ESSENT NV
http://www.essent.nl

Toelichting op de halfjaarsresultaten 2003 Essent N.V.(1)

TOELICHTING OP DE HALFJAARSRESULTATEN 2003 ESSENT NV


- alle bedragen in miljoenen euros tenzij anders vermeld
- op de in dit bericht vermelde halfjaarcijfers is geen accountantscontrole toegepast

- financiële rapportage volgens algemeen aanvaarde Nederlandse grondslagen

Essent behaalt in het eerste halfjaar 2003 een netto winst van EUR 162 miljoen en is nagenoeg klaar voor de liberalisering.
- Netto omzet stijgt met 4,6% naar EUR 3.778 miljoen.
- Bedrijfsresultaat stijgt met 9% naar EUR 364 miljoen.
- Resultaatontwikkeling milieu-activiteiten blijvend onder druk als gevolg van regelgeving. Maatregelen voor herstructurering aangekondigd.

Financiële analyse

In het eerste halfjaar 2003 heeft Essent een omzet gerealiseerd van EUR 3.778 miljoen. De omzet-stijging bedroeg 4,6%, waarvan 4,3% bij bestaande activiteiten. De stijging is met name gerealiseerd in de segmenten Energie (5,7%) en Kabelcom. De stijging bij Kabelcom (13,2%) is vooral het gevolg van een toegenomen afzet van de @Home producten (breedband internet). In het segment Milieu bleef de omzet in Nederland fors achter in vergelijking met het eerste halfjaar 2002. Dit als gevolg van de in Nederland geheven stortbelasting die heeft geleid tot nog steeds toenemende export van afval naar Duitsland.

De totale brutomarge inclusief overige bedrijfsopbrengsten steeg met 5,6% (autonoom 5,0%) tot EUR 1.547 miljoen. De totale bruto marge als aandeel van de netto omzet nam toe van 40,6% naar 41,0%. In het segment Energie ontwikkelde de marge zich positief (7,5%) als gevolg van een hogere afzet van gas door een koud eerste kwartaal en door een sanering van verliesgevende contracten in Nederland en Duitsland. In het segment Kabelcom steeg de totale bruto marge 12,4%, waarbij de margebijdrage per productcategorie over de gehele linie is toegenomen.

De bedrijfslasten namen toe met 4,6% tot EUR 1.184 miljoen. De positieve effecten van de ingezette kostenreductieprogrammas worden zichtbaar, met name in het Energie- en Kabelsegment. In het eerste halfjaar zijn sommige centrales minder beschikbaar geweest dan gewenst. Daarom zijn extra kosten gemaakt voor het verbeteren van de beschikbaarheid van de centrales. Alle proces- en systeemaanpassingen met het oog op de liberalisering van de retailmarkt liggen op schema voor oplevering voor het vierde kwartaal 2003, hetgeen ook in de eerste helft van 2003 extra kosten en investeringen met zich heeft meegebracht.

Met de uitgifte van de EUR 1 miljard obligatielening is de financieringsstructuur in lijn gebracht met het karakter van onze activa-portefeuille, en is een grote stap gezet in de realisatie van de door ons nagestreefde verbetering van de financieringsverhouding. De herfinanciering heeft geleid tot een grotendeels eenmalige stijging van de financiële lasten van EUR 12,3 miljoen tot EUR 103 miljoen.

Het werkkapitaal is ten opzichte van ultimo 2002 met EUR 254 miljoen gestegen tot EUR 436 miljoen. Dit is deels het gevolg van het inlopen van factureringsachterstanden, ontstaan in 2002 als gevolg van de sector-brede problemen met de uitwisseling van meetgegevens. Daarnaast leidt de factureringssystematiek bij Retail-klanten tot een seizoensgebonden stijging van de vorderingen van EUR 140 miljoen.

Liberalisering

Fase II
De opening van de markt voor fase II-klanten op 1 januari 2002 heeft geleid tot een aantal sectorbrede problemen van administratief-organisatorische aard. De meeste zijn terug te voeren op de omstandigheid dat alle betrokken partijen (waar onder netbeheerders, meetbedrijven en leveranciers) hun individuele processen en systemen hebben ingericht zonder dat er sprake was van een landelijk afgestemd integraal model.

