NVAB

Plaats:
Datum:

Betreft: Kwaliteitsbureau NVAB en RGO-advies

Excellentie,

Goed toegeruste bedrijfsartsen hebben een belangrijke rol in de preventie van beroepsziekten en werkgebonden verzuim, en het terugdringen van de WAO- instroom. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels ondubbelzinnig aangetoond dat het werken volgens NVAB-richtlijnen ziekteverzuim en WAO- instroom substantieel vermindert.
Het handelen van de bedrijfsarts is gericht op demedicalisering en activering, maar ook op het geven van goede begeleiding en zorg aan werknemers die tijdelijk niet kunnen participeren in het arbeidsproces.

De NVAB maakt zich als wetenschappelijke beroepsvereniging sterk voor verdere professionalisering van bedrijfsartsen en een verbetering van de wetenschappelijke infrastructuur op het gebied van de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. De NVAB werkte daarom in de afgelopen jaren hard aan de ontwikkeling en implementatie van evidence based richtlijnen om het handelen van de bedrijfsarts te ondersteunen.
Om deze ondersteuning aan bedrijfsartsen ook op lange termijn verder vorm te geven, wil de NVAB het tijdelijke project Bureau Richtlijnen NVAB (2000- 2003) voortzetten in een op te richten Kwaliteitsbureau. De NVAB heeft hiertoe een strategisch beleidsplan bij de ministeries van VWS en SZW ingediend, mede voor structurele financiële ondersteuning.

De oprichting van het Kwaliteitsbureau NVAB kan alleen van de grond komen als de overheid voor de komende jaren een structurele financiële bijdrage wil leveren zoals ook gebruikelijk bij de ontwikkeling van het kwaliteitsbeleid voor huisartsen en medisch specialisten. Echter, volgens de bij de NVAB beschikbare informatie overweegt de overheid om de subsidie aan het huidige richtlijnenbureau voor bedrijfsartsen per 1 januari 2004 te beëindigen en geen financiële ondersteuning te geven voor het nog op te richten Kwaliteitsbureau NVAB. Deze ontwikkelingen verontrusten ons bijzonder.

De Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO) ondersteunt de ambitie van de NVAB. De Raad heeft onlangs een advies uitgebracht over de noodzakelijke versterking van de wetenschappelijke infrastructuur op het gebied van de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. Slechts met het beschikbaar stellen van de noodzakelijke middelen voor de uitvoering van dit advies kan de noodzakelijke inhaalslag van bedrijfsartsen plaatsvinden ten opzichte van andere medische disciplines zoals huisartsen en medisch specialisten. Deze investering zal zich naar onze verwachting gemakkelijk binnen enkele jaren terugverdienen via een verlaging van het ziekteverzuim en een daling van de WAO-instroom in Nederland.

Het niet beschikbaar stellen van een structurele financiële bijdrage blokkeert de ontwikkeling van een cruciaal vakgebied op de grens tussen zorg en sociale zekerheid. Dit is zeer ongewenst. Immers, terugdringen van ziekteverzuim en WAO-instroom heeft een hoge maatschappelijke en politieke prioriteit. Om dat te bereiken moeten hoge eisen gesteld worden aan het professioneel handelen van bedrijfsartsen. Bedrijfsartsen moeten in een complexe omgeving onafhankelijk opereren, demedicaliseren en wijs verwijzen.

Onze organisatie wil de NVAB graag steunen in haar activiteiten om structurele maatschappelijke, politieke en financiële steun te vinden voor het Kwaliteitsbureau NVAB en fondsen te verwerven voor de uitvoering van het RGO-advies.

Wij hopen dat de NVAB op uw steun kan rekenen.

Hoogachtend,

Namens

C.c.: de vaste kamercommissies van SZW en VWS