Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Preventieve maatregelen laag en warm water

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft een aantal preventieve maatregelen genomen om eventuele problemen het hoofd te bieden met laag water en of warm water. Het aanhoudende warme en droge weer is hier de oorzaak van. Op dit moment zijn er nog geen grote knelpunten. Maar er wordt rekening gehouden met waterkwaliteit- en waterverdelingsproblemen.

Met het ministerie van Economische Zaken en netwerkbeheerder Tennet zijn afspraken gemaakt om de waterkwaliteit zoveel mogelijk te beschermen en ervoor te zorgen dat de elektriciteitsvoorziening op peil blijft. Het oppervlaktewater mag niet warmer worden dan dertig graden. Dit houdt nu al in dat een aantal centrales minder koelwater kunnen lozen omdat anders het oppervlaktewater te warm wordt.

Voor de waterverdeling zijn er nog geen grote knelpunten. Wel zijn hiervoor al preventieve maatregelen genomen. Voor de natuur vallen de gevolgen tot nu toe mee. Wel zijn er meer meldingen van botulisme en blauwalg. De kadavers van dieren die in en om het water leven worden zo snel mogelijk opgeruimd en om blauwalgenplagen te voorkomen, wordt het water doorgespoeld. Op de officiële zwemlocaties wordt regelmatig gemeten of de waterkwaliteit nog in orde is. Meer informatie hierover is te vinden op Teletekst pagina 725.

Het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling bepaalt dagelijks de beschikbare afvoerdiepten voor de scheepvaart. Met deze informatie kan de scheepvaart anticiperen op de lage waterstanden, bijvoorbeeld door schepen minder zwaar te beladen. Actuele waterstanden zijn te volgen op www.infocentrum-binnenwateren.nl en www.actuelewaterdata.nl.

Lees voor meer informatie het persbericht.