Nederlands Huisartsen Genootschap


Bestuurlijke vernieuwing NHG: wat gaat er veranderen?

Aanleiding

Sinds de oprichting heeft het NHG een sterke groei doorgemaakt. De leden tonen betrokkenheid bij de werkzaamheden van de vereniging, maar er is weinig interesse voor de Algemene Ledenvergadering. Bedrijfsmatig gezien mag het NHG zich inmiddels onder de middelgrote organisaties scharen. De dienstverlening aan de huisarts is in de loop der tijd sterk geprofessionaliseerd. Het NHG behartigt de inhoudelijke belangen voor de huisartsgeneeskunde. De maatschappij vraagt het NHG steeds vaker om een standpunt over de gezondheidszorg. Dit vergt een slagvaardige organisatie met een efficiënte, transparante besluitvorming en een heldere communicatie met de leden en met de buitenwereld. Het bestuur van het NHG is van mening dat de bestuurstructuur hier gelijke tred mee moet houden en modernisering behoeft.

Vanaf de start is het NHG geleid door het Algemeen Bestuur (AB). Daaruit werd een Dagelijks Bestuur gekozen dat met een directie het vastgestelde beleid uitvoerde. Beleid maken, beleid uitvoeren en daarop toezicht houden liepen veelal door elkaar. AB-leden kiezen vaak op inhoudelijke gronden voor het NHG-bestuur. Toezicht houden op de bedrijfsmatige kanten van het NHG vergt een andere motivatie en andere vaardigheden.

De bestuurlijke vernieuwing richt zich op de relatie tussen het bestuur, de directie en de leden van het NHG. Daarnaast is het doel om de (beleidsmatige) betrokkenheid van de leden - één van de belangrijkste pijlers onder het succes van het NHG - te vergroten en de slagvaardigheid van de vereniging te versterken. Het maken van beleid, het uitvoeren ervan en het toezicht houden op de uitvoering zullen in aparte organen worden ondergebracht.

Hoofdlijnen van de voorgestelde bestuurlijke vernieuwing

Na gedegen voorbereiding en met behulp van extern advies heeft het NHG-bestuur een voorstel voor de bestuurlijke vernieuwing uitgewerkt. Als dit voorstel wordt aangenomen komt er een Verenigingsraad die zich concentreert op de voorbereiding van de inhoudelijke plannen en advisering bij de uitvoering ervan. In de Verenigingsraad zitten huisartsen met inhoudelijke expertise op diverse terreinen binnen de huisartsgeneeskunde. De uitvoering van het beleid is de verantwoordelijkheid van het bureau. Er wordt een Raad van Toezicht geformeerd, die toezicht houdt op de directie. De (drie tot vijf) leden van de Raad van Toezicht dienen naast medisch-inhoudelijke, financiële/beheersmatige en algemeen bestuurlijke kwaliteiten te beschikken over een voor het NHG relevant netwerk. De taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de verschillende partijen zullen duidelijk worden afgebakend. Hieronder volgt een beknopte beschrijving van de voorgestelde bestuurs- en beleidsorganen.

De Algemene Ledenvergadering (ALV) blijft het hoogste orgaan van de vereniging. De ALV stelt de meerjarige beleidsplannen, de jaarlijkse werkplannen, het jaarverslag en de jaarrekening vast. Voorts beoordeelt de ALV de wijze waarop bestuur en toezicht zijn uitgevoerd. De ALV benoemt de leden van de Verenigingsraad, de Raad van Toezicht en - op voorstel van de Raad van Toezicht - de directie. Door de ALV te combineren met een inhoudelijke ledenvergadering kan de betrokkenheid van de leden bij het bestuur van het NHG worden versterkt.

De Verenigingsraad (VR) geeft, gevraagd en ongevraagd, zwaarwegend advies aan de directie ten aanzien van de beleidsontwikkeling. Het (meerjaren-)beleidsplan en de op basis daarvan uit te voeren jaarplannen kunnen alleen met instemming van de VR worden vastgesteld. De VR bestaat uit actieve leden, die worden geselecteerd op hun beroepsinhoudelijke inbreng vanuit de dagelijkse huisartsenpraktijk in de regio, de wetenschap, het onderwijs en het kwaliteitsbeleid. De voorzitter van de VR wordt een gezaghebbende huisarts met een wetenschappelijke signatuur.

De directie is statutair bestuurder van het NHG en als zodanig tevens verantwoordelijk voor de coördinatie van de externe betrekkingen van het genootschap. De directeur met de inhoudelijke portefeuille, een huisarts, wordt de voorzitter van de directie en zal het NHG naar buiten vertegenwoordigen.

De Raad van Toezicht (RvT) ziet toe op de directie en op de algemene gang van zaken binnen het NHG. In de RvT zitten naast huisartsen ook personen met competenties op het terrein van bedrijfsvoering. Toezicht houden is wat anders dan besturen. Het betekent controle op de uitvoering van in de VR besproken plannen binnen de vastgestelde kaders. De RvT zal zijn werk veelal op de achtergrond uitvoeren.

Stand van Zaken

In de Algemene Ledenvergadering van 21 mei jl. zijn de leden van het NHG nader geïnformeerd over dit voorgestelde bestuursmodel en is daarover van gedachten gewisseld.

De aanwezige leden hebben informatieve en verhelderende vragen gesteld en over een aantal fundamentele punten is diepgaand gediscussieerd. Zo bleek er behoefte te zijn aan meer informatie over de achtergronden van de bestuurlijke vernieuwing. Ook op het vlak van verantwoording en beleidsbepaling is verzocht om meer toelichting en helderheid. Ten slotte is de bezorgdheid geuit dat het NHG mogelijk verder van zijn leden af komt te staan als ook niet-huisartsen plaats kunnen nemen in de Raad van Toezicht. In een motie is het bestuur gevraagd om het model verder uit te werken en daarbij rekening te houden met deze aandachtspunten. Het bestuur heeft de motie overgenomen.

Vervolg

Op 18 september zal opnieuw een Algemene Ledenvergadering worden gewijd aan dit onderwerp. NHG-leden kunnen op deze avond discussiëren over het aangepaste voorstel van het bestuur. Formele besluitvorming over de bestuursstructuur zal op de agenda staan van de ledenvergadering op 11 december aanstaande. Mocht het voorstel worden aangenomen, dan zullen daarna de Verenigingsraad, de Raad van Toezicht en de directie, na externe toetsing, kunnen worden benoemd.

Ted van Essen, NHG-voorzitter


---

Algemene Ledenvergadering

Bestuurlijke vernieuwing NHG

18 september 2003

in Vergadercentrum Hoog Brabant te Utrecht

Wie de (avond)vergadering wil bijwonen, kan zich hiervoor opgeven bij het NHG (evenementen@nhg-nl.org). De vergaderstukken met daarbij een nadere uitwerking van het voorstel tot bestuurlijke vernieuwing worden dan vóór de vergadering toegezonden.