Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Het gasopslag-depot Benegas in America (gemeente Horst aan de Maas) wordt definitief gesloten. Uit een landelijk onderzoek van de VROM-Inspectie naar de veiligheid van lpg-depots in Nederland bleek het gasdepot in America zeer onveilig te zijn. De VROM-Inspectie achtte de situatie onaanvaardbaar. In overleg met de gemeente en de VROM-Inspectie is daarop besloten om het depot te sluiten.

Het betreft een verouderd depot (milieuvergunning uit 1970) dat is gelegen in de directe nabijheid van woningen en een basisschool. De omwonenden maakten zich zorgen om de veiligheid van het depot en hebben dit kenbaar gemaakt aan de minister van VROM. De zorgen bleken terecht te zijn.
Onderzoek van de VROM-Inspectie wees in het voorjaar van 2002 uit dat het depot niet voldeed aan de milieu- en veiligheidregels en hiermee een te hoog risico veroorzaakte voor de omgeving. Vanwege de veiligheid van de omgeving is aan de gemeente Horst aan de Maas gevraagd het bedrijf direct stil te leggen en de milieuvergunning in te trekken.
De minister heeft daarop de directie van Benegas schriftelijk op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid gewezen en verzocht het depot onmiddellijk te ontmantelen. Zowel de gemeente als Benegas hebben aan dit verzoek gehoor gegeven. De aanvoer van lpg is direct gestopt, de tanks werden verzegeld en de activiteiten in het depot zijn gestaakt. De gemeente heeft samen met VROM een schadevergoedingsregeling getroffen met Benegas. Daarmee is de opheffing van het depot definitief geworden. Het bedrijf heeft inmiddels zijn activiteiten verplaatst naar een gasdepot in de gemeente Meerlo-Wanssum.

Meer info:
Pronk wil sluiting lpg-gasdepot in America (persbericht, 9 april 2002) Dossier Externe veiligheid (onder andere informatie over lpg-tankstations)