Essent streeft ernaar in eigen huis alle achterstanden in de uitwisseling van meetgegevens en facturatie te hebben weggewerkt vóór het eind van 2003.
De kwaliteit van het interne proces blijft echter afhankelijk van het gerealiseerde uitwisselingsniveau tussen alle partijen in de sector. Om dit niveau maximaal te bevorderen onderschrijft Essent het voorstel van EnergieNed een ketenregisseur in te stellen: een onafhankelijke partij die normen vaststelt voor het dataverkeer, het prestatieniveau van partijen bewaakt en partijen zonodig aanspreekt op hun bijdrage.

De fase II-problemen vormen onder geen beding de voorbode van soortgelijke complicaties bij de aanstaande volledige marktopening. Voor fase III is inmiddels een sectorbreed referentiemodel ontwikkeld, dat voor alle partijen als uitgangspunt dient bij de aanpassing van hun systemen.

Fase III
De Minister van Economische Zaken heeft onlangs besloten de opening van de markt voor fase III-klanten (huishoudens en MKB) uit te stellen tot 1 juli 2004.
Essent heeft begrip voor de intentie van de Minister om reeds nu alle marktpartijen duidelijkheid te verschaffen omtrent het exacte moment van volledige liberalisering. Essent blijft zich echter ten doel stellen alle noodzakelijke aanpassingen van de eigen systemen komend najaar te hebben doorgevoerd. De tijd die nu tot 1 juli 2004 beschikbaar komt zal - onder voorwaarde dat het relevante wettelijk kader ongewijzigd blijft - worden benut voor extra tests en finetuning.

Energie

Met betrekking tot energie heeft Essent gekozen voor verticale integratie. Voor elektriciteit betekent dit aanwezigheid in de gehele keten van productie tot en met distributie. Voor gas leidt dit tot een focus op zogenoemde midstream- en downstreamactiviteiten. Een goed voorbeeld van deze midstreamstrategie is de acquisitie op 16 juni jl. van een 20% concessiebelang in de exploitatie van drie aardgasvelden in Waalwijk (Noord Brabant). Zodra deze velden het einde van hun producerende levensduur hebben bereikt, zullen ze volgens plan geschikt worden gemaakt voor de ondergrondse opslag van aardgas. Met deze nieuwe opslagcapaciteit beschikt Essent zelf over meer flexibiliteit om fluctuaties in de marktvraag te kunnen opvangen.

Uit onderzoek van EnergieNed blijkt dat eind juni 2003 ruim een derde van de Nederlandse huishoudens groene energie afneemt. Het marktaandeel van Essent bedraagt dan inmiddels 29%, dat zijn zon 580.000 Groene Stroom klanten. Over de eerste zes maanden heeft Essent aanwijsbaar marktaandeel gewonnen, merendeels ten koste van andere traditionele aanbieders.
De tot dusver lineaire groei van het aantal groene huishoudens lijkt enigszins af te vlakken, mogelijk als gevolg van de lang aanhoudende onduidelijkheid over de prijs-ontwikkeling van groene energie. Met de inwerkingtreding op 1 juli 2003 van de MEP (Milieukwaliteit Energie Productie)-regeling is tenminste enige stabiliteit in het wettelijk kader teruggebracht. Het nieuwe subsidiestelsel maakt het Essent ook mogelijk terug te keren naar de oorspronkelijke opzet: Groene Stroom verkopen die door eigen installaties is gemaakt, zodat elke toename in de vraag per definitie leidt tot uitbreiding van groene productiecapaciteit. Als duurzaam ondernemer blijft Essent zich inzetten voor een verdere stijging van het aantal afnemers van Groene Stroom.

Eind mei heeft de sector overeenstemming bereikt met de toezichthouder DTe over de wijze van vaststelling van de netwerktarieven voor elektriciteit in de periode 2001 t/m 2006. Dit akkoord is ook door Essent met grote inzet nagestreefd, omdat het de bedrijven voor langere tijd de noodzakelijke zekerheid verschaft over de hoogte van een belangrijk deel van hun inkomsten. De concrete uitkomsten voor Essent liggen overigens op het niveau dat in de bedrijfsplannen reeds werd aangenomen. Eenzelfde overeenkomst met betrekking tot de netwerktarieven gas is in voorbereiding. Naar verwachting zal deze in september 2003 kunnen worden afgerond.
Na zich in de eerste reguleringsperiode te hebben gericht op efficiency in de bedrijfsvoering, heeft de DTe aangekondigd m.i.v. 2004 ook aandacht te zullen besteden aan de kwaliteit van de dienstverlening, uitgedrukt onder meer in uitvalsduur (het aantal minuten per kalenderjaar dat een gemiddelde laagspanningsklant geen elektriciteit heeft). Het landelijk gemiddelde bedroeg in 2002 28 storingsminuten. Essent heeft zichzelf een norm opgelegd die is gebaseerd op het streven om beter te presteren dan het landelijk gemiddelde.

