Gemeente Uithoorn

NOODVERORDENING

De burgemeester heeft besloten om in de directe omgeving van de Vrouwenakkersebrug de volgende noodverordening vast te stellen: Het is een ieder verboden zich op energerlei wijze op te houden in het water van de Amstel anders dan in een vaartuig en in de berm langs de Amstel op de bij deze verordening behorende kaart aangemerkte gebied.
Dit voorschrift is in werking getreden met onmiddellijke ingang na bekendmaking op 4 augustus 2003 om 17.00 uur. Deze noodverordening geldt voor een gebied ter grootte van 150 meter gemeten vanaf de brug richting het zuiden en richting het noorden.

Deze noodverordening is door de burgemeester vastgesteld vanwege het feit dat er op dit moment in de directe omgeving van de Vrouwenakkersebrug een aantal jongeren de openbare orde ernstig verstoort door vanaf de oever en de brug het water in te springen en vervolgens zich ernstig misdraagt door tegen en op passerende boten te klimmen en passanten te bedreigen. Om een einde te maken aan deze gevaarlijke situatie en ter handhaving van de openbare orde heeft zij deze maatregel moeten nemen.
De voorschriften vervallen wanneer deze verordening wordt ingetrokken.

DE VASTGESTELDE HONDENROUTES EN LOSLOOPPLAATSEN LIGGEN TER INZAGE

Na een evaluatie van het hondenbeleid bleek dat in het algemeen het beleid van de gemeente nog voldoet. Dat houdt in dat met uitzondering van de hondenroutes en losloopgebieden overal een aanlijn- en opruimplicht geldt. Verder zijn honden, ook aangelijnd, verboden op kinderspeelplaatsen en in het natuurgebied Uithoorn.

Ter inzage
De evaluatie heeft plaatsgevonden in nauw overleg met een klankbordgroep van hondenbezitters en niet-hondenbezitters. In samenspraak met deze klankbordgroep zijn een aantal losloopplaatsen en hondenroutes gewijzigd, opgeheven of gecreëerd. De kaarten met alle nu door het college vastgestelde hondenroutes en losloopgebieden liggen van 31 juli tot en met 10 september ter inzage in het Gemeentehuis, de bibliotheek en het dorpshuis de Quakel.

U kunt de routes ook op de website bekijken. Klik daarvoor op de bovenstaande link. Er wordt een nieuw scherm geopend met de routes, hou rekening met een wat langere laadtijd i.v.m. met de detailkaarten die gebruikt zijn. Bij de tekeningen hoort de volgende Legenda:

Aanpassen van de routes en losloopplaatsen
De vastgestelde routes krijgen nieuwe en vooral herkenbare aanduidingen door middel van paaltjes en speciale tegels. Het plaatsen van deze tegels gaat per wijk, maar het kost enige tijd voordat overal in de gemeente de aanduidingen van de hondenroutes en losloopplaatsen zijn aangepast.

Handhaving en folder
In deze tijd gelden wel al de nu vastgestelde routes en losloopkaarten. Bij de handhaving van de nieuwe, gewijzigde of opgeheven routes wordt rekening gehouden met het feit dat de aanduidingen nog niet volledig zijn. Later in het jaar krijgen alle bekende hondenbezitters een folder met de regels, routes en losloopplaatsen toegestuurd. Zodra dat is gebeurd wordt er strenger gehandhaafd ook al is nog niet ieder paaltje of tegel geplaatst.

Nieuwe brug in Meerwijk gaat niet door
Bij de inspraakronde was er nog sprake van een nieuwe brug tussen Meerwijk west en oost om het natuurgebied rond het Fort te ontzien. Uiteindelijk is hiervoor een andere, even effectieve, maar goedkopere oplossing gekozen. In het water naast het fietspad komt een hek. Op dit fietspad mogen de honden zich, net als op de overige doorgaande paden in het natuurgebied, alleen kort aangelijnd bevinden.