier gaat u uw verantwoordelijkheid nemen?
5. Bent u bereid de VROM-Inspectie in te schakelen om malafide verhuurders op te sporen en te beboeten? Zo nee, waarom niet?
6. Deelt u de conclusie van de LSVb dat de woekerprijzen worden veroorzaakt door het tekort aan kamers? Zo nee, waarom niet?
7. Bent u met GroenLinks van mening dat enkel een uitbreiding van het aantal legale kamers een oplossing is voor de woningnood onder studenten en de excessen in de particuliere sector? Wanneer kan de Kamer uw concrete voorstellen voor de oplossing van de woningnood verwachten?