Kabelcom

De eerste zes maanden van 2003 is gewerkt aan een verdere verbetering van het bedrijfsresultaat van Kabelcom. Hierbij ligt de focus op verdere groei van onze bestaande produkten en diensten op de kabelinfrastructuur. Daarin speelt, naast de traditionele audio- en video-diensten, breedband internet een prominente rol. De penetratie van onze @Home-diensten is sterk groeiende en deze dragen volgens verwachting bij aan de omzetgroei van Kabelcom. Het internet-productengamma is onlangs uitgebreid met @Home-budget, een instapvariant van breedband internet over de kabelinfrastructuur. Op gebied van audio/video is onlangs TV Home Digitaal geïntroduceerd, een vorm van digitale televisie die de consument in staat stelt zijn eigen TV-aanbod te regisseren.

Milieu

De resultaten van de Nederlandse activiteiten binnen het segment Milieu staan sinds enige tijd onder druk. De hoeveelheden afval die ter verwerking worden aangeboden zijn fors afgenomen, voornamelijk als gevolg van de aanhoudende export naar het buitenland. In tegenstelling tot in Nederland wordt in bijvoorbeeld Duitsland nog altijd geen stortbelasting geheven.
Aangezien in deze oneigenlijke concurrentie naar verwachting tot medio 2005 geen verandering komt heeft Essent in juni 2003 maatregelen aangekondigd om het rendement van de milieuactiviteiten te verbeteren.

Gekozen is voor een focus op kerntaken, te weten verbranding en stortactiviteiten. De door verbranding van afval geproduceerde elektriciteit (het Waste-to-Energy-concept) alsmede het uit stortplaatsen gewonnen stortgas leveren een bijdrage aan de duurzaam-heidsdoelstellingen van Essent. Voor een aantal overige activiteiten is een transitieplan in voorbereiding.

Financiering

Op 10 juni 2003 heeft Essent een obligatielening uitgegeven van EUR 1 miljard met een looptijd van 10 jaar en een couponrente van 4,50%. Deze lening, waarmee Essent haar entree maakte op de internationale kapitaalmarkt, is een belangrijke stap in de herstructurering van de financiering van de onderneming. De opbrengsten van de lening zijn aangewend voor de aflossing van kortlopende schulden, waardoor de verhouding kortlopende versus langlopende schulden inmiddels sterk is verbeterd.
De obligatielening is uitgegeven als onderdeel van het bestaande EUR 2 miljard Debt Issuance Programme. Dit schuldprogramma heeft een rating ontvangen van Moodys (A2 met negatieve vooruitzichten) en Standard & Poors (A met stabiele vooruitzichten).

Ter vervanging van een tweetal Nederlandse faciliteiten heeft Essent op 10 juli 2003 een Euro Commercial Paper Programme geïntroduceerd. Dit programma zal worden aangewend om kortlopende leningen aan te trekken tot een bedrag van maximaal Euro 1 miljard. Ook voor dit programma is door Moodys en Standard&Poors een rating afgegeven, te weten P-1 respectievelijk A-1.
Essent streeft naar stabiele ratings van tenminste de genoemde niveaus.

ICT

De grotere concentratie op kerntaken die Essent heeft ingezet, is ook de drijfveer voor de uitbesteding van een aantal ICT-activiteiten. Begin juli 2003 is een meerjarig contract gesloten met IBM voor het beheer (inclusief standaardisatie en modernisering) van zowel de kantoorautomatisering met bijbehorende netwerken als de rekencentra van Essent in Nederland. Behalve een aanzienlijke kostenbesparing zorgt de uitbesteding ook voor een grotere flexibiliteit en betrouwbaarheid. Deze laatste aspecten zijn van groot belang in verband met de te verwachten toename van het interne en externe elektronische berichtenverkeer als gevolg van de voortschrijdende liberalisering van de energiemarkt.

Vooruitblik

De winst voor belastingen uit gewone bedrijfsactiviteiten over het jaar 2003 zal, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, ongeveer dezelfde stijging laten zien als over het jaar 2002 is gerealiseerd.

GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING
eerste eerste gehele

halfjaar halfjaar jaar 2003 2002 2002

in miljoenen euros


---

Netto
omzet 3.777,7 3.611,4 6.900,1 Inkoopkosten

2.406,4 2.299,7 4.262,5

----------- ---------- ---------


---
BRUTOMARGE 1.371,3 1.311,7 2.637,6

Geactiveerde productie
voor het eigen bedrijf 36,9
42,1 77,4
Overige
bedrijfsopbrengsten 139,2 111,7 310,2
----------- ---------- ---------


---
TOTAAL BRUTOMARGE INCLUSIEF
OVERIGE BEDRIJFSOPBRENGSTEN

1.547,4 1.465,5 3.025,2

Personeelslasten 361,7 357,8 737,6

Afschrijvingen
333,1 309,6 636,1
Kosten uitbesteed werk,
materialen en andere
externe
kosten 420,5 411,6 817,0 Overige bedrijfskosten 68,2
52,8 187,3

----------- ----------- ----------


---
TOTAAL
BEDRIJFSLASTEN 1.183,5 1.131,8 2.378,0


----------- ----------- ----------


---
BEDRIJFSRESULTAAT 363,9 333,7 647,2

FINANCIELE BATEN EN LASTEN - 103,4 - 91,1 -

207,9

Resultaat uit niet-geconsolideerde
deelnemingen 23,4 16,9 - 5,1

----------- ----------- ----------


---
RESULTAAT UIT GEWONE
BEDRIJFSUITOEFENING VOOR
BELASTINGEN 283,9 259,5 434,2

Belastingen over resultaat uit
gewone bedrijfsuitoefening - 98,2 - 102,5 - 147,0

----------- ----------- ----------


---
RESULTAAT UIT GEWONE
BEDRIJFSUIT-OEFENING NA
BELASTINGEN 185,7 157,0 287,2

Buitengewoon
resultaat -- 0,6 17,9 Belastingen over buitengewoon
resultaat -- --
3,0

----------- ----------- ----------


---
Buitengewoon resultaat na
belastingen -- 0,6 20,9

Belang derden in resultaat - 24,1 0,1 3,1

----------- ----------- ----------


---
NETTO
RESULTAAT 161,6 157,7 311,2

=========== =========== ==========


---
Netto resultaat per aandeel
(in euros) 1,08

1,05 2,08
=========== =========== ==========

GECONSOLIDEERDE KASSTROOMONTWIKKELING (Noot x)

eerste eerste gehele
halfjaar halfjaar jaa
---
2003 2002 20


02

in miljoenen euros
---


---

Kasstroom uit operationele
activiteiten 218,9 - 197,0 493,9

Investeringen en desinvesteringen
in materiële vaste activa - 195,8 - 164,0 - 326,8
Verwerving en vervreemding van
groepsmaatschappijen en
deelnemingen 17,1 - 345,0 - 233,2

---------- ---------- ------


---
Kasstroom uit
investeringsactiviteiten - 178,7 - 509,0 - 560,0

Aflossingen op langlopende
rentedragende leningen 856,3 - 68,0 - 472,0
Mutatie in kortlopende
rentedragende leningen - 899,7
877,3 798,6
Uitgekeerd dividend aan
aandeelhouders - 108,9 - 117,3 - 117,3

---------- ----------- ------


---
Kasstroom uit
financieringsactiviteiten - 152,3
692,0 209,3

Kasstroomontwikkeling gedurende
de verslagperiode - 112,1 - 14,0 143,2
=========== =========== =======


---

(Noot x)Presentatiewijziging:
Het kasstroomoverzicht is opgesteld vóór winstbestemming. In dit kasstroomoverzicht wordt voortaan het daadwerkelijk uitgekeerde dividend
vermeld. De vergelijkende cijfers over 2002 zijn aangepast.

