Gemeente Ede

Gemeente Ede verstrekt subsidie aan Cultura voor tijdelijke bibliotheekwerkzaamheden in Kernhem

In het schooljaar 2003-2004 krijgen de drie basisscholen De Meander, De Kern en De Kleine Prins in de woonwijk Kernhem een tijdelijke, nieuwe voorziening. In het kader van de voorbereiding van het servicepunt Kernhem, stelt de bibliotheek Ede aan de drie scholen een collectie documentaire materialen ter beschikking tot het servicepunt gereed is. De scholen kunnen gebruik maken van de collectie en het catalogus- en uitleensysteem Edu-cat. De bibliotheek heeft dit project samen met de leerkrachten en directies van de scholen ontwikkeld. De gemeente verstrekt subsidie, waarmee de uitvoering van het project voor 3 jaar gegarandeerd is.

Servicepunt Kernhem
De oprichting van een bibliotheek-servicepunt in Kernhem heeft vertraging opgelopen. De scholen in Kernhem groeien echter door. De collectie die nu in de scholen aanwezig is, moet door het in gebruik nemen van het nieuwe schoolgebouw van De Kern, gesplitst worden. Door beide ontwikkelingen neemt de behoefte aan materialen toe. Daarom verzocht Cultura de gemeente een project op te mogen starten met de middelen die voor het bibliotheek-servicepunt beschikbaar zijn. De gemeente honoreerde de subsidie-aanvraag van Cultura, zodat het project uitgevoerd kan worden.
Materialen
Het doel van het project is kinderen in de gelegenheid te stellen gebruik te maken van een collectie documentaire materialen en hen leren naar informatie te zoeken. Voor de midden- en bovenbouw stelt de bibliotheek boeken op het gebied van wereldoriƫntatie ter beschikking. Het gaat hierbij om boeken over geschiedenis, aardrijkskunde, natuur, maatschappij en sociale zaken.

Voor de jongste kinderen richt de collectie zich op taalverwerving en stimulering. Het materiaal bestaat voor hen uit verteltafels en een logeerbeer. Een verteltafel bestaat uit een of meerdere prentenboeken waarbij een aantal attributen wordt uitgestald. Hiermee visualiseert de leerkracht het verhaal. De tafel nodigt kinderen uit zelf taalactiviteiten te ontplooien door het maken van een eigen verhaal voor zichzelf of voor een ander. De logeerbeer is een onderdeel van het project Boekenpret dat in de gemeente Ede via consultatiebureaus al wordt aangeboden. De beer gaat een weekje met een kleuter mee om daar te logeren. Elke avond wordt er aan de beer voorgelezen. Zowel de verteltafels als de logeerbeer hebben een voorbeeldfunctie.

Edu-cat
De bibliotheek schaft de materialen aan en behoudt het eigendom. De materialen worden in de scholen geplaatst en voor leerlingen toegankelijk gemaakt door het elektronische systeem Edu-cat. Met dit systeem kunnen leerlingen leren zoeken naar onderwerpen binnen de catalogus. Edu-cat biedt bovendien de mogelijkheid gericht te leren zoeken op het internet. Edu-cat heeft ook een uitleensysteem dat door de scholen gebruikt kan worden.