KNMG


KNMG-voorzitter verheugd met steunbetuigingen SCEN-project

Voorzitter Hagenouw begon zijn inleiding met de actuele ontwikkelingen rondom de voortgang van het SCEN project, Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland. Hij vertelde dat honderden artsen de KNMG de afgelopen dagen hun steunbetuigingen voor het gevoerde beleid hebben gestuurd.

De Vergadering gaat akkoord met de jaarrekening 2002. De AV uitte haar waardering voor het feit dat de balans is opgeschoond en dat de Jaarrekening meer inzicht toont.

Het agendapunt 6 betrof het geactualiseerde standpunt inzake euthanasie. De euthanasiewet die in april 2002 is ingevoerd was mede aanleiding voor het actualiseren. Aanwezigen vonden het over het algemeen een helder en zorgvuldig stuk waar artsen die ermee te maken krijgen mee uit de voeten kunnen. De discussie ging met name om de aan- of afwezigheid van de arts bij hulp bij zelfdoding. De zorgvuldigheid vereist wel de aanwezigheid van een arts in deze situaties. Kort is nog gesproken over het verzoek om euthanasie of zelfdoding van psychiatrische patiënten.

Vervolgens was het standpunt van het Federatiebestuur inzake het concept-beleidsplan Districten aan de orde. De aanwezige leden kunnen zich vinden in dit concept-beleidsplan. Enige onduidelijkheden werden nog toegelicht. Deze waren met name gelegen in het onderscheid tussen districten van de beroepsverengingen en de districten van de KNMG. Het eerste is namelijk mogelijk, het tweede verplicht om samenwerking te stimuleren. Is er geen district gevormd van de betreffende beroepsgroep van een arts dan wend je je tot het KNMG-district voor regionale activiteiten met collega-artsen.

nieuw FB-lid KNMG

M.G.C. van Rooijen Studeerde af als fysiotherapeut in 1986. Haalde op 29 april 1994 haar artsexamen en rondde in 1999 haar opleiding sportgeneeskunde af. Werkte een aantal jaren als fysiotherapeut en sinds 1999 werkzaam als vrijgevestigd sportarts. Werkt onder meer als wielrenkeuringsarts KNWU en UCI en als bondsarts bij de KNSA. Was verantwoordelijk voor enkele publicaties over blessures bij sportschutters.

Het punt van verplichte districtscontributie is lang bediscussieerd. Voorstel van het Federatiebestuur was de districtscontributie geen verplichtend karakter te geven. Dit leidde uiteindelijk tot een stemming en het bleek dat de aanwezige leden er anders over dachten. Het voorstel is afwezen. Daarmee blijft alles bij het oude. Men vond: 'een goede koepel heeft goede districten waar men lid van behoort te zijn'. Over de toegevoegde waarde van de districten was men het eens.

Het voorstel tot herziening van de Regeling Opleiding en Registratie Specialisten werd aangenomen, deze is geactualiseerd vanwege het verkrijgen van de ZBO-status van de colleges en registratiecommissies.

Het voorstel tot het opheffen van het Dagelijks Bestuur is aangenomen. Dit in het kader van de efficiency. Het DB heeft geen zelfstandige functie meer. Ook een voorstel tot het invoeren van stemverhoudingen in FB en AV is aangenomen.

Inde rondvraag is gemeld dat het profiel van de nieuwe beoogde voorzitter te vinden is op de KNMG-site. Daarnaast werd veel waardering geuit voor SCEN met een oproep aan alle artsen een adhesiebetuiging te sturen.

Op voordracht van de individuele leden benoemde de vergadering mevrouw M.G.C. van Rooijen, sportarts, als vertegenwoordiger van de individuele leden in het FB.