GECONSOLIDEERDE BALANS (Noot xx)

30 juni 2003 31 december 2002
NOOT in miljoenen euros in miljoenen euros

-------------------- -------------------

VASTE ACTIVA
Immateriële vaste activa 196,5 201,0 Materiële vaste activa 5.883,6 6.016,6 Financiële vaste activa 975,2 969,3
---------- ----------

Totaal vaste
activa 7.055,3 7.186,9

VLOTTENDE ACTIVA
Voorraden 128,1 129,8 Vorderingen 1.792,3 1.407,1
---------- ----------

Totaal vlottende
activa 1.920,4 1.536,9 Kortlopende niet-rentedragende
schulden - 1.484,0 -
1.354,6

---------- --------


---
Werkkapitaal 436,4 182 ,3
Liquide
middelen 138,9 251,0


---------- -----------
GEINVESTEERD
VERMOGEN 7.630,6 7.620,2

========== ========


---

Eigen
vermogen 1 2.328,4 2.275,7 Minderheidsbelang
derden 174,0 149,1
----------- ----


---
GROEPSVERMOGEN 2.502,4 2.424

,8

Voorzieningen 1.483,6 1.507 ,4
Langlopende rentedragende
schulden 2 2.411,3 1.555 ,0

1.1 Kortlopende rentedragende

schulden 3 1.233,3 2.133,0
----------- ----------


---
FINANCIERING 7.630,6 7.620

,2
=========== ==========


---

(Noot xx) Presentatiewijziging:
De balans is opgesteld vóór winstbestemming. De vergelijkende cijfers over 2002 zijn aangepast

TOELICHTING OP DE GECONSOLIDEERDE BALANS PER 30 JUNI 2003 EN WINST- EN

VERLIESREKENING OVER DE PERIODE 1 JANUARI 2003 TOT EN MET 30 JUNI

2003

ALGEMEEN
Essent N.V. (Essent of de Vennootschap) is de houdstermaatschappij van een aantal groepsmaatschappijen in Nederland, Duitsland en België, die zich bezighouden met het leveren van energie, warmte, milieu- en kabeldiensten. De Vennootschap past grondslagen toe voor consolidatie, waardering en bepaling van het resultaat die in overeenstemming zijn met de algemeen aanvaarde grondslagen van financiële verslaglegging in Nederland.

GRONDSLAGEN VOOR DE CONSOLIDATIE
In de groepsjaarrekening zijn de volgens uniforme grondslagen opgemaakte vennootschappelijke jaarrekening van Essent N.V. en haar groepsmaatschappijen opgenomen en wel op basis van de integrale methode. Het aandeel van derden in het vermogen en het resultaat is afzonderlijk vermeld. Onderlinge activa en passiva alsmede baten en lasten zijn geëlimineerd.

GRONDSLAGEN VOOR DE WAARDERING

Vreemde valuta
De activa en passiva in vreemde valuta worden omgerekend tegen de wisselkoersen geldend aan het einde van de verslagperiode. De verschillen die verband houden met de wijziging van wisselkoersen worden verwerkt in de winst- en verliesrekening. In de winst- en verliesrekening zijn de kosten en opbrengsten, luidend in vreemde valuta, omgerekend in euros tegen de koers op het moment van de transactie.

Immateriële vaste activa
De immateriële vaste activa bestaan uit kosten voor concessies en vergunningen en kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Concessies en vergunningen worden gewaardeerd op nominale waarde en lineair afgeschreven over de periode waarop de concessies en vergunningen betrekking hebben.
Kosten voor onderzoek en ontwikkeling worden gewaardeerd op basis van verkrijgings- of vervaardigingsprijs verminderd met de over deze waarde berekende afschrijvingen. De betaalde goodwill bij overnames is in 2002 in één keer ten laste van het eigen vermogen gebracht.

Materiële vaste activa
De waardering van de materiële vaste activa vindt plaats op basis van verkrijgings- of vervaardigingsprijs onder aftrek van de ontvangen bijdragen, verminderd met de over deze waarde berekende afschrijvingen. De materiële vaste activa van de energiebedrijven worden lineair afgeschreven. De materiële vaste activa van de kabel/telecombedrijven worden voornamelijk lineair afgeschreven, met uitzondering van het glasvezelnetwerk van de zogenaamde eerste, tweede en derde orde netvlakken dat, in overeenstemming met de in de jaren toenemende capaciteitsbenutting, annuïtair wordt afgeschreven. De materiële vaste activa van de milieu/afvalbedrijven worden gedeeltelijk lineair en gedeeltelijk annuitaïr afgeschreven. Een aantal met de stortplaatsen samenhangende activa worden afgeschreven op basis van de werkelijk in het jaar verbruikte stortcapaciteit.

