Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 5 augustus 2003

Op dinsdag 5 augustus 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Beleidskeus voor het al dan niet honoreren van verzoeken om plaatsing van herinneringstekens voor verkeersslachtoffers Gezien de vele verschillende aspecten die een rol kunnen spelen bij beslissingen over het plaatsen van herinneringstekens voor verkeersslachtoffers, heeft het college besloten om alle verzoeken zeer serieus te bekijken en te beoordelen op onder meer:
- verkeersveiligheid

- onderhoudsconsequenties

- uitvoering en esthetische kwaliteit

Verslag congres ENTP in Craigavon
Het college heeft kennisgenomen van het verslag dat de burgemeester schreef naar aanleiding van haar bezoek aan het congres van het ENTP in Craigavon (Noord-Ierland). ENTP staat voor European New Towns Platform. Capelle aan den IJssel is in het verleden als voormalige groeikern lid geworden van dit platform. In het verslag wordt geconcludeerd dat waarschijnlijk ook in de toekomst Capelle aan den IJssel profijt zal hebben van het uitwisselen van ervaringen en kennis via het ENTP. Het college heeft daarom besloten het lidmaatschap te continueren. Inmiddels worden via het ENTP contacten gelegd voor een mini-congres eind dit jaar in Capelle aan den IJssel. Deelnemer is onder andere de Parijse voorstad Cergy-Pontoise. Tijdens dit minicongres wordt verder gesproken over problemen die te maken hebben met de overgang van een groeigemeente naar een beheergemeente. Vooral het werken aan de sociale infrastructuur zal die dag centraal staan.

Stadstoezicht Capelle aan den IJssel
Het college heeft ingestemd met de notitie Stadstoezicht in Capelle aan den IJssel. Ook is ingestemd met de oprichting van de Stichting Toezicht Capelle aan den IJssel, waarin de toezichthouders worden ondergebracht. Wethouder Veiligheid Aart-Jan Moerkerke wordt benoemd als lid van het stichtingsbestuur. Het college heeft tevens ingestemd met het convenant Toezichthouders Capelle aan den IJssel. In dit convenant staan de afspraken die gemeente, politie Rotterdam-Rijnmond district Oost en stichting Toezicht Capelle aan den IJssel hebben gemaakt over o.a. de taken van de toezichthouders, regie en afstemming, aansturing, opvolging en hulpverlening. De politie is verantwoordelijk voor de operationele regie.

Concept-einddocument Advies toekomstige inrichting van het wijk- en buurtbeheer
Het college heeft het concept-einddocument Advies toekomstige inrichting van het wijk- en buurtbeheer voor kennisgeving aangenomen en vrijgegeven voor raadpleging van de partners (WOP-leden, Stichting Jongerenwerk, de Capelse wijkteams van de politie Rotterdam-Rijnmond en de ambtenaren van de gemeente die te maken hebben met wijk- en buurtbeheer). In het document wordt ingegaan op de doelstelling en reikwijdte van het wijk- en buurtbeheer, de rol en de positie van de bewoners en het wijkoverlegplatformn (WOP). Op basis van de besprekingen tijdens de collegevergaderingen van 13 mei 2003 en 1 juli 2003 is het concept aangepast.

Vervanging aula begraafplaats Nijverheidsstraat Het college heeft besloten kennis te nemen van het plan om de huidige semi-permanente accommodatie aan de Nijverheidsstraat te vervangen door een permanent gebouw. Dit past in het beleid van het college de bouw van semi-permanente gebouwen terug te dringen. De financiële gevolgen van het plan worden betrokken in de afwegingen omtrent de Najaarsnota 2003, te weten het beschikbaar stellen van een aanvullend krediet van 134.000,-- (kapitaallasten 13.000,-- op jaarbasis) en een verhoging van het budget voor exploitatielasten van de begraafplaats met 3.000,-- voor exploitatielasten van het gebouw, zoals verzekering, gas, water en elektra et cetera.

Voetgangersbruggetje Wormerhoek
Het college heeft besloten de raad voor te stellen om het voetgangersbruggetje aan de Wormerhoek te onttrekken van het openbaar verkeer. Het presidium wordt verzocht dit principebesluit te agenderen voor de vergadering van de commissie Ruimte op 10 september 2003. Het bruggetje was overigens al verwijderd vóór afronding van de onttrekkingsprocedure.

Aanbesteding groene energie voor 2004 en 2005 Het college heeft besloten voor 2004 en 2005 uitsluitend groene stroom af te nemen. De aanbesteding voor energie zal de gemeente samen met Rotterdam uitvoeren. Hiervoor mandateert het college de gemeente Rotterdam om namens de gemeente Capelle aan den IJssel de opdracht te gunnen aan de inschrijver met de laagste prijs. Verder heeft het college besloten het inkopen van stroom voor burgers en personeel verder te onderzoeken.

Inschakeling externe deskundige
Het college heeft besloten geen externe deskundige in te schakelen voor het opstellen van de nota Sociale Infrastructuur. Dit is niet meer nodig omdat op dit moment voor de invoering van de Brede-School-Netwerken al een extern bureau onderzoek doet naar de aanwezige voorzieningen per wijk. Hierbij wordt meteen onderzoek gedaan voor de nota Sociale Infrastuctuur.