Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 22 juli

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Hoofd Burgerzaken kan bepaalde aanvragen van Nederlanderschap afhandelen (2003/7913)
Onlangs is de nieuwe Rijkswet op het Nederlanderschap ingevoerd. Deze wet geeft de burgemeester de bevoegdheid het Nederlanderschap te verlenen aan bepaalde burgers die daar een beroep op doen. Het gaat dan om burgers die, wanneer ze zich aanmelden, al geheel voldoen aan de criteria die daarvoor in de wet zijn vastgelegd. De burgemeester beoordeelt of die burgers inderdaad aan alle criteria voldoen en verleent hen vervolgens al dan iet het Nederlanderschap. Dit heet ´Nederlanderschap door optie´. Het college heeft nu besloten om de beslissingsbevoegdheid over dergelijke verzoeken over te dragen aan het hoofd van de afdeling Burgerzaken.
Daarnaast kan men Nederlander worden door geboorte en door naturalisatie. Meer informatie over ´naturalisatie´ en ´optie´ is verkrijgbaar bij de Stadswinkel.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Uitkeringen calamiteitenfonds De Baten
Na aanleiding van de brand in de Baten in de nacht van 22 op 23 oktober 2002 heeft de gemeenteraad op 22 mei 2003 besloten om een calamiteitenfonds in te stellen van ¤ 50.000,--. Er kon tot 1 juli 2003 schriftelijk een verzoek ingediend worden. De termijn is nu verstrekken. Een bedrag van ¤ 42.349,75 zal worden uitgekeerd aan de instellingen die een verzoek hebben ingediend.

College ziet af van aankoop grond De Baten
Vorig jaar oktober is het wijkcentrum "de Baten", inclusief de sportzaal, afgebrand. Vervolgens heeft de gemeente overleg gevoerd met het stichtingsbestuur van De Baten over de herbouw van De Baten. Daarbij zijn twee varianten besproken:


1. de stichting De Baten realiseert zelf een nieuwe accommodatie waarbij de gemeente input levert voor gewenste toekomstige functies;
2. de gemeente neemt de grond over van de stichting en realiseert zelf een nieuwe accommodatie. Achterliggende gedachte hierbij was dat de gemeente dan zelf meer grip heeft op de "welzijnsfuncties" binnen de gemeente.

De stichting De Baten heeft steeds aangegeven dat zij niet bereid is om financieel en economisch te participeren als de gemeente de grond verwerft en vervolgens een nieuw centrum gaat realiseren. Daarnaast heeft het bestuur aangegeven zo volledig mogelijk tegemoet te willen komen aan de behoefteninventarisatie, die de gemeente pas heeft gedaan. Verder is de financiële haalbaarheid van realisatie door de gemeente onderzocht. Op basis hiervan heeft het college besloten af te zien van de aankoop van de grond van de Baten. Hierdoor blijft stichting WAC De Baten eigenaar van de grond en zal deze stichting, in overleg met de gemeente, de herbouw realiseren. Het collegebesluit wordt ter kennisname aangeboden aan de commissie SOC van 21 augustus 2003.

Brief over overlast in gebied rondom buurthuis De Spil beantwoord (2003/6871)
Het college heeft een brief beantwoord van een bewoonster over de overlast in het gebied rond buurthuis De Spil in relatie tot het besluit van de gemeenteraad om daar een jongerencafé te vestigen.