Voorzieningen
De onderneming vormt voorzieningen voor verplichtingen en verliezen die op balansdatum aanwezig zijn en waarvan de hoogte onzeker is maar redelijkerwijs kan worden geschat.Voorzieningen worden opgenomen tegen nominale waarde, met uitzondering van de voorziening voor pensioenverplichtingen en de voorziening ziektekosten welke zijn berekend op basis van actuariële grondslagen, waarbij rekening is gehouden met een rekenrente van 6 procent respectievelijk 5 procent. De voorzieningen afwerking stortplaatsen en groot onderhoud zijn berekend op basis van de contante waarde van toekomstige verplichtingen.

Schulden
Schulden worden gewaardeerd tegen nominale waarde. De binnen een jaar vervallende aflossingsverplichtingen op langlopende schulden worden opgenomen onder de kortlopende rentedragende schulden.

GRONDSLAGEN VOOR BEPALING VAN HET RESULTAAT

Netto omzet
Onder de netto-omzet wordt verstaan de opbrengsten van aan derden geleverde goederen en diensten, inclusief opbrengsten uit de productie en levering van energie, opbrengsten uit dienstverlening in kabel- en telecommunicatie en de opbrengsten met betrekking tot de milieu- c.q. afvalverwerking en overige activiteiten, onder aftrek van kortingen en over deze omzet geheven belastingen zoals omzetbelasting en regulerende energiebelasting. De bespaarde regulerende energiebelasting over op duurzame wijze opgewekte energie wordt als omzet verantwoord.
De afrekening met kleinverbruikers geschiedt volgens het jaaropnamesysteem, waarbij de opname gespreid over het gehele jaar plaatsvindt. De omvang van het totale kleinverbruik elektriciteit in het kalenderjaar is afgeleid uit de aan het net afgegeven hoeveelheid elektriciteit, verminderd met de levering aan overige afnemers en voorts met inachtneming van het vastgestelde netverlies. Bij de bepaling van de gasverkoop aan kleinverbruikers wordt gerekend met een benaderd percentage voor lek- en meetverschillen.

Fysieke en financiële aan- en verkoopcontracten van energieproducten welke niet worden afgesloten ten behoeve van de productie en levering van energie worden verwerkt als handelstransacties. De handelsportefeuille wordt per productsoort op een portefeuillebasis gewaardeerd. De behaalde marge op deze contracten wordt opgenomen onder de bruto marge.

Bedrijfslasten
De kosten worden bepaald met inachtneming van de hiervoor reeds vermelde grondslagen voor de waardering en worden toegerekend aan de verslagperiode waarop ze betrekking hebben. Winsten worden verantwoord in de periode waarin de producten zijn geleverd c.q. de diensten zijn verricht. Verliezen worden in aanmerking genomen in de periode waarin zij voorzienbaar zijn.

Leveringen binnen het concern worden tegen marktconforme prijzen verrekend. De hierop behaalde resultaten zijn geëlimineerd.

OVERIG

Vennootschapsbelasting
Vennootschapsbelasting over het resultaat wordt berekend door de toepassing van nominaal geldende tarieven op het in de perioden getoonde resultaat voor belastingen, rekening houdend met permanente verschillen tussen dit resultaat en het resultaat volgens fiscale grondslagen. Het aldus berekende belastingbedrag wordt toegevoegd aan de bestaande financiële verhouding met de fiscus, die voorts bestaat uit de belasting over de tijdelijke verschillen tussen het vermogen berekend volgens fiscale grondslagen en het vermogen berekend met behulp van de in dit bericht gehanteerde bedrijfs-economische grondslagen. Vorderingen op de fiscus worden alleen gewaardeerd voor zover redelijkerwijs kan worden aangetoond dat verrekening kan plaatsvinden met in komende jaren te betalen belastingen. De verhouding met de fiscus wordt getoond als een schuld of een vordering op lange termijn (latentie) welke is verminderd met op grond van ontvangen en de in het komende jaar nog te ontvangen aanslagen verschuldigde of te vorderen belasting die wordt verantwoord onder schulden respectievelijk vorderingen op korte termijn.

Kasstroomoverzicht
Het kasstroomoverzicht is op basis van de indirecte methode opgesteld. De kasstromen zijn gecorrigeerd voor de effecten van koop en verkoop van deelnemingen, alsmede voor de effecten van nieuwe consolidaties en deconsolidaties. Mutaties in actieve en passieve belastinglatenties alsmede wijzigingen in de balanspositie van de te betalen en te vorderen vennootschapsbelasting worden verantwoord op de regel vennootschaps-belasting in het kasstroomoverzicht, gecorrigeerd voor de effecten van consolidaties en deconsolidaties.

