Gemeente Maastricht

6 augustus 2003

Verzoek GemeenteLoket

In de maand augustus verzoeken wij u geboorte- en overlijdensaangiften te doen tussen 8.30 uur en 13.00 uur. Voor erkenningen kunt u een afspraak maken op telefoonnummer 350 40 98.

Specifieke doelgroepen aan het werk in Zorgproject

Het probleem in de zorg is bekend: te weinig handen aan het bed. Enkele organisaties sloegen de handen ineen en keken niet naar de moeilijkheden, maar naar de mogelijkheden. Er zou een verborgen potentieel aan werkers in de zorg kunnen bestaan onder herintreders en allochtonen.

Met die gedachte in het achterhoofd kwam vanuit het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) een initiatief om specifieke doelgroepen de kans te bieden na opleiding in de zorg te werken. Peeters Consultancy in Heerlen werd uitgenodigd het project van de grond te krijgen. Het Zorgproject is nu van start gegaan met de partners Stichting BA, Groene Kruis Zorg, Domicura Thuiszorg, PMS Vijverdal, Zorginstelling Maastricht West en Huize Blankenberg in Cadier en Keer. De deelnemers zijn enthousiast, de zorginstellingen en Gemeente Maastricht niet minder. Het Zorgproject is door het azM en Peeters Consultancy zelfs landelijk gepresenteerd als een voorbeeldproject.

Werving
Hoe zijn mensen geïnformeerd over het Zorgproject? Riëtte Winkens, projectleider Arbeidsmarkt bij Gemeente Maastricht, aarzelt niet lang: "De belangrijkste rol is gespeeld door de Servicepunten Werk en Bemiddeling in de Maastrichtse wijken . De benadering vanuit de wijk zélf stond dicht bij de mensen en was vrijwel drempelloos. Daardoor zijn veel mensen bereikt. Verder werd er geworven via WIZ-consulenten (Werk, Inkomen en Zorg). Er was voorlichting vanuit de politiek en er werd informatiemateriaal verspreid in zelfhulpverenigingen." Paul Zeegers, Servicepuntmedewerker in het Wittevrouwenveld, vertelt enthousiast: "Voor het Zorgproject hebben we huis aan huis folders aangeboden. We waren ervan overtuigd dat er veel belangstelling zou zijn en zagen in de vraag vanuit de zorginstellingen een uitgelezen kans om mensen (weer) aan het werk te krijgen. De belangstelling was groot. Wij hebben een algemene eerste `intake' gedaan met vijftig gemotiveerde mensen." Belangrijk vinden Winkens en Zeegers de sluitende aanpak van Gemeente Maastricht: mensen die nu niet doorgaan in de procedure worden niet losgelaten. Serieuze belangstellenden worden door Gemeente Maastricht, Peeters Consultancy en ROC Leeuwenborgh geschoold: een opstapcursus in de zorg. Vergelijkbare projecten zullen in een later stadium worden aangeboden in de sectoren bouw en detailhandel.

Organisatie
Het initiatief kwam vanuit het azM. Ton Leijten, hoofd Social Control azM, wist alle partners bijeen te brengen. Raymond Blezer, stafmedewerker Social Control en projectleider Specifieke Doelgroepen, vertelt meer over het plan: "Het idee komt voort uit twee gedachten. Enerzijds maken allochtonen en herintreders slechts beperkt deel uit van het personeelsbestand van het azM. Anderzijds is het belangrijk en aangenaam voor allochtonen die in het azM worden verpleegd als zij op een voor hen herkenbare manier geholpen worden. Het Zorgproject heeft dus maatschappelijke voordelen, het past perfect binnen de sociale beleidsontwikkelingen in het azM, maar het biedt ook maatwerk aan patiënten." Een project als dit vraagt veel organisatie en voorbereiding, maar er is ook het financiële verhaal. Winkens: "Financiering van het project werd mede mogelijk door SoFoKles (Sociaal Fonds voor de KennisSector) vanuit het azM. Maar er was meer nodig. Ervaring had geleerd dat vergelijkbare projecten misliepen door te weinig begeleiding. We hebben daarom bij de Provincie subsidie aangevraagd en gekregen. Daarvan hebben we een fulltime begeleider voor de allochtone deelnemers aangesteld en een cursus georganiseerd voor de praktijkbegeleiders in de zorginstellingen. Zij leren omgaan met verschillende culturen. Verder betaalt Gemeente Maastricht de helft in de vorm van trajectkosten en ontvangt het project een bijdrage van de deelnemende zorginstellingen, de uiteindelijke werkgevers."

Opleiding en begeleiding
Geselecteerde kandidaten volgen eerst drie tot negen maanden een `preklinische' periode (werken en leren) met een betaalde leerarbeidsovereenkomst. Als ze het diploma hebben behaald, krijgen ze een regulier contract. Het project biedt een `voorschakeltraject' op maat. Bij alle kandidaten wordt gekeken naar de specifieke behoeften. Indien nodig volgen zij een intensieve taaltraining. Sommigen starten het traject beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Anderen proberen het Nederlands verpleegkundig diploma te halen. Naast scholing zet het Zorgproject in op coaching. Peeters Consultancy en Gemeente Maastricht wilden iemand die ervaring had met allochtonen, maar zelf ook een allochtone achtergrond had. Dat werd Tanja Bytchkova. Zij adviseert en begeleidt naar twee kanten: de kandidaten maar ook hun leidinggevenden en collega's. Bytchkova legt uit: "Vroeger haakten allochtonen en herintreders met werk in de zorg snel weer af. Soms door taalproblemen, soms doordat ze niet bekend waren met de cultuur binnen de instellingen of andere verwachtingen hadden. Het Zorgproject heeft erkend dat allochtone mensen extra begeleiding nodig hebben bij het inburgeren in de zorginstellingen. Ik ben er om signalen op te vangen als het mis dreigt te gaan, en begeleid iedere kandidaat, vanaf de intake tot en met het behalen van het diploma."