Noodlokalen basisscholen Galecop (2003/....)
Om het tekort aan primair onderwijs in de wijk Galecop op te vangen, zijn er drie noodgebouwen geplaatst. Het is de bedoeling om de bestaande scholen uit te breiden. De noodlokalen worden daarna gesloopt. De gemeente is hierover in gesprek met de drie scholen. Zoals het er nu naar uitziet, zal de uitbreiding van deze scholen nog minstens twee jaar duren. Tot die tijd zal dus gebruik moeten worden gemaakt van de noodlokalen. Een van de noodlokalen, het gebouw aan de Galecopperdijk 1 ten oosten van de sporthal, is in 1999 geplaatst met een artikel 17 vrijstelling. Deze vrijstelling loopt in november 2003 af. Een verlenging van de artikel 17 vrijstelling is niet mogelijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat voor die datum geen passende oplossing voor de herhuisvesting van deze lokalen mogelijk is. Het college stelt daarom voor het gebouw op de huidige locatie te handhaven tot het moment dat de permanente uitbreiding is gerealiseerd. Hiervoor moet een artikel 19 vrijstellingsprocedure worden gestart. Binnenkort wordt hiervoor een bouwaanvraag met ingediend. Deze aanvraag wordt gepubliceerd in de Molenkruier en zal vanaf de publicatie vier weken ter inzage liggen in het gemeentehuis. Binnen deze termijn kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen. Op basis van de ingediende zienswijzen besluit het college of ze de vrijstelling zal verlenen. Als het college de vrijstelling heeft verleend, is het mogelijk om tegen dit besluit binnen zes weken een bezwaar in te dienen. De omwonenden zijn hierover per brief geïnformeerd.

Regionaal Indicatie Orgaan (ROI) Vecht- en Lekstroom (2003/7960) Het RIO ZWU gaat 1 september 2003 fuseren met het RIO WU. De nieuwe naam van het gefuseerde RIO wordt RIO Vecht- en Lekstreek. De gemeenteraad heeft eind vorig jaar de fusieplannen goedgekeurd. Het college van de gemeente Nieuwegein heeft de formaliteiten die nodig zijn voor de juridische kant van een fusie afgewikkeld. Het college heeft ingestemd met het ontbinden van het RIO ZWU en ingestemd met de oprichting en statuten van het nieuwe RIO Vecht- en Lekstreek. Het RIO stelt indicatiebesluiten op voor de AWBZ gefinancierde thuiszorg, verzorging en verpleeghuiszorg, welzijnsvoorzieningen zoals bijv. maaltijden of aanleunwoningen en voor Wet voorzieningen gehandicapten woningaanpassingen die duurder zijn dan ¤ 23.000,--.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2003/7911) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Dwangsom voor bedrijf aan Ravenswade (2003/7660)
Het college legt het bedrijf WDM Nieuwegein bv gevestigd in de panden Ravenswade 126-128 te Nieuwegein twee lasten onder dwangsom op wegens het niet melden van een bodemverontreiniging, alsmede het niet aangeven hoe deze verontreiniging gesaneerd kan gaan worden én het wassen van vrachtauto´s op een wasplaats die niet vloeistofdicht is. De lasten worden bepaald op ¤ 600,-- per week tot een maximum van ¤ 6.000,-- respectievelijk ¤ 250,-- met een maximum van ¤ 2.500,--. Het bedrijf heeft zes weken de tijd om aan de voorschriften te voldoen. Voldoet het hierna nog niet aan de voorschriften dan moet het per week respectievelijk per dag aan de gemeente ¤ 600,-- en ¤ 250,--betalen.

Geluidsoverlast evenementenplein Raadstede (2003/6249) Een bewoner van de Kruyderlaan heeft geluidsoverlast ondervonden bij de opening van het evenementenplein aan de Raadstede op 1 juni 2003. De bewoner vraagt of evenementen met live muziek in het vervolg op een andere locatie gehouden kunnen worden. Het college antwoord dat in een binnenstad evenmenten gehouden moeten kunnen worden. Voor elk evenement moet op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een ontheffing zijn verleend. Alle ontheffingsverzoeken worden zorgvuldig beoordeeld. Per verzoek wordt bepaald welk geluidsniveau en daarmee welke mate van overlast acceptabel wordt geacht. De gemeente kan voor evenementen een andere locatie aanwijzen. Een aantal keren per jaar is de geluidsoverlast echter ondergeschikt aan de waarde van vermaak in de binnenstad. Dat betekent dat de gemeente ook in de toekomst live muziek op het evenementenplein zal toestaan.

Subsidie toegekend aan Stichting Wielerronde Nieuwegein (2003/7282) De Stichting Wielerronde Nieuwegein heeft een incidentele subsidie van ¤ 567,-- aangevraagd als bijdrage voor de organisatiekosten van de Wielerronde. De aanvraag voldoet aan de criteria voor de Sporteventementenpot. Het college heeft de aanvraag gehonoreerd.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 23-7-2003