FNV BONDGENOTEN

Manifestatie actievoerders particulier ambulancediensten

Persaankondiging

Woensdag 5 augustus 2003:
Landelijke manifestatie actievoerders particulier ambulancediensten

Woensdagochtend zullen naar schatting 350 actievoerende medewerkers van de particuliere ambulancediensten samenkomen in de Jaarbeurs in Utrecht. Ze worden daar bijgepraat over het verloop van de acties tot nu toe. Ook wordt een ledenvergadering gehouden over het vervolg van de acties. Een van de sprekers is Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten.

De medewerkers van de particuliere ambulancediensten zijn sinds vorige week maandag in actie. Het conflict met de werkgevers gaat over de uittredingsleeftijd van ouderen. De collega's die werken voor de GGD's, en dus in overheidsdienst zijn, moeten op hun 55 jaar stoppen met werken omdat het werk psychisch en lichamelijk niet langer vol te houden is. De werknemers van de particuliere ambulancebedrijven moeten nog vier jaar langer werken. Voorstellen voor gelijktrekking van die uittredingsleeftijd werden door de werkgevers van tafel geveegd met de staking tot gevolg.

Vorige week donderdag bepaalde de rechter nog dat de staking van het personeel van de particuliere ambulancebedrijven door mag gaan. De werkgevers, verenigd in de AZN, hadden in kort geding geëist dat de staking onmiddellijk zou worden verboden, onder andere omdat de acties wellicht schadelijk zouden kunnen zijn voor patiënten. De rechtbank oordeelde echter anders. De vakbonden doen er samen met de actievoerders alles aan om er voor te zorgen dat de acties geen onveilige situaties opleveren. De rechtbank onderschrijft dat.