Kandidaten
Belangstellenden hadden affiniteit met de gezondheidszorg, bijvoorbeeld omdat ze in hun thuisland familieleden verzorgd hadden. Een heel vanzelfsprekende taak in niet-westerse landen. Anderen waren voormalig verpleegkundigen met diploma's uit hun land van herkomst. Op basis van hun verwachtingen en mogelijkheden zijn ze aan de zorginstelling van hun keuze voorgesteld. Na een oriënterend gesprek werd bepaald of iemand geschikt is voor de instelling en op welk niveau een BBL-traject gevolgd kan worden. Voordat deelnemers aan het traject beginnen zijn ze al verzekerd van een werkplek. Dat werkt motiverend. Vijftien mensen zijn aangenomen. Tien gaan naar het azM, twee naar Vijverdal, een naar het Groene Kruis, twee naar Domicura. Enkele namen: Safia Shukrin uit Afghanistan wil graag helpende worden in het azM. Natalia Deneke-Kostrikova was in Rusland verpleegkundige en volgt nu bijscholing om haar diploma aan de Nederlandse situatie aan te passen en te gaan werken in het azM. Alaoui Hassan uit Marokko heeft geen ervaring in de zorg, maar maakt een duidelijke keuze voor dit beroep. Elena Ballesteros deed veel vrijwillige verpleging in de Filippijnen. Ze wil met en voor mensen werken. Ratko Popovic werkte in Kroatië als ambulanceverpleegkundige. Hij zal in september starten in het azM.

Servicepunten Werk & Bemiddeling
Boschpoort, Voedingskanaalweg 2A
Tel.: 321 48 83
Open: maandag van 9 tot 12 uur

Heugemerveld, Kardinaal van Rossumplein 99
Tel.: 329 99 62
Open: woensdag van 9 tot 12 uur

Wittevrouwenveld, Edisonstraat 4
Tel.: 362 69 25
Open: maandag t/m vrijdag van 9 tot 12 uur

Malberg, Malbergplein 24
Tel.: 347 20 20
Open: dinsdag en donderdag van 13.30 tot 16.30 uur

Mariaberg, Anjelierenstraat 35
Tel.: 354 77 00
Open: maandag, dinsdag, donderdag van 13.30 tot 16.30 uur.

Week van de Vooruitgang

Van 16 tot en met 22 september 2003 worden in Europa allerlei leuke activiteiten georganiseerd om de problemen van het groeiende autoverkeer onder de aandacht te brengen. Ook in Maastricht zijn er die week activiteiten. Zo kunt u evenals voorgaande jaren uw buurt autoluw maken op de zondag.

Buurtinitiatieven
De gemeente vindt het belangrijk dat op die zondag de binnenstad goed bereikbaar blijft. Daarom zal de binnenstad niet worden afgesloten voor verkeer. Wel wil de gemeente meewerken aan buurtinitiatieven om bepaalde straten dan autoluw te maken. De straat mag tussen 10.00 uur en 18.00 uur worden afgesloten. De bewoners van de buurt kunnen zelf activiteiten organiseren in de afgesloten straat. Een straat kan autoluw worden gemaakt als:
· deze niet behoort tot het hoofdwegennet;
· deze ligt buiten de singels (Viaductweg - Noorderbrug -Statensingel
- Hertogsingel - Prins Bisschopsingel - Kennedybrug - A2); · deze niet op routes van stads- of streekbussen ligt; · het initiatief voor het afsluiten wordt gesteund door de bewoners van de straat.

Aanvragen
Wilt u een straat in uw buurt autoluw maken? Download het evenementenformulier (www.maastricht.nl Zoek op `Evenement organiseren' kies de 1e link en klik op Aanvraag vergunning evenement) Of vraag het evenementenformulier aan bij mevrouw A. Willems van de dienst SOG, (043) 350 45 88. U kunt haar ook bellen als u meer informatie wilt. Stuur het ingevulde formulier vóór vrijdag 22 augustus naar: Gemeente Maastricht, t.a.v. College van B&W, Postbus 1115, 6201 BC Maastricht.

Invaren Hoge Brug

De afgelopen twee maanden is langs de oever van de Maas de Hoge Brug opgebouwd. Het is bijna zover dat de brug wordt `ingevaren' (op zijn plaats wordt gelegd). U kunt deze operatie volgen vanaf een van de oevers of de Servaasbrug. Tevens zijn (beperkt) gratis kaarten beschikbaar om de werkzaamheden te bekijken vanaf de aanlegsteigers van rederij Stiphout. U kunt per persoon maximaal twee toegangskaarten krijgen. De kaarten zijn verkrijgbaar bij het Gemeente-Infocentrum (Vissersmaas 9). Ook liggen informatiefolders bij het Gemeente-Infocentrum en de VVV-kantoren. In de volgende Stadskrant meer over het invaren van de Hoge Brug.