Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 5 augustus 2003

Bezuinigen in de zorg leidt tot grote problemen

De Partij van de Arbeid is ongelukkig met de bezuinigingen in de zorg en de verhoging van de premie voor de AWBZ. Om de oplopende financiële tekorten in de zorg een halt toe te roepen heeft het kabinet per 1 juli een korting van 250 miljoen euro aan verpleeghuizen en andere zorginstellingen opgelegd. Van de zorginstellingen wordt verwacht dat zij de gevolgen van deze korting opvangen door efficiënter te werken.

Onlangs werd pijnlijk duidelijk waar dat toe leidt. De Landelijke Organisatie van Cliëntenbonden maakte bekend dat bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen 24 uur per dag dezelfde luier omhebben omdat er onvoldoende personeel is om hen op de door henzelf aangegeven momenten naar het toilet te helpen.

Het kabinet bezuinigt niet alleen, maar verhoogt ook premies. Deze maand hebben mensen, op hun salarisstrook, voor het eerst gemerkt dat er een premieverhoging voor de AWBZ van 12,05% naar 12,55% is doorgevoerd. Deze premieverhoging van 0,5% geldt echter alleen over het inkomen van de eerste twee inkomensschijven.

José Smits, Tweede Kamerlid van de PvdA, stelt dat de huidige bezuiniging voorkomen kan worden door de verhoging van de AWBZ-premie over een veel groter deel van het inkomen te heffen. Hierdoor wordt de premie meer inkomensafhankelijk en levert de premieverhoging meer rendement. Dit betekent dat mensen met een hoger inkomen iets meer premie moeten betalen. Voordeel is dat er dan niet bezuinigd hoeft te worden op een sector die nu het hoofd al niet boven water houdt.

Smits stelt: 'Wij maken een duidelijke keuze: liever een premieverhoging over een aanmerkelijk groter deel van het inkomen dan een korting op de zorg.' Zij heeft er tijdens debatten met de verantwoordelijke bewindslieden voor gestreden om kortingen door middel van de 'kaasschaafmethode' binnen de zorgsector te voorkomen.



Partij van de Arbeid