Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 4 augustus 2003

De PvdA wil ondertiteling voor dove en slechthorende kijkers

De Kamerleden José Smits en Marjo van Dijken (PvdA) hebben aan de minister van OC&W en de staatssecretaris van VWS opnieuw Kamervragen gesteld over ondertiteling van Nederlandstalige televisieprogramma's. Het antwoord van de bewindslieden op eerdere vragen is onbevredigend; zij vinden ondertitelen van programma's te duur. De commerciële omroepen blijven erg achter bij de publieke omroepen als het gaat om uitbreiding van het aantal ondertitelde televisieprogramma's. Ondanks dat de Mediawet de mogelijkheid biedt om ondertitelingpercentages voor te schrijven, willen ze hiervan geen gebruik maken.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) blijkt dat het ondertitelen slechts 0,25% van het totale programmabudget kost (artikel 'Steeds meer televisieprogramma's ondertiteld' uit het blad 'Horen' van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden, november/december 1999). De PvdA-ers vinden dat een dergelijk laag percentage gemakkelijk in de programmabudgettering opgenomen kan worden. Smits en Van Dijken willen dat de minister van OC&W met behulp van de Mediawet de ondertitelingpercentages voor de publieke en de commerciële omroepen wél vastlegt.

In Nederland kan een zeer grote groep slechthorende en dove mensen maar een beperkt deel van de televisieprogramma's volgen, omdat er nog steeds een onvoldoende aantal ondertiteld wordt. Deze mensen worden daardoor onterecht buitengesloten.

In mei 2003 werd er, met ondersteuning van verschillende bekende kinderprogrammamakers, een handtekeningenactie gevoerd voor het ondertitelen van meer kinderprogramma's. Er werden ruim 3000 handtekeningen aangeboden aan de netcoördinator van Z@ppelin en aan het ministerie van OC&W.



Partij van de Arbeid