Gemeente Amstelveen

Ombudsman is herkenbaar aanspreekpunt

Dit blijkt uit het Jaarverslag 2002 van de gemeentelijke Ombudsman. De aanstelling van de gemeentelijke Ombudsman, de heer P. van Overschot, per 1 oktober 2002 leidt tot een stijging in het aantal mensen dat gebruik maakt van de mogelijkheid om een klacht in te dienen. Er is meer diversiteit in onderwerpen waarover geklaagd wordt.

De indruk bestaat dat het aantal klachten wel gering is in verhouding tot het aantal klantcontacten per jaar.
Ook blijkt uit het jaarverslag dat klantenpanels in 2002 nog steeds voldoen als manier om burgers en maatschappelijke organisaties te betrekken bij beleidsvoorbereiding en bij het invoeren van beleid.

Net als voorgaande jaren gaan veel klachten over uitkeringszaken, bijzondere bijstand, bezwaarschriften en bejegening. Per 1 oktober is de gemeentelijke Ombudsman aangesteld. Daarvoor had alleen de sector Burger en Samenleving van de gemeente Amstelveen een klachtencoördinator. De verbreding van het werkterrein blijkt uit onderwerpen waarover nu ook klachten binnenkomen: parkeerkaart invaliden, vergunningen en belastingen. Klachten komen vaker persoonlijk of telefonisch binnen en minder vaak schriftelijk. Men benadert de Ombudsman ook regelmatig met verzoeken om advies en andere hulpvragen. Aanbevolen wordt om nog meer bekendheid te geven aan de klachtenprocedure.

Net als voorheen gaan de meeste klachten over de behandeltermijn van zaken. Op de tweede plaats komen klachten over het onterecht afwijzen van aanvragen of niet verstrekken van voorzieningen. De Ombudsman heeft de indruk dat het merendeel van de klagers tevreden is over de afhandeling van de klacht. Aanbevolen wordt om begin 2004 een tevredenheidsmeting te houden in de vorm van een mini-enquête over de ombudszaken van het jaar 2003.

Naast de bestaande participatievormen (bijvoorbeeld senioren-, cliëntenraad en panel Regiotaxi) is in 2002 gewerkt met een speciaal panel voor het minimabeleid. Dit leverde een uitermate zinvolle samenwerking op.

Het jaarverslag 2002 gaat ter bespreking naar de commissies Burgers en Samenleving en Algemeen Bestuur en Middelen.