STICHTING MEDIZON

Dorpscafé met AED

Dorpscafé Odeon in het Groningse Oldehove heeft voor haar gasten en de dorpsbewoners een Automatische Externe Defibrillator (AED) aangeschaft.

De 41-jarige kroegbaas Frans Bos verloor op jonge leeftijd zijn vader aan een hartstilstand en onlangs ook de oudste zoon van zijn zus. Met een reanimatiediploma op zak was hij in de veronderstelling dat hij afdoende hulp zou kunnen verlenen bij iemand met een hartstilstand in zijn omgeving. Enige tijd geleden kreeg hij een folder van de stichting Medizon onder zijn ogen. De folder beschreef dat de combinatie van reanimeren en de AED de overlevingskans bij een hartstilstand gemiddeld vijfmaal verhoogd. Frans verwonderde zich over het feit dat hij met zijn cursus reanimatie hoogstens een 15% overlevingskans kan bieden.
De kroegbaas schafte een hartdefibrillator aan en kreeg samen met een aantal dorpsbewoners het gebruik van de AED uitgelegd. Na een afsluitende oefening in het café mocht de kroegbaas het logo van het Gouden Medizon Hart op zijn raam bevestigen. Voorbijgangers en gasten zien aan dit logo dat er een AED aanwezig is.
De dorpskroeg heeft hiermee een nog grotere gemeenschapsfunctie gekregen. 'Mocht er wat gebeuren, dan kunnen mensen mij dag en nacht bellen en dan ga ik met het apparaat naar de persoon toe', zegt Frans. Gezien de lange aanrijdtijden van de ambulance naar het dorp kan de AED van Frans sneller ter plaatse zijn.

Nood voor de redactie:

Nadere informatie en een digitaal fotomateriaal (foto plaalsing AED in Cafe Odeon)zijn op te vragen bij onderstaande contactpersoon.

Stichting Medizon
Ciska Schoenmaker (hoofd opleidingen)

050-3133096
info@medizon.nl
www.medizon.nl


05 aug 03 14:41