Financiële instrumenten
In de normale bedrijfsuitoefening worden risicos met betrekking tot valuta, interest en energieposities gelopen. Financiële instrumenten worden gebruikt om deze risicos te verminderen of te elimineren en tevens voor het indekken van lopende contracten en bestaande verplichtingen. Financiële instrumenten die dienen ter dekking van bestaande risicos, worden op dezelfde wijze verantwoord als de onderliggende positie. Valutatermijncontracten en valutaswaps ter dekking van koersrisicos van aangegane verplichtingen worden tegen marktprijzen gewaardeerd. Daaruit voortvloeiende winsten en verliezen worden op hetzelfde tijdstip in het resultaat opgenomen als de winsten en verliezen op de onderliggende posities.
Winsten of verliezen op instrumenten die ter dekking van niet in de balans opgenomen verplichtingen worden gebruikt, worden uitgesteld tot het tijdstip waarop de winsten of verliezen op de afgedekte posities worden verantwoord. Overige financiële instrumenten worden tegen aanschafwaarde of lagere marktwaarde gewaardeerd.

Op de in dit bericht vermelde cijfers is geen accountantscontrole toegepast.

TOELICHTING OP DE GECONSOLIDEERDE BALANS PER 30 JUNI 2003

NOOT 1. EIGEN VERMOGEN
Aantal Gewone Agio Algemene Totaal
gewone aandelen reserve reserve eigen

aandelen vermoge
---
in

miljoene
---
euros

Stand per

1 januari 2003 149.732.196 149,7 1.512,6 613,4 2.275,7
323)
Betaald dividend -- -- -- - 108,9 -
108,9
Resultaat eerste
halfjaar

2003 -- -- -- 161,6 161,6


----------- ------ -------- ------- ------


---
Stand per

30 juni

2003 149.732.196 149,7 1.512,6 666,1 2.328,4

=========== ====== ======== ======= =======


---

In verband met presentatie van de balans vóór winstbestemming is de stand per

31 december 2002 dienovereenkomstig aangepast.


NOOT 2. LANGLOPENDE RENTEDRAGENDE SCHULDEN
in miljoenen euros

Stand per 1 januari

2003 1.775,2

Bij: in 2003 opgenomen
leningen 1.067,3

Af: in 2003 afgelost op
leningen -282,0


---


---
Stand per 30 juni

2003 2.560,5



---


---
Waarvan met een looptijd langer dan 1
jaar 2.411,3
Waarvan met een looptijd van ten hoogste 1
jaar 149,2

Specificatie langlopende leningen met een looptijd langer dan één jaar:

Looptijd in jaren
1-5 5-10 10-15 Vanaf 15 Totaal per 30 juni
2003
Rente % in miljoenen euros

0-3 15,2 0,5 0,5 -- 16,2


3-4 66,7 44,2 31,7 45,7 188,3



4-5 99,5 1.189,9 43,5 52,4 1.385,3



5-6 280,9 148,4 23,1 11,6 464,0



6-7 115,6 35,1 10,6 7,2 168,5



7-8 11,3 50,1 -- -- 61,4



8-9 36,9 1,4 -- -- 38,3


9-10 6,6 0,5 -- 82,2 89,3



----- ------ ----- ------ --------

Totaal 632,7 1.470,1

109,4 199,1 2.411,3
====== =======
====== ===== ========

De geschatte marktwaarde van de langlopende rentedragende schulden (inclusief aflossingsverplichting komend boekjaar) per 30 juni 2003 bedraagt EUR 2,7 miljard
(31 december 2002:EUR 1,9 miljard). De schatting is gebaseerd op contant gemaakte kasstromen. De disconteringsvoeten zijn gebaseerd op de in de markt voor Essent geldende rentetarieven voor soortgelijke financieringen (met vergelijkbare looptijden en voorwaarden).

NOOT 3. KORTLOPENDE RENTEDRAGENDE SCHULDEN

30 juni 2003 31 december 2002 in miljoenen euros in miljoenen euros

Aflossingsverplichting
langlopende
schulden 149,2 220,2 Kasgeldleningen, commercial
paper etc.

1.084,1 1.912,8

--------- ---------

Totaal

1.233,3 2.133,0
========= =========


05 aug 03 15:17